Bert Beks

Eerste editie MT200 Asten smaakt naar meer

Toernooidirecteur John Vievermans kijkt terug op een mooie eerste editie van het Masters Tour 200-toernooi in het Brabantse Asten. Onder de winnaars tussen Kerst en Oud&Nieuw zaten grote namen zoals Bart Beks (FOTO) en Annemiek Wissink.

“Een mooie hal, perfecte gastronomie, goede zitplaatsen met goed zicht over alle banen. gezelligheid. Mensen waren enthousiast en aangenaam verrast”, zegt Vievermans over de vuurdoop van het toernooi bij tennisvereniging 't Root in Asten. In de hal die gerund wordt door Dennis Raymakers en in het verleden door zijn vader Frits kwam laatstgenoemde ook nog in actie. In de 60+ speelde de huidige bondscoach van het Masters tennis in Nederland samen met Gerie Verkoelen, de winnaar van het enkelspel in deze leeftijdscategorie. Het duo versloeg Jan van Helvert (mede-organisator van de NKS 35+) en Ger van der Veen met 6-4, 6-7, 10-6 en was tevens te sterk voor Frans de Haan en Rolf Teissen (6-1, 6-1). Zoon Dennis liet zich van zijn beste kant zien in de 45+, waar hij na een succesvolle poulefase in de finale moest buigen voor de Duitser Marcel Lenssen: 7-6, 6-2.

“Het was wat puzzelen met de planning omdat we maar vier banen hadden en elke dag maar tot 18.00 uur konden spelen. De club had zelf een groot toernooi in de avonduren. Volgend jaar hopen we op wat meer deelnemers (dan de huidige circa zestig). De kerstdagen vallen dan op maandag en dinsdag. We zouden op de zaterdag en zondag ervoor al wat wedstrijden kunnen inplannen. Dan kun je een hoop partijen extra kwijt.”

Of het toernooi dan ook al op een opwaardering van de ITF kan rekenen is de vraag. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar feedback van de deelnemers en die zijn volgens Vievermans in ieder geval heel positief. Een ander belangrijk aspect is de sterkte van het deelnemersveld en dat is voor een beginnend toernooi altijd een uitdaging. Met bijvoorbeeld Bart Beks, Annemiek Wissink, Niels de Kok en de eerder genoemde Frits Raijmakers onder de winnaars heeft Vievermans daar niet over te klagen. “Het toernooi zou het verdienen”, stelt de man die eerder in 2022 de internationale toernooien in Venlo en Amstelveen organiseerde. Die toernooien staan nog respectievelijk één en twee treden hoger ingeschaald.

Zegereeks Wissink

Voor Wissink betekende de toernooizege in Asten een uitbreiding van haar zegereeks. Ze won van Celine Neefkes met 6-3, 6-1 en van Yvette van Dok 6-1, 6-1. Tegen Petra van den Akker-Wessels had ze een walk-over. De oud-nummer één van de wereld is nu al veertien wedstrijden op rij ongeslagen. Sinds de WK in Portugal, in mei, heeft Wissink niet meer verloren.

Voor Beks was het zijn eerste optreden sinds die WK. De 49-jarige globetrotter won de 30+-categorie met de veel jongere Marc Felius (42) en Philipp Mueller (34) aan de andere kant van het net. Hij klopte Felius met 6-2, 6-2 en versloeg de Duitser met 6-4, 2-6, 10-3.

Debuut en winst Wikkerink

Ook bij de vrouwen was de laagste leeftijdsklasse een qua leeftijd gemêleerd gezelschap. De dertigjarige Janneke Wikkerink debuteerde op de Masters Tour en was een maat te groot voor de 42-jarige Francoise Grindou uit Frankrijk (6-1, 6-3) en de 46-jarige Katrin Holz uit Duitsland (6-0, 6-1). Wikkerink behaalde in 2015 een hoogste positie van 633 op de WTA-wereldranglijst. Dat was tevens het laatste jaar waarin ze op de ITF Tour in actie kwam. Ze stond twee keer in de finale van een Future.

Er was één gemengd speelveld in Asten en dat was in de 50+. Ben van der Steen en Karien Theeuwes waren hierin te sterk voor Mieke Smits/John Vievermans en Mariette Simons/Eric Bergen. Het enkelspel was goed bezet met zes mannen. Erik Dijkman Dulkes won na de groepsfase in de finale van Sven Kurandt met 6-1, 7-6.

De 55+ was nog beter bezet met acht mannelijke deelnemers. Niels de Kok maakte zijn favorietenrol waar en won in de finale met 6-3, 6-3 van Theo Hoek.

De oudste deelnemers bevonden zich in de 75+-categorie, waar Wilhelmina Baks haar tiende titel op de Masters Tour veroverde (twintig jaren na haar eerste). De 78-jarige Baks versloeg leeftijdsgenotes Paulien van den Tempel en Johanna Zilles (Duitsland).

Bij de mannen rekende Eric van Waning af met Jan Boijens en Bernard Bothe. Voor Van Waning was het zijn derde titel van het jaar en vierde in totaal. Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de MT200 Asten.

De eerste halte voor de Masters-tennissers in 2023 is de NKS 35+ Indoor, 4-12 februari in het Tulip Tenniscenter te Hilversum.