PrijswinnaarsWK2023 (zonder Beks)

Finaleplaatsen Balcune, Beks, De Vries en Bank op individuele WK Masters

Na de succesvolle WK teams voor Masters 30+-50+, behaalde de Nederlandse equipe in Manavgat, Turkije, ook de nodige medailles op de individuele titelstrijd. Regina Balcune en Bart Beks reikten tot de enkelspelfinales in hun leeftijdsklassen, respectievelijk 45+ en 50+. Voor Balcune was dit één van de twee zilveren plakken waarmee ze huiswaarts keerde.

Naast een finaleplaats in het damesenkelspel 45+, stond Balcune met Caroline de Vries ook nog in de finale van het damesdubbelspel én bereikte ze de halve finales van het gemengd dubbelspel. Daarin moest ze met de Zweed Andreas Lindgren buigen voor een Nederlands koppel, namelijk Caroline de Vries/Dennis Bank (7-5, 6-3). De Vries en Bank kwamen net tekort in de finale en stapten dus ook met een zilveren medaille van de baan. Brandi Brajtek en Wojtek Bratek wonnen de finale met 6-2, 0-6, 10-5.

Een derde wereldtitel op rij in het damesdubbelspel zat er helaas net niet in voor Balcune en De Vries. In een zinderende finale van het damesdubbelspel 45+ moesten zij hun meerdere erkennen in de Portugese Dominika Gorecka en de Slowaakse Barbara Mulej: 6-7 (3), 7-5, 10-5. Mulej was een klasse apart op deze titelstrijd. Zij werd voor het derde jaar op rij wereldkampioen in het enkelspel 45+ en deed dat met overmacht. Balcune pakte twee games in de finale (6-1, 6-1) en dat was nog meer dan alle tegenstanders bij elkaar in de drie duels daarvoor. 

Bart Beks trok na het goud op de WK Teams met de Nederlandse 50+-formatie zijn goede vorm door en werd pas in de finale gestuit door Christian Schaeffkes. Met het bereiken van de laatste vier in het gemendgdubbelspel 35+ leverde hij nog een kunststukje.

Jongere spelers

De Masters-tennissers, eerder 'Seniors' genoemd en in een nog verder verleden 'veteranen', spelen in leeftijdsklassen van vijf jaar, maar een speler mag er voor kiezen om mee te doen aan categorie met jongere spelers. Beks doet dit wel vaker, met name op de NKS 35+, en op deze WK was hij dichtbij een stunt. Als 49-jarige kwam hij net tekort voor een finaleplaats in het gemengddubbelspel 35+. Samen met de Slowaakse Sylvia Chuda moest hij in de halve eindstrijd zijn meerdere erkennen in het Duitse duo Steffie Bachofer/Tony Holzinger: 6-4, 6-2.

In het herenenkelspel, waarin Beks wel meedeed in zijn 'eigen' categorie 50+ kwam onze landgenoot nog dichterbij. Na een 6-0, 6-1 zege over de Portugees Lourenco Santos Lima, die in de kwartfinales Bart Theelen de voet dwarszette, moest Beks in de finale buigen voor de Duitser Christian Schaeffkes: 7-6 (2), 3-6, 6-3. Naast Beks en Theelen haalde ook Hendrik-Jan Davids de laatste acht in deze categorie. Davids, nog zo belangrijk voor Nederland een week eerder op de WK teams, moest opgeven bij een 2-0 achterstand tegen de Braziliaan Matias Epifanio.

Halve finales

Dennis Bank toonde zich een topper in de 45+-categorie want naast een finaleplaats in het gemengd dubbelspel, haalde hij ook de halve finales van het enkelspel. Dat hij daarin met 6-1, 6-2 moest buigen voor Roberto Menendez Ferre was allesbehalve een schande. De Spaanse nummer één van de wereld veroverde zijn tiende wereldtitel in het enkelspel.

Marc Felius en Bernard Jonkman kwamen dichtbij in hun poging om het succes van twee jaren geleden te evenaren. Felius debuteerde toen op de WK met zilver in het herendubbelspel 40+. Dit jaar kwamen Felius en Jonkman net tekort voor een finaleplaats. Het Duitse duo Michael Berrer/Marc Lohrmann was met 6-1, 7-5 te sterk bij de laatste vier.

In de 50+ was er ook nog een mooie halve finaleplaats voor Mirjam Swarte en Bart Theelen in het gemengddubbelspel. Zij gingen met 6-2, 6-2 onderuit tegen Michelle Oldham/Sebastian Jackson. Een ronde daarvoor was dit Britse duo al te sterk voor Annemiek Wissink en de Rus Vladimir Makatsaria (6-2, 6-1).

Wissink is, net als Beks, een voorbeeld van een speler die de lat ook altijd hoog legt en haar geluk beproefde in een lagere leeftijdscategorie. Als 55-jarige haalde zij de kwartfinales in het damesenkelspel 50+. De Italiaanse Valentina Padula was daarin met 6-1, 6-3 te sterk.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF World Tennis Masters Tour 30, 35, 40, 45, 50 Individual Championships. De WK voor de jongste spelers in het Masters-tennis zit er nu op. In augustus staat de WK voor 55+ en 60+ op het programma en in oktober is de 65, 70, 75, 80, 85 World Team/Individual Championships 2023.

AFBEELDING BOVEN: vlnr Mirjam Swarte, Bart Theelen, Regina Balcune, Caroline de Vries en Dennis Bank.