HK200818 404

Gehoopte 'promotie' naar MT400 laat op zich wachten voor Middelburg

Marc Felius en zijn team hadden voor de derde editie van het Masters Tour-toernooi in Middelburg graag een opwaardering gezien, van MT 200 naar MT400, maar dat zat er om voor hem onbekende redenen niet in. “Dat is niet erg, maar het was wel leuk geweest”, aldus Felius in de week voorafgaand aan het toernooi bij MLTC.

De club viert deze week haar 75-jarig bestaan en dat is de reden dat het MT-toernooi, voor spelers van dertig jaar en ouder, volgende week (dinsdag) begint. “Anders hadden we het in deze week gedaan”, vertelt Felius. Hij is naar eigen zeggen nog altijd zoekende naar het beste moment om het toernooi te houden. “Vorig jaar zaten we direct na Pinksteren, nu twee weken later. Meerdere competities, waaronder de Duitse, zijn nog bezig en dat werkt niet mee. Waar we nu het meeste 'last' van hebben is een ITF-toernooi in Brussel, ook voor Masters en in dezelfde week. Voor het deelnemersveld ben je toch afhankelijk van dit soort dingen. We gaan het er nog over hebben. Wellicht is een week in augustus wel beter”, redeneert Felius, die ruim drie jaar geleden het toernooi in Middelburg uit de grond stampte vanuit de gedachte dat het voor fanatieke, oudere spelers leuker is om tegen leeftijdsgenoten te spelen dan tegen tieners, al dan niet met fanatieke ouders langs de kant. “Ik doe nog wel mee aan open toernooien hoor, want je wilt toch kijken waar je staat en wat je niveau is, maar qua beleving vind ik dit echt veel leuker. Gezelliger (na afloop) vooral”, aldus Felius, één van de deelnemers aan de MT200 in de Zeeuwse hoofdstad. “Vorig jaar had ik een zweepslag en was ik net te laat hersteld. Nu ben ik fit, dus doe ik weer mee.”

Deelnemers en hitteprotocol

Felius is niet de enige (oud-)WK-ganger op de deelnemerslijst. Onder meer Bernard Jonkman, met wie hij in 2021 WK-zilver veroverde in het herendubbelspel 40+, en Mieke Smits doen mee. Patrick Marteijn, Evelyn Podzimek en Peter Vaarties zijn andere bekende namen. Die laatste drie gingen er vorig jaar in Middelburg met een titel vandoor. Qua kwantiteit houdt het niet over, al is Felius tevreden over de plusminus vijftig deelnemers die aan de start staan. Hierdoor is er in ieder geval ruimte genoeg om bij extreme hitte de partijen te verplaatsen en niet op het warmste moment van de dag af te werken. MLTC beschikt over vier gravelbanen en mocht het nodig zijn, kan er worden uitgeweken naar TC Souburg. “Daar liggen vijf gravelbanen, waarvan wij er drie kunnen gebruiken.”

'Wat kunnen we beter doen?'

Na de geslaagde editie van vorig jaar had Felius goede hoop op een promotie van zijn toernooi. Na de eerste editie groeide het al van MT 100 naar 200, maar een nieuwe opwaardering blijft dus nog even uit. Ondanks dat alle voorwaarden, volgens hem en de hoofdscheidsrechter, aanwezig waren. “De banen waren goed, er was een ATP gecertificeerde bespanner, gratis fysio, catering dik in orde, de ligging van het park. Allemaal positieve factoren. De referee had gezegd: 'als je volgend jaar nog gratis flesjes water en bananen aanbiedt, dan groei je door naar een MT400. Het toernooi was wel voorgedragen om naar MT400 te gaan, maar de ITF heeft anders besloten. We kunnen alleen maar ons best doen en hopen dat we dan volgend jaar die stap kunnen zetten. Het is wellicht goed om zelf ook de ITF te benaderen, met de vraag: 'Wat is daar voor nodig? Wat kunnen we nog beter doen?'"

Dinsdag gaat de MT200 Middelburg Open van start op de (gravel)banen van MLTC. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.