NK 2023 winnaars dubbelspel (Joeri met bril)

'Het maakt niet uit of je ze laat rennen of smashen; ze zijn overal beter in'

"Een prestatie om trots op te zijn", zegt Bo Groot Antink over het bereiken van de kwartfinales van de EK Beachtennis. Niet eerder kwamen hij en zijn vaste dubbelpartner Joeri Ertner zo ver op de Europese titelstrijd. Voor de overige Nederlandse duo's viel het doek op Kreta, Griekenland, in de eerste of tweede ronde. 

Voor de European Beach Tennis Championships 2023 waren de nationale kampioenen van vorig jaar gekwalificeerd (Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Anne Hoogendam/Dido Blonk) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hadden geplaatst. Gerison Sintiago/Guido van Raalte en Renee Woonings/Rachel van Barneveld wonnen deze zogenoemde 'Battle for Greece'.

Met een plaats in de kwartfinales maakten Ertner en Groot Antink hun status als nummers zes van de plaatsingslijst waar, maar makkelijk ging dat niet. Na een bye in de eerste ronde versloegen ze, ondanks een bibberende start, een Cypriotisch koppel in de tweede ronde met 6-3, 6-3. Groot Antink: "Het was wat gespannen, als ik voor mezelf spreek althans. Zij speelden ook verrassend goed en maakten weinig fouten. Op de belangrijke momenten sloegen wij toe."

Om voor het eerst de kwartfinales te bereiken moesten onze landgenoten afrekenen met een Bulgaars duo dat ze goed kennen. "Wij hebben regelmatig met en tegen ze getraind. Ze spelen heel aanvallend dus daar moesten we onze tactiek iets op aanpassen." Na een sterke openingsset (6-4) kwamen Ertner en Groot Antink in de tweede set terug van 2-5 tot 5-5. "We verloren die set met 5-7, maar we zaten er wel weer lekker in en dat was belangrijk voor die derde set", aldus Groot Antink, die op 8-7 in de supertiebreak met een sterke opslag zijn team op matchpoint bracht. Op het tweede wedstrijdpunt (9-8) sloegen de Nederlanders toe en wat volgde was een enorme ontlading. 

Overal een antwoord op

Genieten en lekker vrij spelen. Dat was het adagium van de Nederlanders voor hun kwartfinaleduel tegen Nicolas Gianotti en Mathieu Guegano. Onder het toeziend oog van onder meer de rest van de Oranje-equipe was het als eerste geplaatste duo uit Frankrijk met 6-1, 6-2 te sterk. Met overmacht (zonder setverlies) veroverden Gianotti en Guegano uiteindelijk de Europese titel.

"Dat zijn spelers die zo compleet zijn. Het maakt niet veel uit of je ze laat rennen of smashen. Zij zijn overal net wat beter in, of een stuk beter eigenlijk", zegt de jeugdige wederhelft (22 jaar) van Neerlands meest succesvolle beachtennisduo. "Je kunt mee in wat ze doen, maar zij hebben overal een antwoord op. Ze hebben de hele tijd iets over, zijn net iets scherper. Maar het was een mooie ervaring. Dit zijn wedstrijden waar je veel van leert", aldus Groot Antink, die terugkijkt op een geslaagd toernooi. "We hadden nog nooit de kwartfinales gehaald, dus daar zijn we blij mee. Een prestatie om trots op te zijn."

Overige Nederlandse koppels

Het andere herenduo, Gerison Sintiago/Guido van Raalte, stuitte in de eerste ronde op Gyula Pinter en Ferenc Varosi en moesten met 6-3, 6-4 hun meerdere erkennen in de Hongaren. Sintiago en Van Raalte wonnen één duel in de 'consolation round' en verloren daarna in de kwartfinales van Andre-Kristopher en Ken-Kristjan Toomjoe uit Estland: 6-1, 6-1.

Voor Anne Hoogendam en Dido Blonk was de tweede ronde het eindstation. Na een 6-3, 6-2 overwinning op Aiste Griciute en Valerija Keda uit Litouwen hadden zij de pech om al zo vroeg in het toernooi een topduo uit Spanje te treffen. De Spaanse vrouwen Ariadne Costa Graell en Eva Fernandez Palos, uiteindelijk goed voor brons, waren met 6-2, 6-1 te sterk. 

Renee Woonings en Rachel van Barneveld hadden een bye in eerste ronde en kregen vervolgens een lesje van het als vijfde geplaatste koppel Maraike Biglmaier/Margarete Pelster uit Duitsland: 6-0, 6-1.  Voor het tweede jaar op rij zat dit Duitse koppel onze landgenotes dwars. Vorig jaar klopten ze Hoogendam en Blonk met 6-2, 7-5. Omdat dit toen hun eerste optreden was mochten Hoogendam en Blonk meedoen aan de 'consolation round' en die schreven ze een jaar geleden op hun naam.

Zo mooi werd het afgelopen week niet voor Woonings en Van Barneveld al begonnen ze nog sterk met een 6-1, 6-3 zege over het Griekse duo Vasiliki Saka/Sofia Simoe. Tegen de Oekraïense vrouwen Olena Kyrpot en Kateryna Yegoreychenko, de latere winnaars van het troostschema, pakten ze drie games: 6-2, 6-1. 

Gemengd dubbelspel

In het gemengd dubbelspel was in beide gevallen de derde ronde het eindstation, waarbij Groot Antink voor de tweede keer dit toernooi tegenover Nicolas Gianotti (de nummer één van de wereld) stond. Samen met Anne Hoogendam moest hij met 6-2, 6-0 zijn meerdere erkennen in Gianotti en Marie-Eve Hoarau.

Joeri Ertner en Dido Blonk hadden een walk over in de tweede ronde en verloren bij de laatste zestien in een supertiebreak van het Letse duo Greta Veinberga/Daniils Geidelis: 5-7, 6-4, 10-4.

Lees hier een verslag op de website van Tennis Europe met links naar alle speelschema's en uitslagen van de EK Beachtennis. 

Afbeelding boven: Joeri Ertner (met bril) en Bo Groot Antink op de NK 2023 in Scheveningen. Foto: Linda Kaiser

Afbeeldingen onder: Bo Groot Antink (met bril) en Joeri Ertner op de NK 2023 in Scheveningen. Foto: Linda Kaiser

Bo en Joeri in actie in het enkelspel op de NK 2023. Foto: Linda Kaiser.  

Anne Hoogendam duikt naar de bal op de NK 2023.