Anne Hoogendam

Dynamiek tussen hoog en laag aangeschreven spelers kenmerkt EK Beachtennis

Het begint al gewoon te worden, maar met vier teams aan de start is de EK Beachtennis op Kreta, Griekenland, een toernooi om naar uit te kijken voor Nederland.

Vorig jaar beleefde Nederland een primeur door voor het eerst met vier teams aan te treden op dit landentoernooi. Een bewijs dat de sport in ons land in de lift zat. Dat dit nog steeds het geval, bewees de grote animo voor de NK, een maand geleden in Scheveningen.   

Bo Groot Antink en Joeri Ertner, de vaandeldragers van het Nederlandse beachtennis, haalden in 2022 de achtste finales van de European Beach Tennis Championships, maar het grootste succes kwam van de rackets van Anne Hoogendam en Dido Blonk. De NK-winnaars (damesdubbelspel) verloren weliswaar hun eerste optreden in het hoofdschema, maar wonnen vervolgens wel de zogenoemde 'consolation round'. In dit schema, waarin net als voor het hoofdschema wereldranglijstpunten zijn te verdienen, wonnen zij heel knap vier duels op rij.

Hoe mooi en bevredigend de 'troostronde' ook was, voor dit jaar hoopt Hoogendam toch wel heel erg op een betere loting in het hoofdschema. De beste Nederlandse beachtennisser bij de vrouwen denkt dat het dit jaar alleen maar beter kan gaan aangezien Blonk en zij beter op elkaar zijn ingespeeld dan een jaar geleden. “We hebben dit jaar meer samengespeeld en de onderlinge communicatie gaat nu beter.”

Naast het duo Hoogendam/Blonk en het al eerder genoemde koppel Ertner/Groot Antink, als Nederlands kampioenenen dames- en herendubbelspel rechtstreeks geplaatst, staan voor Nederland nog twee teams aan de start. Guido van Raalte/Gerison Sintiago en Rachel van Barnveld/Renee Wonings bemachtigden een EK-ticket als winnaars van de 'Battle for Greece'. “Die 'battle' begint steeds populairder te worden”, ziet NK-organisator Tim van Pagee aan het aantal aanmeldingen hiervoor. Van Pagee is met zijn Beach Tennis Holland een drijvende kracht achter de promotie van de sport in Nederland.

De voormalig Nederlands kampioen kijkt enorm uit naar de landenstrijd op Kreta. “Dat is genieten van top-beachtennis. Ik ben benieuwd waar wij staan ten opzichte van de Europese top, of wij ons kunnen meten. Ik vind het heel mooi dat we met vier teams zijn, dat was tot vorig jaar wel anders. Hadden we meestal twee of misschien drie teams.”

In het minder hoog aangeschreven gemengd dubbelspel vormen Hoogendam en Ertner een duo, en Groot Antink met Blonk.

Dynamiek tussen 'profs' en 'amateurs'

Bijzonder aan de EK, in tegenstelling tot de WK, is dat ieder land twee teams mag sturen, ongeacht de ranking. “Dat geeft een ontzettend leuke dynamiek met enerzijds heel fanatieke, serieuze spelers, maar ook spelers die zonder verwachtingen komen en heel onbevangen zijn. Je ziet een tweedeling daarin, maar dat zorgt wel voor een bijzondere sfeer. Dat zie je al bij de openingsceremonie of bij de 'official dinner party' bijvoorbeeld”, aldus van Pagee, die Ertner en Groot Antink de beste kans geeft om ver te komen. “Met een beetje geluk moeten zij de kwartfinales kunnen halen. Daar komen ze dan waarschijnlijk één van de topteams tegen uit Frankrijk, Spanje of Italië.”

De loting voor de EK is woensdagmiddag en het toernooi gaat donderdag van start.

Animo onder junioren groeit

Voorafgaand aan het professionele evenement is er een Europese titelstrijd voor junioren (-14 en -18) gehouden. Deze was van zaterdag tot en met woensdag. Hoewel de animo voor jeugdonderdelen op de NK groter wordt heeft Nederland hier niet aan meegedaan. “Het zou heel leuk zijn voor de toekomst, maar de vraag is of ze daar nu al aan toe zijn. Wij hebben nog geen junioren die structureel beachtennissen. Daarin moeten we nog een stap maken, maar de animo is de laatste jaren zeker gegroeid.”

Afbeelding boven: Anne Hoogendam in actie op de NK.