G-tennis high five

Plezier staat voorop tijdens NK G-Tennis in Amstelveen

Op de banen van NTC de Kegel en TV de Kegel in Amstelveen zijn komend weekeinde de Nationale Kampioenschapen G-Tennis. Bijna honderd tennissers uit het hele land komen op 26 en 27 augustus in actie om samen hun wedstrijden te spelen. De NK G-Tennis is voor elk niveau en alle G-tennissers zijn welkom.

Tennis is een sport voor iedereen. Het is de missie van de KNLTB om zo veel mogelijk mensen van alle leeftijden, met of zonder beperkingen, te laten tennissen. En om ervoor te zorgen dat ze dat blijven doen. G-tennis sluit hierop aan omdat het met name bestemd is voor spelers die als gevolg van hun beperking te veel belemmeringen ondervinden om mee te doen aan reguliere tennisactiviteiten op een vereniging. Bij G-tennis staat het plezier en enthousiasme voorop.

G-tennis is in 2004 als officiële sport toegelaten tot de Special Olympics-evenementen. Dit betekende een doorbraak  in ons land. De KNLTB zet zich vanaf 2009 actief in voor tennis voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2011 was er een eerste editie van de NK G-Tennis, die sindsdien elke twee jaar plaats vinden.

Clinics Haarhuis en De Groot

De NK G-Tennis staan open voor iedereen met een verstandelijke beperking vanaf tenminste acht jaar oud met een geldig lidmaatschap van een KNLTB-vereniging en/of van een vereniging/stichting aangesloten bij Gehandicaptensport Nederland.

Naast de wedstrijden worden er tijdens het weekeinde ook clinics georganiseerd, onder andere met Davis Cup-captain Paul Haarhuis en Diede de Groot, de nummer één van de wereld in het rolstoeltennis. Zo kunnen G-tennissers die geen wedstrijden willen spelen ook meedoen.

Het programma is als volgt:

Zaterdag

  • 09.15 uur: officiële opening (met Paul Haarhuis)

  • 10.00 uur: start wedstrijden, laatste ronde om 16.00 uur

  • 10.00 uur: clinic met Paul Haarhuis

  • 17.00 uur: prijsuitreiking 

Zondag

  • 08.45 uur: opening en warming-up

  • 09.30 uur: start wedstrijden, laatste ronde om 16.30 uur

  • 10.00 uur: clinic met Diede de Groot

  • 17.30 uur: prijsuitreiking

 

Unified en zelfstandig

Om zoveel mogelijk spelers te kunnen laten deelnemen is ervoor gekozen om de verschillende niveaus op verschillende dagen te laten spelen. Op zaterdag 26 augustus zijn de wedstrijden voor niveau 1 tot en met 4, waarbij er zowel Unified (1 t/m 4) als zelfstandig (3 en 4) kan worden gespeeld. Zondag worden de wedstrijden voor niveau 5 en 6 gespeeld.

Er wordt gespeeld volgens het algemene Special Olympics-reglement (2020) en de regels van de KNLTB. Alle wedstrijden duren 25 minuten. De scheidsrechter/teller houdt de tijd bij en doet de toss.

Level 1 Unified speelt met rode bal op half veld, 2x stuiten.

Level 2 Unified speelt met rode bal op half veld, voorkeur 1x stuiten (in overleg 2x).

Level 3 Unified / zelfstandig speelt met oranje bal op driekwart veld, 1x stuiten.

Level 4 Unified / zelfstandig speelt met groene bal op heel veld, 1x stuiten.

Level 5 en 6 spelen met gele bal op heel veld, 1 x stuiten.

Unified betekent dat de spelers die niet zelfstandig kunnen spelen zich met een Unified-partner kunnen inschrijven. Dit geldt voor L1, L2, L3 en L4. Op de overige niveaus worden de spelers geacht zelfstandig te kunnen spelen. Daarnaast kunnen spelers zich ter plekke inschrijven voor de side-events die worden georganiseerd.

Klik hier voor de algemene voorwaarden van de NK G Tennis.