Bart Theelen

WK Masters: Zilver voor Theelen, halve finaleplek Wissink en De Kok

Bart Theelen keert met een zilveren medaille terug van de ITF Masters World Championships 55, 60 in Portugal. De nummer één van de wereld verloor in de finale van het herenenkelspel 55+ van één van zijn Amerikaanse rivalen.

Eoin Collins maakte in de halve eindstrijd een einde aan de titelaspiraties van de verrassende Niels de Kok (6-2, 6-0) en rekende in de finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst ook gedecideerd af met Theelen. In Oeiras, met Lissabon en Estoril één van de drie plaatsen in Portugal waar deze WK plaatsvonden, was de Limburger (58) uitstekend op dreef in de individuele kampioenschappen. Hij stond een dikke drie uren op de baan in zijn eerste ronde tegen de Belg Guido van Rompaey (3-6, 6-3, 6-3), maar won daarna vijf potjes met overmacht. Collins (55) was eveneens oppermachtig. Beide mannen gingen op voorhand voor hun tweede individuele wereldtitel in het Masters-circuit en het was Collins die na ruim anderhalf uur tennis met 6-2, 6-3 aan het langste eind trok in de finale.

Theelen en Collins stonden voor de tweede week op rij tegenover elkaar. In de kwartfinales van de teamkampioenschappen won Collins namens de VS met 6-2, 6-0 van onze landgenoot, die in 2021 de wereldtitel 55+ veroverde. Vorig jaar was de halve finales zijn eindstation.

Collins pakte zijn eerste wereldtitel in 2014. Dat was destijds in de 45+. Opvallend genoeg won hij op weg naar die titel, negen jaren geleden, ook van Theelen (in de vierde ronde).

In het herendubbelspel 55+ bleef Theelen met zijn Russische partner Sergey Korolev steken in de tweede ronde. Frans Grimbergen deed dat een stuk beter. Met de Amerikaan Scott Works haalde hij de halve eindstrijd en daarin waren de uiteindelijke kampioenen Polo Cowan en Gary Nedebaum met 6-2, 6-2 te sterk.

Revanche voor Wissink

Bij de dames had Nederland met Annemiek Wissink en Liselot Prechtel deze week nog twee troeven in handen. Wissink nam op fraaie wijze revanche voor haar nederlaag tegen Rosa Bielsa-Hierro in de Team Championships. In de kwartfinales van het damesenkelspel 55+ klopte ze de Spaanse met 6-7 (3), 6-4, 6-4. Vorige week won Wissink juist de eerste set en verloor ze vervolgens set twee en drie.

Bij de laatste vier moest onze landgenote helaas opgeven tegen Simona Isidori, die de eerste set met 6-1 gewonnen had. De Italiaanse verloor in de finale verrassend van de Belgische Klaartje van Baarle met 6-4, 6-3.

In de kwartfinales van het damesdubbelspel zat Isidori ons ook al dwars. Wissink moest met Carole de Bruin haar meerdere erkennen in Isidori en Elena Scola: 6-4, 6-3.

Afbeelding boven: Bart Theelen in actie.

Afbeeldingen onder: Annemiek Wissink en Niels de Kok in actie.

Kwartfinales Prechtel

Prechtel begon als nummer één van de plaatsingslijst en titelverdediger aan het damesenkelspel 60+ en strandde in de kwartfinales. De Braziliaanse Patricia Medrado was met 6-2, 0-6, 6-3 te sterk en verloor op zaterdag de finale van Helga Nauck. De Duitse, vorig jaar nog tweede achter Prechtel, won verrassend gemakkelijk met 6-1, 6-0. Prechtel was dit jaar al goed op dreef. Zo prolongeerde ze haar Europese titel en won ze het MT 700-toernooi in Amstelveen.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de ITF Masters World Individual Championships 55,60.

Later dit jaar zijn op het Spaanse eiland Mallorca nog de 65, 70, 75, 80, 85 World Championships 2023. Klik hier voor meer informatie.