202203126FvL Sportsnap KNLTB Foto impressie NK Sen 35 plus 30

NKS 35+ Indoor terug in Hilversum met sterk deelnemersveld

Hoewel het aantal vrouwen dit jaar weer behoorlijk achterblijft, is er zowel kwantitatief als kwalitatief een mooi deelnemersveld op de Nationale Kampioenschappen Senioren (NKS) 35+ Indoor. De indoor-titelstrijd keert terug in Hilversum.

Terug van weggeweest uit Hilversum zijn de NKS 35+ Indoor dit jaar weer in het Tulip Tennis Center, waar van 4 tot en met 12 februari 360 spelers in actie komen op de negen plexiplavebanen. Na het afstel in 2021 vanwege corona en het uitstel, naar eind maart, in 2022, keren de tennissers in de leeftijdscategorieën 35+ tot en met 85+ terug in het vertrouwde Tulip Tennis Center. Door het uitstel zag de organisatie zich vorig jaar genoodzaakt uit te wijken naar sportcentrum De Rhijenhof in Den Haag, en dat was terug te zien in het aantal deelnemers (228).

Met evenveel binnenbanen als in Den Haag (negen stuks), is de uitdaging voor de organisatie dit jaar een stuk groter. “Je wilt spelers liever niet om 21.00 uur laten starten, zeker niet iemand die daarna nog terug moet naar Groningen bij wijze van spreken. Maar we kunnen het niet iedereen helemaal naar de zin maken”, zegt Riet Sagius met de edities van 2019 en 2020 in gedachten. In die kwantitatieve topjaren, met 444 in 2019 en 412 in 2020, was de uitdaging haast te groot. “We zijn ook maar vrijwilligers. Toen waren we dagelijks twaalf uren in touw, kwamen we om één uur, half twee 's nachts terug in het hotel. Dat was wel heel zwaar”, aldus Sagius, die dit jaar weer samen met Jan van Helvert de organisatie vormt. Het duo wordt ondersteund door toernooicoach, voorheen bondsgedelegeerde Niesje Schuckink Kool en Astrid van Oosterhout. Die laatste draait voor het eerst mee, met het oog op een eventueel afscheid van Sagius en/of Van Helvert. Niet dat dit nu al op tafel ligt. De voordelen wegen nog altijd op tegen de eventuele nadelen. “Het blijft hartstikke leuk om te doen. We hebben veel plezier met elkaar. Maar wij zijn ook niet meer de jongste. Het houdt een keer op”, aldus Sagius, die in tegenstelling tot Jan van Helvert zelf niet meedoet aan de titelstrijd. “Dat wordt me te druk. Ik wil vooral beschikbaar zijn als organisatie zijnde.”

Vrouwen haken af

Van de 360 deelnemers is slechts 70 vrouw, maar dat er veel minder vrouwen dan mannen meedoen is niks nieuws. Toch valt het dit jaar tegen dat er in de 40+ helemaal geen damesenkelspel wordt afgewerkt en dat schema's als DE55 en DE60 het met slechts zes deelnemers moeten stellen. Dat steekt schril af bij de heren, die met gemak een speelveld van 32 vullen in deze leeftijdsklasses. “Het is een landelijk iets, niet alleen bij de senioren”, weet Sagius. “Blijkbaar haken vrouwen eerder af dan mannen. Dat is hartstikke jammer. Ik zie het om mij heen ook in clubverband: dames willen vaak geen competitie spelen. Ik weet niet wat dat dat is.” Door het achterblijven van het aantal vrouwen zijn er ook maar drie gemengddubbel-categorieën, te weten GD 35, 50 en 60.

Kwaliteit

Opgetogenheid is er wel over de kwaliteit en de kwantiteit van de jongste spelersgroep. Zo zijn er meerdere spelers (dames en heren) met een rating van onder de 2 en is er een mooi gemengddubbelspel 35+ met tien koppels. Philippe Brand maakt zijn debuut op de NKS 35+ en is met een rating van 1,3446 als eerste geplaatst in de HE35, gevolgd door Daniel Fennis en Bart Beks.

Beks (49) staat bekend als iemand die wel van een uitdaging houdt en het regelmatig opneemt tegen veel jongere spelers. Hij heeft zich dit jaar ingeschreven voor twee onderdelen, HE35 en HE50. In het verleden deed hij wel eens aan drie onderdelen tegelijk mee, maar daar stak de organisatie dit jaar een stokje voor. “We kennen Bart, die kan dan zomaar in drie (halve) finales staan. In het slotweekeinde is dat erg lastig. Je hebt ook wat rust nodig na een wedstrijd en dat zou de boel teveel ophouden”, aldus Sagius.

Internationaal

Het toernooi staat ook op de internationale kalender als een MT400-toernooi. Dat is de middelste van vijf niveaus op deze tour voor Seniors, die tegenwoordig dus als Masters door het leven gaan. Voor deze NK is die naamsverandering nog niet doorgevoerd. Tevens geldt de NK als meetmoment voor de drie WK's die later dit jaar plaatsvinden. De eerste laat al niet lang meer op zich wachten. Van 19 tot en met 24 maart zijn in Turkije de 30, 35, 40, 45, 50 World Team Championships, gevolgd door de individuele WK.

Klik hier voor meer informatie over de NKS35+, voor speelschema's en tijdens het toernooi uitslagen.