DSC09675

WK-medaille voor Theeuwes, Koek en Jelsma in dubbelspel

Karien Theeuwes, Martin Koek en Anneke Jelsma zijn met een medaille in het dubbelspel teruggekeerd van de ITF Masters 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Individual Championships op het Spaanse eiland Mallorca.

De Nederlanders bereikten de halve finales in hun leeftijdscategorieën en verdienden daarmee een bronzen medaille aangezien er op de individuele WK geen strijd om de derde plaats is, in tegenstelling tot op de WK voor teams. Daarop was Nederland een week eerder eveneens gematigd succesvol met twee vierde plaatsen, goed voor medailles in een koperachtige kleur.

Zowel voor Martin Koek als Anneke Jelsma (FOTO) geldt dat zij met twee medailles in de koffer terug naar Nederland komen. Zij waren met respectievelijk het 70+-herenteam en 75+-damesteam al goed voor een vierde plaats op de WK voor teams.

Met de Brit Tony Dawson won Koek vervolgens drie duels in het herendubbelspel 70+ alvorens hij in de halve eindstrijd stuitte op de als tweede geplaatste Britten Boyd R. Brackstone en Jasper Cooper: 7-5, 3-6, 10-6. Dit als tweede geplaatste duo zat een ronde eerder Rolf Thung ook al dwars. Thung en zijn Canadese partner Keith Porter bogen met 2-6, 6-1, 10-3.

In het enkelspel 70+ was het Thung die het verste kwam. De oud-prof en voormalig voorzitter van de KNLTB, als vijfde geplaatst, sloeg zich naar de kwartfinales en daarin verloor hij met tweemaal 6-2 van de Duitser Sepp Baumgartner. Koek strandde in de tweede ronde.

Nederlands onderonsje

In het damesdubbelspel 75+ stond er in de eerste ronde een Nederlands onderonsje op het programma. Anneke Jelsma en de Britse Christine Baron wonnen van Wil Baks en Paulien van den tempel met 6-3, 6-1 en speelden in de kwartfinales tegen Tuija Hannukainen en Marja Liisa Hedman. Deze Finse vrouwen waren een week eerder ook al de tegenstander in de strijd om de derde plaats op de teamkampioenschappen. Het treffen ging toen niet door omdat Nederland zich voor deze wedstrijd terugtrok. Ditmaal won de NederBritse combinatie met 7-5, 3-6, 12-10 en was eremetaal een feit.

In de halve eindstrijd tegen het koppel Carolann Catell/Brenda Ward (2) viel het doek. Het werd 6-4, 6-0 voor de Amerikaanse vrouwen.

Sterk in enkel- en dubbelspel

Karien Theeuwes kende een drukke, maar succesvolle week met naast een halve eindstrijd in het dubbelspel een plek bij de laatste zestien van het enkelspel 65+. Daarin was de als derde geplaatste Amerikaanse Carolyn Nichols een maat te groot: 6-1, 6-0. Na een bye in de eerste ronde en twee dikke zeges strandde Theeuwes met de Duitse Sabine Schmitz bij de laatste vier van het damesdubbelspel. De Braziliaanse Patricia Medrado en Amerikaanse Susan Wright, als eerste geplaatst, trokken met 6-3, 6-3 aan het langste eind.

91 jaar

Een speciale vermelding voor Will Sevenstern, die meedeed in de 90+-klasse aan zowel enkel- als dubbelspel. Een mooie rentree op het hoogste podium voor de 91-jarige Sevenstern, die vier jaar lang niet in actie was gekomen. De WK 2019 was haar laatste toernooi. In de 85+ haalde ze toen niet alleen de halve finales van het enkelspel, maar werd ze ook nog eens wereldkampioen in het damesdubbelspel. Dat betekende titelprolongatie.

Nu was er met de Francaise Sabine Leflaive een tweede plaats in het dubbelspel achter de Japanse vrouwen Emiko Saito en Chizuko Shigemitsu, die het groepsduel met 6-3, 6-2 wonnen. In het enkelspel verloor Sevenstern twee duels en won ze eenmaal, na een opgave.

Bij de mannen waren er maar liefst veertien deelnemers in de 90+, maar geen Nederlanders. Wel in de 85+. Dinant Haslinghuis en Robert Kuijpers wonnen hun eerste ronde in het enkelspel. Haslinghuis won ook in tweede ronde en strandde in de kwartfinales op de Amerikaan Albert Lyle: 6-3, 6-1. Met de Braziliaan Mario Peres kwam Haslinghuis in actie in het herendubbelspel, zonder succes.

Ziekenboeg

Met in het achterhoofd de grote hoeveelheid afwezigen aan Nederlandse kan de Oranje-delegatie blij zijn met het aantal van drie medailles op de individuele- en twee op de teamkampioenschappen. Bondscoach Frits Raijmakers zag een groot aantal gelauwerde spelers afhaken. Spelers die Nederland in het verleden menig WK-medaille hebben bezorgd. Door verschillende omstandigheden waren Ellie Krocké, Ed Sasker, Peter Vaarties, Nora Blom, Benno de Jel en Hans Adama van Scheltema niet van de partij.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en alle uitslagen.

De WK in Capdepera, op het Spaanse eiland Mallorca, was de laatste van de drie WK's voor Masters-tennissers (30+ tot en met 90+) in dit kalenderjaar. Over een klein half jaar zijn de oudste der competitieve tennissers alweer aan de beurt. In maart is de volgende WK in Turkije.

In 2024 zijn er maar liefst vier WK's omdat er dan voor het eerst een WK voor één leeftijdsklasse wordt gehouden. In november is in Tokyo, Japan, de 45 World Championships.