Bart Theelen

Dubbel goud Theelen en titelprolongatie Prechtel op EK Seniors

Op de EK Seniors in Veli Losinj heeft Bart Theelen goud veroverd in zowel het herenenkel- als dubbelspel 55+. Liselot Prechtel prolongeerde haar titel bij de dames 60+.

De Kroaat Ivan Ljubicic, voormalig proftennisser en een oud-coach van Roger Federer, heette de Masters-tennissers, zoals de 'Seniors' tegenwoordig door het leven gaan, welkom op het Kroatische eiland Veli Losinj. Op de twaalfde editie van dit toernooi, georganiseerd door Tennis Europe, kwamen 278 spelers uit 38 landen in actie in de leeftijdscategorieën 30+ tot en met 80+. De Ljubicic Tennis Academy was net als vorig jaar gastheer.

Net als vorig jaar waren Bart Theelen en Liselot Prechtel twee van de grote namen die aan de start stonden. Waar Theelen zich vorig jaar al voorafgaand aan de eerste ronde geblesseerd terugtrok, beleefde hij nu een mooie week, die hem twee gouden plakken opleverde. Een primeur voor de Limburger, die al 38 enkelspeltitels veroverde op de Masters Tour, maar nu voor het eerst Europees kampioen werd.

Onze 58-jarige landgenoot stond in vier duels op weg naar de titel geen set af, maar moest in de finale tegen de Fransman David Taillefer wel aan de bak: 6-2, 7-6. Na een spannende tiebreak (7-5) was de titel voor Theelen, die ook het herendubbelspel op zijn naam schreef.

Samen met de Rus Sergey Korolev, met wie Theelen vorig jaar al drie toernooien won, klopte hij in een spannende finale het Italiaanse koppel Luca Lanzarotta/Marco Zanola: 3-6, 6-2, 10-7.

Onaantastbare Prechtel

Op Liselot Prechtel staat geen maat in de leeftijdsklasse 60+. Net als vorig jaar de beste was zij de beste in deze leeftijdsklasse. Zonder setverlies, met drie overtuigende zeges, prolongeerde zij haar titel. In de finale was ze met 6-1, 6-2 te sterk voor de Russin Maria Korepanova. De huidige nummer één van de wereld 60+ won in april in het Turkse Manavgat een toernooi dat net zoveel punten oplevert voor de wereldranglijst (1000 punten). Ook daarin klopte ze Korepanova in de finale. Het maakt onderdeel uit van een imposante reeks van 26 zeges op rij op de Masters Tour. In augustus 2022 verloor Prechtel op de WK teams voor het laatst een duel in het enkelspel.

Prechtel deed met de Portugese Luisa Gouveia ook mee aan het damesdubbelspel 55+, waar ze na een bye in de eerste ronde verloor van Thekla Gutermann en Judit Wagner: 3-6, 6-4, 10-5. In datzelfde speelveld strandde een Nederlands koppel ook bij de laatste vier. Celine Neefkes en Monique de Klerk-Van Hasselt moesten hun meerdere erkennen in het Hongaarse koppel Eva Szerencsesne Miltenyi/ZsuzsannaTuri: 5-7, 6-2, 10-4. Neefkes was eveneens een halve finaliste in het enkelspel. Daarin moest ze helaas opgeven aan het begin van de tweede set. Het stond toen 7-6 (3), 2-0 voor de Hongaar Judit Wagner.

Uitslagen

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de European Senior Championships.

Afbeelding onder: Liselot Prechtel met haar gouden WK-medaille in 2022. Foto: Fred Mullane.