Marleen Fouchier NKS 2023 woensdag DSC07894

WK Masters: Raijmakers rekent wederom op fysieke uitputtingsslag

Hoewel de omstandigheden voor de ITF Masters 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Championships 2023 minder uitdagend zijn dan een jaar geleden, waarschuwt bondscoach Frits Raijmakers desalniettemin voor een fysieke uitputtingsslag op het Spaanse eiland Mallorca. Zondag gaat het toernooi van start met de teamkampioenschappen, waarna een week later de individuele strijd losbarst.

Net als twee jaren geleden is het Spaanse eiland Mallorca plaats van handeling voor de titelstrijd van 's werelds oudste competitieve tennissers. Frits Raijmakers is blij dat het Amerikaanse Florida dit jaar wordt overgeslagen (ook wat betreft de Masters WK's voor de lagere leeftijdscategorieën), en dat is niet alleen vanwege de drukkende hitte in de Sunshine State. De ervaringen in Palm Beach County, één van de ITF haar vertrouwde locaties, waren niet om over naar huis te schrijven. “De organisatie, het eten, de lange reis. Veel mensen hadden het wel een beetje gehad met Florida”, zegt Raijmakers, die deze week al op Mallorca is om een toernooi te spelen. Vanaf het balkon van zijn hotelkamer kijkt hij uit over de tennisbanen van The Beach Club, één van de vier clubs die als gastheer dienen voor de WK.

“Voor de tijd van het jaar is het hier erg warm”, constateert de bondscoach. “En dat is niet altijd even prettig. Het is benauwd. Ik had het gisteren moeilijker met de hitte dan met de tegenstander”, aldus Raijmakers over zijn overwinning in de vierde ronde van het MT 1000-toernooi in Capdepera. Het wordt dus wederom een 'Survival of the Fittest' en dat geldt met name voor de spelers die meedoen aan zowel de team- als de individuele kampioenschappen. Of die, in het geval van Raijmakers, zelfs drie weken op rij aan de bak mogen. “In 2021 speelde ik 27 partijen in drie weken tijd. Aan het einde moet je er nog steeds staan en dan moet je dus heel fit zijn”, aldus Raijmakers, die destijds met twee zilveren medailles (individueel enkelspel en dubbelspel) huiswaarts keerde. Voor dit jaar zijn de verwachtingen een stuk lager gespannen.

Leeftijd

“Ik heb mezelf een zwaar programma opgelegd zonder de illusie dat ik prijzen ga pakken”, stelt de captain van het 65+-team, die mondiaal al jaren in de top bivakkeert. Dat hij dit jaar niet meer tot de titelfavorieten behoort, heeft alles te maken met zijn leeftijd. Met zijn 68 jaar behoort hij inmiddels tot de oudere 65+-spelers en dat telt zwaar in het Masters-tennis. Volgend jaar verwacht hij weer mee te doen om de prijzen. “Ik word dit jaar nog 69 en dat betekent dat ik volgend jaar mee kan doen in de 70+. Die WK is al over een half jaartje (maart 2024, red.)”

Met fitheid en blessurevrij blijven als de sleutel naar succes acht Raijmakers de huidige 70+-herenformatie van Nederland tot een kanshebber op eremetaal. De formatie van onder meer Rolf Thung en Martin Koek is één van de vijf teams die ons land op deze WK vertegenwoordigen.

Selectie

65+ heren: Frits Raijmakers, Gerie Verkoelen, Ben van der Steen, Just Palm.

65+ dames: Karien Theeuwes, Marjo Gruijsen, Sylvia Lievers-Kroonenburg, Annelies Simons.

70+ heren: Rolf Thung, Rob Meuwese, Jan Sie, Martin Koek.

75+ heren: Erik van Waning, Klaas van Gaalen, Bert Bos, Nico Jongsma.

75+ dames: Margriet Meijer-Eggenkamp, Anneke Jelsma, Heleen Janssen-Prins, Wil Baks.

Blessureleed

Ten opzichte van de vier teams van 2022 is de herenformatie 75+ er dit jaar wel bij, maar zonder Benno de Jel en Hans Adama van Scheltema kunnen daar geen wonderen van worden verwacht. Met Ellie Krocké, Nora Blom en Ed Sasker, goed voor menig medaille in het verleden, laten er nog drie prominente landgenoten verstek gaan. De 75+-dames kunnen wel beschikken over Nederlands kampioen Heleen Janssen-Prins, die vorig jaar nog ontbrak vanwege privéomstandigheden.

Een medaille zat er vorig jaar niet in voor Nederland op de World Team Championships. Rolf Thung (AFBEELDING onder) veroverde op de individuele kampioenschappen wel zilver in het herenenkelspel 70+.

Klik hier voor meer informatie over de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Team Championships 2023 en een verwijzing naar de speelschema's met uitslagen (wanneer deze beschikbaar zijn).

Afbeelding boven: Frits Raijmakers dit jaar in actie op de NKS 35+ Outdoor in Hilversum. Foto: Marleen Fouchier.