HK200818 361

MT 400 Venlo is vooral een regionaal gebeuren

Op de gravelbanen van TC Venlo, volgens toernooidirecteur John Vievermans het mooiste tennispark van Limburg, gaat maandag het Masters Tour 400-evenement van start.

Wat in 2016 begon met een internationaal seniorentoernooi van de laagste categorie bij de Roermondse TC is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met de op-twee-na hoogste waardering op de Masters Tennis-tour. De openingseditie viel gelijk zo goed in de smaak (bij deelnemers en bij de 'referee' van de ITF) dat het toernooi voor de tweede editie al werd gepromoveerd van Grade 5, het instapniveau, naar Grade 3. Na de verhuizing in 2019 naar TC Venlo volgde het jaar daarop een nieuwe upgrade. Sindsdien heeft het de status van S400 -de ITF heeft de benaming hiervoor aangepast van Grade 1-5 naar S100-S1000 en de 'S' van Seniors is ongeveer een jaar geleden vervangen voor de 'MT' van Masters Tour.

De verhuizing, binnen Limburg, van Roermond naar Venlo was volgens Vievermans een schot in de roos. De sfeervolle tennisclub is één van de voornaamste redenen voor spelers om terug te keren. De gastvrijheid, ambiance en horeca worden geroemd. “Iedereen komt hier graag”, weet Vievermans, die ondanks de perfecte locatie toch niet de aantallen 'haalt' die hij graag zou willen. “In Roermond begonnen we meteen goed met een dikke honderd deelnemers. Na de verhuizing naar Venlo wilden we doorgroeien. Ik wilde richting de tweehonderd, maar we hebben het juist zien afnemen. We halen nu met veel moeite nog geen tachtig deelnemers.”

De toernooidirecteur steekt persoonlijk tijd en moeite in het benaderen van spelers. “Ik heb zeker de helft zelf benaderd. Je moet moeite doen om mensen over de streep te trekken. Je maakt waar je kunt reclame voor het toernooi (zoals tijdens de Duitse competitie waar Vievermans zelf in speelt, red.), maar de laatste dagen bezig ben je nog druk bezig om mensen te bellen.”

Overnachtingen schaars

Het is een bekend verhaal in het Masters Tour-tennislandschap. “Sinds corona is het heel moeilijk geworden. Mensen gaan bewuster met hun tijd en geld om. Alles is duurder geworden; hotelovernachtingen, brandstof. Wij doen het relatief gezien nog goed”, aldus Vievermans, die dan ook ziet dat hotelovernachtingen schaars zijn geworden. “Ik denk dat vijf tot tien procent van de deelnemers een hotel boekt. De meesten rijden gewoon op en neer.”

Omdat de meeste deelnemers dus alleen voor de wedstrijden komen is het organiseren van een randprogramma (zoals een uitje naar een culturele trekpleister in de buurt) er niet bij. “Dat heeft zin als ze er, zoals in Amstelveen/Amsterdam, een hele week zijn. Dan ga je kijken wat je die mensen nog meer kunt bieden”, vertelt de man die sinds vorig jaar ook het grootste Masters Tour-toernooi van Nederland bestiert. Dit MT700-toernooi, de Amsterdam Masters Open, staat van 26 tot en met 30 juli op het programma.

Regionaal gebeuren

Dat deelnemers niet van heinde en verre komen om mee te doen aan een MT400, en zeker de mondiale toppers niet, is een algehele tendens. “Je moet een MT700 of 1000 zijn om toppers te kunnen strikken. Die gaan niet ver reizen voor een MT400. Het is sowieso meer een regionaal gebeuren geworden, uitzonderingen daargelaten.” Regionaal betekent in het geval van Venlo ook Duitsland. Dusseldorf en Mönchen-Gladbach liggen bij wijze van spreken om de hoek, en een stuk dichterbij dan Amsterdam bijvoorbeeld. Het Duitse gehalte op het toernooi is dan ook hoog.

De Mt 400 Venlo gaat maandag van start en op zondag zijn de finales gepland. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.