Carole de Bruin

De Bruin weer met drie titels aan de haal op NKS 35+

Toernooileider Riet Sagius en haar team kijken terug op een geslaagde editie van de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Indoor in Hilversum. Wel eentje met veel opgaves en walk-overs in het finaleweekeinde. Carole de Bruin was wederom de grote gouddelver met drie titels.

Doordat in het finaleweekeinde meerdere spelers op verschillende onderdelen in actie kwamen, was het behoorlijk passen en meten in het Tulip Tennis Center met haar negen binnenbanen. Het leidde tot een slotakkoord met drie finales van het gemengddubbelspel waarbij vooral die in de '35+' tot de verbeelding sprak. Daarin namen wereldkampioenen Regine Balcune, die aantrad voor haar derde finale van de dag, en Caroline de Vries het namelijk tegen elkaar op. Balcune en De Vries pakten vorig jaar de wereldtitel in het damesdubbelspel 45+, de tweede op rij na goud in het DD40+ in 2021. In de NK-finale trokken De Vries en Rob Dekker met 2-6, 6-4, 10-4 aan het langste eind tegen Balcune en Marck Limmen.

De Bruin weer gouddelver

Het betekende dat Balcune naast een derde titel greep en dat De Vries haar tweede van deze editie pakte. Carole de Bruin slaagde er wel in een derde titel te veroveren en was dus wederom de grote gouddelver. De zestigjarige De Bruin won het damesenkelspel, damesdubbelspel en gemengddubbelspel 60+.

Het is al de vijfde keer dat de tennisster uit Eemnes met drie titels op één NK aan de haal gaat. Vorig jaar deed ze het op de outdoorkampioenschappen en in 2019 voor het laatst op de indoorkampioenschappen. De Bruin, die in 2010 voor het eerst op de NKS 35+ in actie kwam, is nu in het bezit van 34 (!) nationale titels.

Opgaves en walk-overs

Opvallend aan het slotweekeinde was het grote aantal blessuregevallen. Van de 73 partijen op zaterdag en zondag mondden vijf uit in een opgave en gingen er zeven niet door vanwege een walk-over. Prominente blessuregevallen zoals bondscoach Frits Raijmakers en Bart Beks, internationale toppers in het Masters-tennis, staakten de strijd met een hamstringblessure. “Frits ging voor een korte bal en toen bleef zijn voet staan. Dat was einde verhaal”, zag Sagius.

Beks had zoals altijd een druk weekeinde. Op zaterdag trad de 49-jarige aan in de halve finale van het herenenkelspel 35+ en daarin was Daniel Fennis met 6-3, 2-6, 7-5 te sterk. Eerder op de dag won hij wel overtuigend de halve eindstrijd van het herenenkelspel 50+, waarna hij op zondag aantrad in de finale tegen Frank van den Heuvel. Beks won de eerste set met 6-4, maar moest opgeven bij een 3-1 achterstand in set twee.

Het betekende de tweede titel voor Van den Heuvel en daarmee voegde hij zich dit toernooi in een rijtje met Regine Balcune, Caroline de Vries, Hans van Scheppingen, Patrick Marteijn en Anneke Jelsma-De Jong. Die laatste won heel knap twee enkelspelcategorieën (DE 70 en DE75) en deed dat ook nog eens zonder setverlies. Al haar duels won ze met overmacht. Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Indoor.

Trots

“Ik ben heel trots op ons team”, zei Sagius een dag nadat het leeuwendeel van de prijzen was uitgereikt. “Zeker na wat er op donderdag is gebeurd”, vervolgde de toernooileider, die met Jan van Helvert, Astrid Oosterhout en toernooicoach Niesje Schuckink-Kool de organisatie vormde.

Op donderdag werd een speler met succes gereanimeerd nadat hij plotseling op de baan in elkaar was gezakt door een hartstilstand. Dankzij de aanwezige AED (Automatische Externe Defibrillator) werd zijn leven gered. Een gebeurtenis die uiteraard veel impact had op omstanders en de organisatie. “Ik hoorde later van de artsen dat hij het zonder AED niet had overleefd. Gelukkig hadden wij zo'n ding bij de toernooitafel staan. We waren er dus heel snel bij”, stelde Sagius opgelucht. Dezelfde middag werd de organisatie vanuit het ziekenhuis op de hoogte gesteld met de mededeling dat het weer goed ging met de getroffen speler.

“Het heeft me we wel wakker geschud”, zegt Sagius, die de verplichte aanwezigheid van een AED ook bij haar eigen vereniging gaat aankaarten. “Het is levensreddend.”

In totaal deden er 361 spelers mee aan het toernooi, waar naast nationale titels en eeuwige roem punten waren te verdienen voor de wereldranglijst. Spelers konden zich tevens in de kijker spelen voor de drie Masters WK's, die later dit jaar plaatsvinden. De eerstvolgende laat al niet lang meer op zich wachten. De zogenoemde 30, 35, 40, 45, 50 World Team Championships 2023 beginnen op 19 maart.