Mirjam Swarte

Organisatie Dutch Open Seniors Championships gaat voor promotie

Cees Hage spreekt de ambitie uit om met de Dutch Open Seniors Championships door te groeien van een MT400 naar een MT700. Volgens de toernooidirecteur heeft de organisatie, lees: tennisvereniging Arnolduspark, alles in huis voor een promotie.

De deelnemersaantallen van voor de coronatijd worden niet meer gehaald, maar ten opzichte van vorig jaar is er op dit vlak een mooie verbetering voor de Dutch Open Seniors Championships in Hoofddorp. Van circa zestig naar plusminus negentig deelnemers, Hage is er blij mee. Wat hem wel opvalt is dat de buitenlandse deelname wat achterblijft. Er doen dus relatief veel Nederlanders mee. “Het is kostbaarder om te vliegen. De buitenlanders hebben last van de verhoging van de prijzen voor vliegtickets. Je betaalt dertig, veertig procent meer voor een ticket”, aldus Hage, die vorig jaar ook al aanstipte dat tennissers niet meer zo makkelijk de auto of het vliegtuig pakken om honderden kilometers te reizen voor een toernooi. Een probleem waar meer Masters Tour-toernooien mee kampen.

Wat eveneens opvalt is dat het aantal vrouwen ver achterblijft bij het aantal mannen. We zagen het eerder deze zomer in Middelburg, Venlo en de Dutch Open in Hoofddorp vormt daarop geen uitzondering. “Hoe dat komt is mij een raadsel. Er is geen duidelijke reden voor. De gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden in Nederland komt steeds hoger te liggen en vrouwen worden vaak ouder dan mannen. Je zou zeggen dat er genoeg vrouwen beschikbaar zijn”, redeneert Hage.

Ambitieus

Om de toppers uit het buitenland over de streep te trekken, gaat Hage met zijn organisatie onderzoeken wat daar voor nodig is. “Zit dat in prijzengeld of meer in faciliteiten?”, vraagt Hage zich af. De toernooidirecteur steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. De ambitie om door te groeien van een MT400 naar een MT700 wel te verstaan. Van die laatste categorie is er slechts één toernooi in Nederland en die is aansluitend op de Dutch Open. We hebben het natuurlijk over de Amsterdam Masters Open in Amstelveen, een toernooi dat altijd zijn best doet om het de deelnemers naar de zin te maken. Daar horen dus ook tripjes naar toeristische trekpleisters bij. Die intentie is er bij Hage ook. Volgens hem heeft de vereniging, die het toernooi in feite organiseert, alles in huis voor een promotie. “Er zijn heel veel mensen op de vereniging, die gepensioneerd zijn, die van alles met de spelers willen ondernemen. Als jij hier als deelnemer op maandag komt en je hoeft pas op donderdag te spelen, gaan we met jou de omgeving verkennen en laten we jou zien hoe mooi Nederland is. Want we wonen in het mooiste land van de wereld.”

Sparringpartners

Het zijn plannen voor de toekomst (volgend jaar wellicht), maar qua randvoorzieningen is het voor de deelnemers sowieso al goed geregeld. Er is een bespanservice, een 'Indonesische avond' (denk aan saté, rijst en gado gado), deelnemers kunnen gratis naar Basic Fit en er worden sparringpartners geregeld voor iedereen die buiten de wedstrijden om een balletje wil slaan. “Je kunt je melden bij coach Frank en die regelt dan een baan en een tegenstander. Die sparringpartners zijn de juniorentoppers van onze vereniging. Op die manier kunnen de ouderen en de jongeren iets van elkaar leren."

De Dutch Open Seniors Championships op de banen van Tennisvereniging Arnolduspark in Hoofddorp gaan maandag van start. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. 

Afbeelding boven: Mirjam Swarte is één van de deelnemers in Hoofddorp.