2018, duik in het zand

Met diploma op zak lonkt het avontuur weer voor Neerlands beste beachtennisster

Met haar ongebreidelde liefde voor het strand en de sport moeten we er niet raar van opkijken dat Anne Hoogendam, Neerlands beste bij de vrouwen, zich vestigt in Brazilië om haar werk te kunnen combineren met een bestaan als beachtennisster.

Zoals Lucky Luke het afvuurhendeltje rondom zijn vinger laten draaien, 'piefpafpoef' de boeven op een hoop schiet en het pistool in één beweging terug laat glijden in zijn holster, zo soepel hanteert Hoogendam het beachtennisracket. Ook op de afgelopen NK was Hoogendam al haar opponenten weer te snel en te slim af. Ze blies na afloop nog net niet de rook van haar racket, maar zoals de cowboy aan het einde van iedere aflevering de Daltons inrekent, rekende zij wederom genadeloos af met de concurrentie.

Serieuze hobby

Een heel serieuze en dure hobby, die de laatste jaren wat minder aan bod kwam door de focus op haar studie. Dat is beachtennis voor Anne Hoogendam, veelvoudig Nederlands kampioen en niet voor niets ambassadeur van de sport voor de KNLTB. In die hoedanigheid geeft ze sinds april 2019 clinics en speelt ze onder meer demonstratiewedstrijden, zoals bij het grote beachvolleybalevenement in Rotterdam, King and Queen of the Court. Deze zomer bevestigde ze op het Scheveningse strand haar status als 's lands beste door drie titels te veroveren op de NK. Met het winnen van het enkelspel, damesdubbelspel en gemengd dubbelspel leverde ze bovendien een uniek kunststukje in de NK-geschiedenis.

Dolgraag zou Hoogendam die lijn doortrekken naar succes op de internationale beachtennistour, maar bovenal wil ze weer zo veel mogelijk met die teentjes in het zand. Net zoals vroeger, toen ze tien jaar lang op Aruba woonde en dagelijks op het strand stond met een beachtennisracket in haar hand.

Beachtennis op Aruba

“Ik ben op mijn negende naar Aruba verhuisd, drie jaar later zijn mijn ouders gaan beachtennissen en ik dus ook”, vertelt Hoogendam, die aanleg bleek te hebben voor de dynamische strandsport. “Ik kwam bij de Arubaanse selectie en was een tijdje fulltime met beachtennis bezig. Twee keer per dag trainen, een fysiotherapeut, een trainer: alles erop en eraan. Op mijn zestiende speelde ik al internationale toernooien. Toen ik achttien was, werkte ik in een restaurant om geld te verdienen voor de reizen naar toernooien op de internationale tour.”

Het is een gegeven dat de rest van de Nederlandse beachtennistop op een achterstand zet die het vrijwel onmogelijk goed kan maken. “Van mijn vijftiende tot mijn negentiende was ik vier tot zes dagen per week met beachtennis bezig. Vervolgens heb ik dat in Nijmegen onderhouden. In Nederland zijn spelers op latere leeftijd met de sport in aanraking gekomen. Margot (van Doorn, red.) heeft wel een tijdje op Aruba gewoond. Zij en Fleur (van Haasteren, red.) hadden destijds ook een voorsprong op de rest in Nederland.” Fleur en Margot reikten in 2017 tot een hoogste positie van 45 op de wereldranglijst. Hoogendam kwam, in 2018, tot de 43ste plaats. Dat was tevens het jaar waarin ze, samen met de Arubaanse Dominique Hopman, zich plaatste voor de WK. Met haar negentien jaar was ze daar één van de jongste spelers.

Teentjes in het zand

Vanwege de focus op haar studie kwam Hoogendam de laatste jaren minder aan beachtennis toe en is ze weggezakt op de wereldranglijst, maar met een Master 'Economics and International Business' op zak lonken strand, zee en avontuur weer.

“In Nederland is de sport te klein om ervan te kunnen leven”, zegt Hoogendam, die afgelopen zomer lesgaf in Rotterdam en het aantal spelers in Nederland wel ziet groeien. De sport blijft echter seizoensgebonden. Met de 'r' in de maand laten veel spelers het zand ook weer achter zich. Het maakt dat Hoogendam serieus denkt aan een nieuwe verhuizing, naar een warm land waar beachtennis het hele jaar door gespeeld wordt.

“Bij het solliciteren hou ik daar rekening mee”, aldus Hoogendam, die zichzelf wel in Brazilië ziet wonen met haar vriend. “Ik spreek Spaans. Als ik het kan combineren met mijn werk, zou dat geweldig zijn. In Nederland vind ik het toch wat te koud en is er wat te weinig beachtennis. In Brazilië is beachtennis na voetbal de meest gespeelde sport. Lekker weer elke dag met de teentjes in het zand, dat zou ik graag willen. Ik kan me in ieder geval geen leven zonder beachtennis voorstellen.”

––––––––––––––––––––––––––––––––

Dit is een verhaal in aanloop naar de European Beach Tennis Championships, van 28 september tot en met 1 oktober op Kreta, Griekenland. Volgende week verschijnt nog een voorbeschouwing op dit toernooi, waar vier Nederlandse koppels aan de start staan. Anne Hoogendam treedt aan met Dido Blonk. Zij werden dit en vorig jaar Nederlands kampioen damesdubbelspel.

Afbeelding boven: Anne Hoogendam in 2018 in actie.

De eerste afbeelding onder is Hoogendam in 2012 tijdens haar eerste toernooi, gevolgd door twee actiefoto's uit 2018. Daaronder twee foto's van de NK 2023, de tweede met Dyvand Koolman. Samen wonnen zij het gemengd dubbelspel.