Beachtennis publiek kijkt service Bo

NK Beachtennis: favoriet herenduo onttroond en unieke 'treble' Hoogendam

De publieke belangstelling op het Scheveningse strand bleef door het slechte weer wat achter ten opzichte van vorig jaar, maar de toeschouwers die er waren genoten met volle teugen van het hoofdgerecht van de NK Beachtennis, de finales in het heren- en damesdubbelspel.

Waar de boulevard bij strandclub Xirinquito vorig jaar volstond met mensen die bleven kijken naar het beachtennis, nodigde het weer ditmaal niet uit om te flaneren en een terrasje te pakken. Zo sfeervol als vorig jaar werd het daardoor niet op de slotdag van de NK Beachtennis, maar het niveau en de spanning maakten veel goed. Onder een continue dreigend wolkendek zorgden Jori Meulenbeld en Christopher de Geus bovendien voor een gigantische sensatie door, ondanks wedstrijdpunten tegen, Joeri Ertner en Bo Groot Antink in de finale te verslaan.

Een stunt van jewelste aangezien de vaandeldragers van het Nederlandse beachtennis vorig jaar nog met overmacht de titel veroverden en internationaal gezien ver boven hun landgenoten uitsteken. Organisator van de NK, Tim van Pagee, zag de uitdagers groeien in de wedstrijd en uiteindelijk met 4-6, 7-6, 7-6 aan het langste eind trekken. “Ze gingen langs de rand van de afgrond. Op de matchpoints tegen namen ze veel risico met hun smashes. Dat was geweldig om te zien. Alle hulde en lof daarvoor. Hun zelfvertrouwen groeide en daardoor groeiden ze in de wedstrijd”, aldus Van Pagee, die genoot van de energie die het duo uitstraalde. “Hoe ze de punten vierden, elkaar oppepten. Dat stuwde hen op naar ongekende hoogtes.”

Meulenbeld haalde vorig jaar met Moos Sporken al zeer verrassend de finale, maar moest toen nog diep buigen voor Ertner en Groot Antink (6-1, 6-0). Dit jaar vormt de 35-jarige Nederlander die zeven jaar op Curaçao heeft gewoond, een duo met de 32-jarige De Geus, die de Curaçaose nationaliteit heeft. Samen reizen ze de wereld rond op jacht naar punten voor de wereldranglijst. De Nederlandse titel is een kroon op hun nog prille samenwerking. Volgend jaar vertegenwoordigen ze Nederland op de EK Beachtennis. Het ligt voor de hand dat het tweede startbewijs naar Ertner en Groot Antink gaat, maar daar kan Van Pagee nog geen uitsluitsel over geven.

Veranderde nethoogte

Dat de veranderde nethoogte (van 1m70 naar 1m80) van invloed is geweest op het resultaat, lijkt Van Pagee sterk. Wel zag hij dat de service minder dominant was dan in eerdere jaren en dat is een beoogd effect van de ITF. Dat paste dit jaar de nethoogte bij de mannen aan om het spel iets aantrekkelijker te maken. Minder 'pats boem' en meer rally's. “Dat zag je wel terug”, vond Van Pagee. “Maar ik denk niet dat het anders was gelopen als het net nog op 1m70 had gehangen.”

Treble Hoogendam

In het damesdubbelspel prolongeerden Anne Hoogendam en Dido Blonk hun nationale titel, zonder setverlies. De favorieten rekenden met 6-4, 6-3 af met Karlijn van Lammeren en Ilke Meertens, bij wie trots over het bereiken van de finale overheerste. In de halve finales waren Hoogendam en Blonk met 6-2, 6-2 te sterk voor Renee Wonings en Rachel van Barneveld en dat was een duel tussen de twee koppels die Nederland dit jaar vertegenwoordigen op de EK. Wie er, naast Hoogendam en Blonk, volgend jaar afreizen naar de EK, is nog de vraag.

Voor Hoogendam betekende dit, na het enkelspel en gemengd dubbelspel, de derde titel op deze NK en daarmee leverde ze een uniek kunststukje. “Niet eerder won iemand drie titels in één jaar”, weet Van Pagee, die Hoogendam nog nooit een partij heeft zien verliezen op de NK. “Met deze drie titels erbij komt ze op negen nationale titels. Behaald met veel verschillende partners, dus petje af voor haar.”

Broer en zus in juniorenfinale

Dat het beachtennis over de gehele linie in de lift zit, blijkt wel uit de toegenomen belangstelling voor de jeugdonderdelen. Met vier teams in de 'onder 17' en tien teams in de 'onder 14' was Van Pagee dik tevreden. Als klap op de vuurpijl zag hij ook nog eens zijn eigen kinderen schitteren. Dochter Roos (11) en zoon Stan (14) waren in de finale -17 tot vier keer toe één punt verwijderd van de winst, maar moesten de titel toch laten aan Jayden Schlemmer en Marijn Holtkamp (10-9).

Cyanne Ankerman en Anouk van Leeuwen pakten de titel 'onder 14' dankzij een 9-6 overwinning in de finale op Filippos Skavos en Yang van Dooren in de finale. Jongens en meisjes spelen samen in de jeugd.

Finales NK Beachtennis 2023

Herendubbelspel (27 augustus): Jori Meulenbeld/Christopher de Geus – Joeri Ertner/Bo Groot Antink 4-6, 7-6, 7-6.

Damesdubbelspel (27 augustus): Anne Hoogendam/Dido Blonk – Karlijn van Lammeren/Ilke Meertens 6-4, 6-3.

Gemengd dubbelspel (20 augustus): Dyvand Koolman/Anne Hoogendam – Bo Groot Antink/Dominique Hopman 1-6, 6-3, 10-6.

Herenenkelspel (13 augustus): Joeri Ertner – Bo Groot Antink 4-2, 4-2.

Damesenkelspel (13 augustus): Anne Hoogendam – Joyce Fennis 4-1, 4-1.

Junioren -17 (27 augustus): Jayden Schlemmer/Marijn Holtkamp – Stan van Pagee/Roos van Pagee 10-9.

Junioren -14 (27 augustus): Cyanne Ankerman/Anouk van Leeuwen - Filippos Skavos/Yang van Dooren 9-6.

Klik hier voor alle schema's en uitslagen van de NK Beachtennis.