Frits Raijmakers 2017

200+ deelnemersveld is 'mooi resultaat van goed stukje teamwork'

Van 30+ tot en met 85+: alle leeftijdcategorieën zijn gevuld op de MT700 Amstelveen, dat met ruim tweehonderd deelnemers een mijlpaal bereikt. “Een mooi resultaat van een goed stukje teamwork”, zegt toernooidirecteur John Vievermans.

Het is de dertiende editie van het toernooi dat in 2009 begon onder de vleugels van Rogier Liefbroer in Nieuw Vennep en stapje voor stapje opbloeide tot het toonaangevende evenement in Nederland voor 35+-tennissers en sinds twee jaren ook voor 30-plussers. In 2020 gooide het coronavirus roet in het eten en in 2018 ging het niet door vanwege de verhuizing van het nationaal trainingscentrum. Eind 2019 opende dit trainingscentrum van de tennisbond bij tennisvereniging De Kegel in Amstelveen.

2022 was de eerste editie onder leiding van John Vievermans, die ook een MT400 in Venlo bestiert. Met de circa 190 deelnemers van vorig jaar was Vievermans al content, maar dat was nog niet genoeg voor de ambitieuze oud-profvoetballer. “Ik ben iemand die van een uitdaging houdt. Tweehonderd deelnemers was een doelstelling die ik had toen we begonnen. Dat was nog niet eerder gelukt op een internationaal toernooi in Nederland. Ik ben er trots op dat we dit hebben bereikt. We hebben er met een heel team de schouders onder gezet en het is gelukt. Een mooi resultaat van een goed stukje teamwork.”

Dat team bestaat naast Vievermans en zijn vaste 'referee' Thorsten Jeuchter uit Duitsland uit vijf medewerkers, één fysiotherapeut/masseur en twee personen van TV De Kegel. De ervaren Masters Tour-tennissters Paulien van de Tempel en Wil Baks zijn twee van die vijf medewerkers die zich hebben ingezet om het toernooi nog prominenter op de kaart te zetten. “Zij spelen toernooien in heel Europa en hebben waar mogelijk reclame gemaakt. Thorsten heeft een groot netwerk in Duitsland.”

Amsterdam

Wat is volgens Vievermans de aantrekkingskracht van de Amsterdam Masters Open? “Dat is een combinatie van factoren. Het is een MT700 en daarvan is er maar één in Nederland. Er zijn de nodige punten te verdienen voor de wereldranglijst. Daar komen mensen (uit het buitenland) op af. Die lagere toernooien worden steeds meer een regionaal gebeuren”, aldus Vievermans, die dat onlangs al constateerde op 'zijn' toernooi in Venlo, een MT400.

Naast de status van het toernooi, en de punten die daarmee te verdienen zijn, is ook 'Amsterdam' een belangrijke factor in het succes. Het toernooi (in Amstelveen voor de duidelijkheid) wordt niet voor niets als 'Amsterdam Masters Open' op de kalender gezet. Voor veel deelnemers uit het buitenland is een tripje naar de hoofdstad onlosmakelijk verbonden aan het toernooi.

Strakke planning

“Ze komen weer vanuit de hele wereld. Het is een mooie happening. Het wordt een drukke week met een strakke planning. We beginnen op maandag. Vorig jaar begonnen we op dinsdag, maar die dag erbij hebben we nu keihard nodig. Er zijn ook veel aanmeldingen voor de dubbel en mixed. Allemaal mooie ontwikkelingen. We gaan er met z'n allen weer een heel mooie week van maken”, kijkt Vievermans vooruit.

Nederlandse toppers

Met onder meer Liselot Prechtel, Carole de Bruin, Frits Raijmakers (FOTO), Rolf Thung, Regina Balcune, Dennis Bank, Annemiek Wissink, Martin Koek en Anneke Jelsma doet er een groot aantal Nederlandse toppers mee en verder zijn er zoals altijd veel sterke spelers uit Duitsland, waar het Masters Tour-tennis nog 'groter' is dan in ons land.

Klik hier voor meer informatie over de Amsterdam Masters Open en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

De relatief nieuwe 30+-categorie is redelijk goed gevuld, overigens met louter buitenlanders. Dat deze categorie in Nederland nog niet echt aanslaat, kan niet los worden gezien van het feit dat hier niet in wordt gespeeld op de NKS 35+. Op de WK's horen de 30-plussers er inmiddels wel volledig bij. Over WK's gesproken: voor spelers in de leeftijdscategorieën 55+ en 60+ is de Amsterdam Masters Open een mooie voorbereiding op de ITF World Tennis Masters Tour 55, 60 Team Championships 2023, vanaf 13 augustus in Portugal. Aansluitend zijn de World Individual Championships. Klik hier voor meer informatie over de ITF Masters Tour World Championships.