Frits Raijmakers 2017

Bijna 300 spelers strijden voor eeuwige roem en nationale titels op NKS 35+ Outdoor

Eeuwige roem, nationale titels en in beeld komen/blijven voor de WK's van 2024. Er staat veel op het spel tijdens de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Outdoor, die zondag van start gaan op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum.

Hoewel het aantal dames wederom ver achterblijft, is er ten opzichte van vorig jaar een flinke toename in het aantal deelnemers van de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Outdoor, dat voor veel Masters-tennissers het hoogtepunt van het seizoen betekent (samen met de NKS35+ Indoor). 294 spelers hebben zich opgegeven voor de prestigieuze titelstrijd, en dat zijn er circa vijftig meer dan vorig jaar. Het betekent dat grote schema's zoals het herenenkelspel 45+ al op zondag van start gaan.

“Het is af en toe heel hectisch, maar je hoort ons niet klagen”, zegt toernooileider Riet Sagius in de week voorafgaand aan de NKS 35+ Outdoor. “Er zijn veel inschrijvingen en het is dus lastiger om aan een ieder zijn verzoek te voldoen. Maar dat proberen we wel altijd en dat wordt ook op prijs gesteld.”

Sagius vormt zoals elke NKS 35+ in de laatste jaren een team met Jan van Helvert en toernooicoach Niesje Schuckink Kool. Dit jaar is ook Astrid van Oosterhout als nieuwe toernooileider aangeschoven. “We hebben ook weer twee toezichthouders van de bond die helpen met de arbitrage. Zij houden in de gaten of er niet te lang ingespeeld wordt bijvoorbeeld. En ze voorkomen lange discussies over ballen die in of uit zijn. Zij waren er ook bij de NKS Indoor en die samenwerking verliep fantastisch”, aldus Sagius, die de klus met een glimlach doet. “Wij zijn altijd vrolijk. Dat stellen de deelnemers ook op prijs. Als ik merk dat ik het niet meer leuk vindt om te doen, moet ik stoppen.”

Waar het deelnemersaantal in 2020 een piek kende van ruim driehonderd, lag het in de jaren daaromheen net iets onder de driehonderd. Zo ook dit jaar. De circa 240 van vorig jaar was een uitschieter naar beneden. Wat wel zorgen baart, is dat steeds minder dames zich aanmelden en dat uit zich in vrijwel alle leeftijdscategorieën. Van de 294 deelnemers blijft het aantal dames steken op 70. Problematisch (om schema's te vormen) wordt het in de laagste leeftijdsgroepen en de hoogste, al is de negatieve trend ook zichtbaar in de druk bezette middengroepen (45+ tot en met 60+).

Onzeker over kwaliteiten

Een proef om meer 55+-vrouwen te trekken naar de NKS leverde een paar jaren geleden weinig op. “We hadden voorafgaand een toernooitje, met korte wedstrijden, waarbij de winnares aan het hoofdtoernooi mocht meedoen. Daar hebben we niemand van terug gezien. Zelfs de winnares een jaar later al niet meer”, stelt Sagius.

“Je ziet het overal, maar waar het nou precies aan ligt? Het kost teveel tijd, of ze zijn oppas voor de kleinkinderen, maar ook: ze vinden zichzelf niet goed genoeg, zijn onzeker over hun kwaliteiten”, merkt Sagius in haar omgeving.

Internationale trend

“Je ziet het ook bij ITF-toernooien. Zelfs in grote toernooien (MT 700) wordt dat een probleem. Wat moet je daar aan doen?”, vraagt ook Frits Raijmakers (FOTO BOVEN) zich af. “Dames enkelen minder graag. Ze houden meer van dubbelspel. Mannen hebben toch eerder zoiets van: 'kom maar op'. Dames zijn daarin iets behoudender. Alleen de echt fanatieke speelsters zetten door op latere leeftijd. En tot 35, 40 voelen ze zich nog niet een Seniors/Masters-tennisster”, denkt de bondscoach van het Masters tennis.

Weg van de meeste weerstand

Zelf is Raijmakers nog altijd bloedfanatiek en reist hij, als het even kan, de wereld rond om toernooien te spelen en om Nederlandse spelers te bekijken in zijn rol als bondscoach. Op de NKS zoekt hij al een aantal jaren de weg van de meeste weerstand door aan meerdere categorieën mee te doen en/of zich in te schrijven bij een lagere leeftijdsgroep, met jongere spelers dus.

Raijmakers (68) doet dit jaar mee in de HE60, dat met 25 inschrijvingen het op-twee-na grootste deelnemersveld heeft. Alleen bij de heren 45+ en 50+ staan er meer op papier. Een opvallende naam in het herenenkelspel 45+ is die van Bart Theelen (FOTO ONDER), die het zichzelf ook niet graag makkelijk maakt. De nummer twee van de wereld 55+ is momenteel actief op de WK Masters, waar hij eerst aan de teamkampioenschappen meedeed en nu aan de individuele titelstrijd.

Voor de WK's van volgend jaar geeft bondscoach Raijmakers zijn ogen goed de kost op deze NKS 35+ Outdoor, die tevens meetellen voor de ITF-wereldranglijst als MT 400-toernooi.

Klik hier voor meer informatie en onder meer een overzicht van oud-winnaars.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen tijdens het toernooi.