Anne Hoogendam

EK Beachtennis: dames zegevieren in troostschema en net geen kwartfinales voor beste herenduo

Als winnaars van de troostronde keerden Anne Hoogendam en Dido Blonk met een mooi, tastbaar succes terug van de EK Beachtennis op Kreta. Bij de mannen moesten Joeri Ertner en Bo Groot Antink genoegen nemen met een derde rondeplaats in het hoofdschema. Het was voor het eerst dat ons land met vier teams aan de start stond van de Europese titelstrijd.

Voor de European Beach Tennis Championships 2022 waren de nationale kampioenen van vorig jaar gekwalificeerd (Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Fleur van Haasteren/Anne Hoogendam) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hadden geplaatst. Dyvand Koolman/Casper Gerth en Margot van Doorn/Martine van Woudenberg wonnen deze zogenoemde 'Battle for Greece'.

Dido Blonk nam voor dit toernooi op het Griekse eiland de plaats in van Fleur van Haasteren als partner van Hoogendam. De 35-jarige speelster deed vorig jaar met Van Woudenberg mee aan de EK en strandde destijds in de eerste ronde. Hoogendam (FOTO) haalde toen met Van Haasteren de tweede ronde. De 23-jarige Hoogendam, die al in 2012 (!) haar debuut maakte op de ITF Beach Tennis World Tour, is een voormalig nummer 43 van de wereld (juli 2018). In 2019 deed ze mee aan de WK met de Arubaanse Dominique Hopman.

Hoewel Hoogendam en Blonk een bye hadden in de eerste ronde, was de loting niet gunstig. In de tweede ronde stuitten ze namelijk al op het als vierde geplaatste duo Maraike Biglmeier/Margarete Pelster. Het werd 6-2, 7-5 voor de Duitse vrouwen. Hoogendam speelde vorig jaar nog een aantal toernooien aan de zijde van Pelster.

Succes in troostronde

Na dit verlies richtte het Nederlandse duo haar pijlen op de troostronde, waar alle koppels die hun eerste duel verloren aan mee konden doen. Hierin wonnen ze heel knap vier duels op rij, waarvan de eerste drie in 'straight sets'. In de finale versloegen ze het veel hoger geklasseerde Hongaarse duo Aniko Kovacs/Zsuzsa Kovacs met 6-7 (0), 7-5, 10-2. De zusjes Kovacs waren eerder in het troosttoernooi te sterk voor Van Woudenberg en Van Doorn: 6-4, 6-3.

Van Woudenberg en Van Doorn hadden in het hoofdschema met 6-3, 7-5 verloren van Evita Strode en Zanna Tarasevica uit Letland.

Net geen kwartfinales 

Bij de heren waren onze landgenoten Ertner en Groot Antink als negende geplaatst. De Nederlanders die een week voor de EK nog actief waren op de WK, in Italië, hadden een bye in de eerste ronde en rekenden vervolgens af met het Letse koppel Andrejs Maksimovs/Sergejs Ratnikovs: 6-2, 6-4.

Helaas voor Neerlands beste beachduo was de derde ronde het eindstation. De als zevende geplaatste Benjamin en Manuel Ringlstetter uit Duitsland waren met 6-3, 7-5 te sterk. De Duitsers dwongen op hun beurt de nummers drie van de plaatsingslijst uit Spanje tot het uiterste in de kwartfinales. Het werd 10-8 in de derde set/matchtiebreak.

Gerth en Koolman verloren hun openingspartij met 6-2, 6-4 van de Zwitsers Claude Benz en Kevin Fischer. In het troostschema troffen ze hetzelfde duo als Ertner/Groot Antink eerder. De Letten Maksimovs en Ratnikovs gingen er wederom in 'straight sets' af: 6-3, 6-3.

De Oekraïners Bogdan Levchuk en Mykhailo Radchenko, die later doorstoomden naar winst van het troosttoernooi, waren te sterk voor Gerth en Koolman: 6-3, 6-4.

Klik hier voor meer over de EK Beachtennis, waaronder links naar de speelschema's met uitslagen.