Jeugd op bankje

Blog Sophie: Wachten, wachten, wachten...

Als je een toernooi speelt of aan de competitie meedoet, komt het dikwijls voor dat je moet wachten voordat je de baan op kunt. Omdat je gewoon nog niet aan de beurt bent of als het bijvoorbeeld heeft geregend. Nu is wachten niet altijd naar. Een toernooi en de competitie zijn vaak gezellig en vervelen hoef je je niet. Maar als het wachten lang duurt, wordt het soms lastig. Omdat je inmiddels moe bent geworden of sloom en hangerig van de zon, waardoor ze je kunnen opvegen tegen de tijd dat je moet spelen.

Wat kun je nu doen om scherp te blijven voor de wedstrijd die je nog gaat spelen? Ik zal het je vertellen en ik denk dat als je mijn tips opvolgt, je lekkerder op je benen staat voor het potje dat komen gaat.

 • Eet op tijd en drink voldoende
  Als je lang moet wachten, houd dan in de gaten wanneer het tijd is om te eten. Dan heb je voldoende energie als je de baan op moet. Drink ook goed gedurende de dag. Bij voorkeur water. Ga niet snoepen. Van suiker word je op den duur lamlendig. In de paragraaf ‘Wedstrijdvoer’ uit hoofdstuk een van het boekje Zeker een Beker, lees je meer over eten voor de wedstrijd.
 • Check wanneer je aan de beurt bent
  Check af en toe of je al moet spelen. Zo word je niet verrast als je de baan op moet. En je kunt tijdig met je warming-up beginnen.
 • Blijf tennisfit
  Als het wachten lang duurt, speel dan even tegen de muur. Het is helemaal mooi als je een baan weet te bemachtigen en met een tennismaatje kunt inslaan. Doe het niet te lang. Een kwartiertje is genoeg om je tennisactiviteit weer op te krikken.
 • Even kijken bij…
  Weet je waar je veel van opsteekt? Van het kijken naar wedstrijden. Dan zie je hoe een ander de strijd aangaat, en hoe je een wedstrijd moet spelen of hoe juist níet… Als je nu tijdens een toernooi lang moet wachten, kun je je tijd dus op een zinvolle manier besteden door te kijken bij andere partijen die aan de gang zijn. Het is nog leuk ook. Wie weet staat jouw toekomstige tegenstander daar wel te spelen, en dan is kijken zelfs slim! Houd in je achterhoofd dat je zelf nog moet spelen, dus overdrijf het niet. Blijf niet te lang zitten bij een baan.
 • Ontspan
  Het is verstandig om bewust te ontspannen als je toch alle tijd hebt omdat je moet wachten. Zet bijvoorbeeld een muziekje op. Bedenk zelf maar iets waarbij je lekker kunt chillen.
 • Visualiseer je wedstrijd
  Word je gek van het wachten? Doe dan het volgende: visualiseer je wedstrijd. Het gaat op deze manier. Zoek een rustig plekje op. Ga zitten en sluit je ogen. Stel je nu eens voor hoe jij de wedstrijd speelt. Hoe sta je op de baan? Waar plaats je de ballen? Speel in gedachten eens een paar rally’s. Probeer ze voor je te zien en voel de bal. Leef je in. Je kunt ook in gedachten naar jezelf kijken, alsof je naar een filmpje kijkt. Het lijkt misschien vreemd om te doen, maar geloof me, visualiseren is een professionele manier van wedstrijdvoorbereiding. Experimenteer er maar eens mee. Doe dit een paar minuten.
 • Mijd de zon
  Van de zon word je sloom. Of je krijgt een bonkend hoofd. Ga de zon dus uit de weg. Zet in ieder geval een petje op als je in de zon bent.

Succes & tot de volgende blog!

Sophie Asberg