Dames 60+

Dames 60+ net naast podium op WK Masters

Op de ITF Masters World Team Championships in Portugal heeft de Nederlandse damesformatie 60+ een vierde plaats behaald in de Alice Marble Cup.

Liselot Prechtel, Carole de Bruin, Nanette Schutte en Mieke Smits kwamen net tekort voor het podium. Italië was in de strijd om het brons te sterk. Francesca Ciardi klopte Carole de Bruin met 0-6, 6-1, 6-4 en Giovanna Tortorella was met 6-3, 6-2 te sterk voor Nanette Schutte. Hierdoor was de strijd na de twee enkelspelen al beslist. De Bruin en Smits kregen een walk-over in het dubbelspel, wat de eindstand op 2-1 bepaalde.

Het team dat met Prechtel de nummer één van de wereldranglijst 60+ in huis heeft, had zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales en daarin won het met 2-1 van Australië. Hoogtepunt was de ontmoeting tussen Prechtel en Michelle Hill, een duel tussen de nummers één en twee van de wereld. Onze landgenote trok daarin met 2-6, 6-4, 6-1 aan het langste eind. Aangezien Schutte met 6-4, 6-1 won van Wanda Howes kwam Nederland op een onoverbrugbare 2-0 voorsprong.

Tegen een oerdegelijk Amerika, met de nummers drie en vier van de wereld in de gelederen, spatte de gouden droom uiteen. Schutte was niet opgewassen tegen Vickie V Buholz: 6-2, 6-2. Prechtel moest wederom aan de bak, maar klopte de nummer drie van de wereld Fran Chandler met 7-5, 4-6, 6-4. Een wedstrijd die zijn tol eiste en ervoor zorgde dat Prechtel in het beslissende dubbelspel aan de kant bleef. Dat dubbelspel werd een prooi voor de VS. De Bruin en Schutte bogen met 6-4, 6-4 voor Anne Hayden Frautschi en Gayle Prejean en daarmee was Nederland veroordeeld tot de strijd om het brons. 

Austria Cup, Heren 55+: 5e plaats

Na de wereldtitel in 2021 was de kwartfinales, net als in 2022, het eindstation voor de Nederlandse 55+-formatie. Bart Theelen, Hans van Scheppingen, Niels de Kok en Frans Grimbergen moesten met 3-0 hun meerdere erkennen in de VS. Bart Theelen en Hans van Scheppingen verloren hun enkelspel. Niels de Kok en Frans Grimbergen gingen onderuit in het dubbelspel. Nederland richtte zich op en na zeges over Duitsland en België was de vijfde plaats een feit.

Maureen Connolly Cup, Dames 55+: 5e plaats

Met twee speelsters die vorig jaar teambrons veroverden op de WK (Annemiek Wissink en Jeanette Ozinga) strandde het 55+-damesteam ditmaal een ronde eerder. Spanje was in de kwartfinales met 2-1 te sterk. Annemiek Wissink begon sterk tegen Rosa Bielsa-Hierro, maar ging met 2-6, 6-2, 6-3 ten onder. Judith Warringa verloor met 6-4, 6-0 van Ninoska Souto-Garcia. Jeannette Ozinga en Sandy Wenderhold pakten in het dubbelspel tegen Leticia Almirall Garbayo en Marta Homedes Carballo nog een puntje. Het werd 6-1, 6-1 in een wedstrijd om des keizers baard. Door vervolgens met 3-0 te winnen van Ierland en Frankrijk werd Nederland vijfde.

Von Cramm Cup, Heren 60+: 10e plaats

Na een nederlaag tegen de VS en een overwinning op Zuid-Afrika ging dit team op voor de strijd om de plekken 9 tot en met 14. Daarin wonnen Mark Nije, Michiel Marcel Bolsius, Geert Koeman en Frederik Koers van Noorwegen en Mexico. In de strijd om plek 9 was Spanje met 2-1 te sterk. Nije en Koers verloren hun enkelspel in twee sets. Het dubbelspel werd wel gewonnen door Nije en Koeman.

Grote namen

Op de WK teams worden de leeftijdscategorieën veelal betiteld met de naam van een speler of speelster die veel heeft betekend voor het tennis en niet zelden is opgenomen in de Tennis Hall of Fame. Alice Marble bijvoorbeeld was een Amerikaanse speelster die tussen 1936 en 1940 achttien Grand Slam-titels won, waarvan vijf in het enkelspel. Maureen Connolly won in 1953 de Grand Slam, alle Grand Slam-toernooien in één seizoen. Door een ongeluk moest ze een jaar later haar carrière al beëindigen.

Het toernooi dat wordt gespeeld in Lissabon, Oeiras en Estoril kent dit jaar slechts twee leeftijdsgroepen in plaats van drie. Dit was een keuze van de Portugese tennisbond en mede ingegeven door het feit dat de wedstrijden vorig jaar niet zelden tot laat in de avond doorgingen. Volgend jaar in Mexico worden de 50-plussers weer bij deze WK gevoegd.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de 55-60 ITF Masters World Team Championships.

Prechtel verdedigt wereldtitel

In navolging van de teamkampioenschappen zijn zaterdag de individuele kampioenschappen van start gegaan. Onder meer Liselot Prechtel, Bart Theelen en Annemiek Wissink doen namens Nederland een gooi naar eremetaal. Prechtel, die haar wereldtitel verdedigt, is als eerste geplaatst in het damesenkelspel 60+ en dat geldt voor Theelen in het herenenkelspel 55+. Wissink pakte vorig jaar twee zilveren medailles in het dubbelspel.