202203126FvL Sportsnap KNLTB Foto impressie NK Sen 35 plus 39

In Asten zet Vievermans tennis tussen Kerst en Oud & Nieuw weer op de agenda

Met de MT 200 Asten staat tennis tussen Kerst en Oud & Nieuw weer op de agenda. Het toernooi dat voorheen in Bergen op Zoom werd gehouden keert terug na twee jaren afwezigheid vanwege corona.

Je zou het door de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de energiecrisis bijna vergeten, maar een jaar geleden zaten we met zijn allen nog in een lockdown. Een lockdown waar de sport, en dus ook het tennis, onder te lijden had en die in 2020 en 2021 een streep zette door een groot deel van de tennistoernooien. Ook voor 2022 was er aanvankelijk nog onzekerheid en de nodige voorzichtigheid, maar bleek het virus onder controle te krijgen en konden vrijwel alle toernooien gewoon doorgang vinden.

In 2019 was de zesde editie van het ITF Indoor Senior Open Bergen op Zoom en naar nu blijkt is dat de laatste geweest op die locatie. “De hal is aangepast en er is daar geen plek meer voor een ITF-toernooi”, verklaart John Vievermans, die met het toernooi een doorstart maakt in Asten, aan de andere kant van Noord-Brabant. “In de hal die vroeger gerund werd door Frits Raijmakers, (de huidige bondscoach van het Masters tennis, red.). Hij was daar toen tennistrainer bij TV 't Root. We speelden er regelmatig met een aantal sterke Nederlandse senioren. Zijn zoon, Dennis, heeft het inmiddels overgenomen. Gezien mijn goede relatie met Frits en de mensen in Asten, ben ik gevraagd om dit te doen.”

Met vier banen die ook nog maar eens tot 18.00 uur beschikbaar zijn, zijn de mogelijkheden in deze tennishal beperkt. Dit is echter inherent aan een indoortennistoernooi in Nederland. “Er zijn nog maar weinig accommodaties in Nederland die veel banen hebben. Veel tennishallen zijn er in de loop der tijd verdwenen, dus de keuze is beperkt”, aldus Vievermans, voor wie het organiseren van een internationaal seniorentoernooi inmiddels gesneden koek is.

Hij deed het jaren in Bergen op Zoom en Susteren en is tegenwoordig toernooidirecteur van 'Asten', 'Venlo' en 'Amstelveen', dat voor de buitenlandse spelers bekend staat als 'Amsterdam'. “Het moet niet gekker worden he”, lacht de oud-voetbalprof. “Het is niet dat ik mij geroepen voel om al die toernooien te organiseren, maar ik vind het leuk om te doen.”

'Niet slecht voor eerste keer'

Dit jaar nam hij het stokje in Amstelveen over van Rogier Liefbroer. “Dat kwam op mijn pad en dat is heel goed bevallen. Het is het toernooi in Nederland met het meeste aanzien en de uitdaging is hoe we dat gaan uitbouwen. Het heeft nog veel potentie. TC Venlo is de mooiste accommodatie van Nederland en een geweldige club om mee samen te werken. In Asten gaan we nu iets proberen neer te zetten. Kijken of we hier ook wat continuïteit kunnen creëren.”

Het toernooi begint op Tweede Kerstdag en eindigt op Oudjaarsdag. Al zullen er niet veel spelers op Tweede Kerstdag willen spelen, beseft Vievermans. Over het aantal van plusminus zestig deelnemers zegt hij (lachend): “Ik ben nooit tevreden, maar voor een eerste keer is het niet slecht.”

Van ITF Seniors naar Masters Tour

Waar het circuit de afgelopen jaren door het leven ging als Seniors Tour, is de 'merknaam' dit kalenderjaar opnieuw gewijzigd. Masters Tour is nu de titel. Met die recente wijziging conformeert het tennis zich aan veel andere sporten waar oudere spelers ook 'Masters' worden genoemd. Tevens is het een middel om deze tak een meer jeugdige en dynamische uitstraling te geven. De ITF is al een aantal jaren bezig om het circuit populairder te maken bij de jongste doelgroepen. Het was voor 2018 de reden om afscheid te nemen van de term veteranentennis en voorafgaand aan het seizoen 2021 werd de leeftijdscategorie 30+ toegevoegd.

Klik hier voor meer informatie over, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen van, het MT200 in Asten.