Rolf Thung (2021)

Vierde plaats voor heren 70+ en dames 75+ op WK teams

Met een plaats in de halve eindstrijd voor twee van de vijf teams, presteerden de Nederlanders boven verwachting sterk op de ITF Masters 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Team Championships. Zowel de Nederlandse mannen 70+ als de vrouwen 75+ grepen net naast het podium.

Op het Spaanse eiland Mallorca lagen wereldtitels voor de Oranje-formaties niet in de lijn der verwachting en met twee vierde plaatsen kan bondscoach Frits Raijmakers tevreden zijn.

Voor het 70+-team van Rolf Thung (FOTO), Rob Meuwese, Jan Sie en Martin Koek, waar op voorhand het meeste van werd verwacht, begon de WK prima met overwinningen op Noorwegen (3-0) en Zweden (2-1). Ook in de kwartfinales tegen het sterke Canada ging het crescendo. Martin Koek won met 6-1, 6-4 van Tim Griffin en Rolf Thung klopte Keith Porter met 6-1, 4-6, 6-4 in een duel tussen de nummer 6 (Thung) en 3 van de wereld. Thung nam hiermee sportieve wraak voor zijn nederlaag van vorig jaar in de finale van de individuele kampioenschappen 70+. 

Na de enkelspelen was de strijd tegen Canada dus al beslist en dat was ook zo in de halve finales, alleen dan in ons nadeel. De Verenigde Staten waren te sterk. Koek ging met 6-1, 6-2 onderuit tegen Len Wofford en Thung verloor van Robert Barrie met 6-4, 4-6, 6-4.

De koek was daarmee op voor Nederland, dat voor de laatste wedstrijd helaas verstek moest laten gaan. Zweden werd hierdoor zonder te spelen derde in de Jack Crawford Cup. De wedstrijd om het brons was bijzonder geweest omdat Nederland en Zweden elkaar in de groepsfase ook al waren tegengekomen. Omdat er zeven groepen waren ging naast de groepswinnaars ook de beste nummer twee door naar de kwartfinales en daar profiteerden de Scandinaviërs dus van.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Dames 75+, 4e in Queens Cup

In een groep met Duitsland, Zweden en Ierland won het team van Margriet Meijer-Eggenkamp, Anneke Jelsma, Heleen Janssen-Prins en Wil Baks al zijn duels, waarbij de strijd telkens na de enkelspelen beslist was. Jelsma en Janssen-Prins waren waren hiervoor verantwoordelijk. In de halve eindstrijd tegen Frankrijk stuitten zij echter op twee grootheden en hadden ze weinig in de melk te brokkelen. Nicole Hesse Cazaux was met 6-1, 6-2 te sterk voor Jelsma en Janssen-Prins boog voor nummer één van de wereld en meervoudig wereldkampioen Gail Benedetti (6-0, 6-1). Na de enkelspelen was het dus beslist. In de finale tegen de VS was het niet anders voor de oppermachtige Franse vrouwen,

Het heilige vuur leek gedoofd bij onze landgenotes, die in de strijd om plek drie Finland tegenover zich vonden. Jelsma verloor van Marja Lissa-Hedman (6-1, 6-2) en Janssen-Prins redde het niet tegen Tuija Hannukainen: 6-0, 6-3. De Finse vrouwen trokken zich terug voor het dubbelspel, wat de eindstand op 2-1 bepaalde. 

Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Dames 65+, 9e in Kitty Godfree Cup

Karien Theeuwes, Marjo Gruijsen, Sylvia Lievers-Kroonenburg en Annelies Simons startten met een zwaarbevochten zege op Duitsland, waarin Simons en Theeuwes het beslissende punt binnenhaalden. Door een 7-5, 6-3 zege over Jutta Boeckmann en Sabine Schmitz won Oranje dat openingsduel met 2-1. Een knappe zege aangezien Simons en Theeuwes er beide al een enkelspel op hadden zitten en de Duitse vrouwen nog okselfris waren.

Omdat Oostenrijk er duidelijk bovenuit stak, zat een plek in de kwartfinales er helaas niet in. Oostenrijk won met 3-0 en verwees Nederland naar de tweede plek in de groep. Eenmaal veroordeeld tot de strijd om de plekken negen tot en met veertien, kwam de schwung erin bij onze landgenotes. Zwitserland, Denemarken en Uruguay werden met duidelijke cijfers (3-0) opzij gezet. Het team eindigde daardoor als negende van in totaal 21 landen.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Heren 65+, 11e in Britannia Cup

De Nederlandse formatie bestaande uit bondscoach Frits Raijmakers, Gerie Verkoelen, Ben van der Steen en Just Palm was op koers voor de laatste acht met overwinningen op Portugal en Israël. Raijmakers en Palm sleepten tegen Portugal het beslissende punt in de wacht dankzij winst in het dubbelspel en Israël werd met 3-0 geklopt.

Tegen Mexico ging het in de enkelspelen, zonder Raijmakers, mis. Just Palm verloor met 7-5, 6-3 van Miguel Angel Reyes Varela en Gerie Verkoelen met 6-1, 6-1 van Javier Ordaz.

In de strijd om de plaatsen 9-16 won Nederland eerst van Finland met 2-1 , maar tegen Italië lukte het niet. Verkoelen en Raijmakers, in het enkelspel, en Van der Steen/Palm verloren allemaal in straight sets. Enkelspelzeges van Van der Steen en Raijmakers bezorgden Nederland de winst in het slotduel tegen Zuid-Afrika en dat betekende een elfde plaats voor deze formatie.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Heren 75+, 17e in Bitsy Grant Cup

Erik van Waning, Klaas van Gaalen, Bert Bos en Nico Jongsma hadden een pittige loting in de Bitsy Grant Cup met de Verenigde Staten en Australië als opponenten in de poule. Die landen waren dan ook met 3-0 te sterk. Erik van Waning en Nico Jongsma gingen onderuit in de enkelspelen. Door de derde plaats in de poule speelden de Nederlanders verder om de plaatsen 15-21. Na twee zware driesetters werd de eerste winst van het toernooi binnengehaald (2-0 tegen Zimbabwe). Nieuw-Zeeland was hierna met 2-1 te sterk. Van Waning won weliswaar zijn enkelspel, maar na verlies van Jongsma moest het dubbelspel de beslissing brengen. Jongsma en Van Waning moesten opnieuw aan de bak en redden het niet tegen David Hawkes en David Meredith: 6-2, 6-2. Nederland sloot af met een mooie 3-0 overwinning op Finland.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Zaterdag zijn de individuele kampioenschappen van start gegaan. Klik hier voor speelschema's en uitslagen.