Voorbeschouwing NKS35+

Spelershome blijft en 'high tea' is terug op NKS 35+ in Hilversum

Bij Tulip Tennisvereniging Hilversum komen deze week circa 250 deelnemers in actie op de Nationale Kampioenschappen Senioren Outdoor 35+. In verband met de hitte gaan de eerste wedstrijden vandaag pas om 16.00 uur van start.

Het Tulip Tennis Center is, al jaren, een betrouwbare en gewaardeerde partner voor de tennisbond. Het park is, met negentien verlichte gravelbanen, groot genoeg voor evenementen van deze omvang en heeft bovendien ruimschoots mogelijkheden om naar de binnenbanen 'uit te wijken' mocht dat nodig zijn. Er zijn namelijk ook negen hardcourtbanen (indoor). Het is er, zoals Seniors tennis-bondscoach Frits Raijmakers zegt, 'netjes voor elkaar' en bovenal: door de centrale ligging is het de ideale locatie voor een landelijke titelstrijd. “We hebben wel eens een uitstapje gemaakt naar Etten-Leur (2016 en 2017). Het idee was toen om een rondgang te maken langs verschillende delen van Nederland. Ook een keer richting het noorden. In de praktijk werkte dat echter niet. Het merendeel van de spelers komt uit het westen van het land, en we moeten het uiteindelijk toch van de spelers hebben”, verklaart Raijmakers.

“We hebben het heel erg naar ons zin bij Tulip. Er is altijd wel iets te regelen, als we bijvoorbeeld extra banen nodig hebben (buiten de dertien gereserveerde gravelbanen, red.)”, vertelt toernooileider Riet Sagius, die aangeeft dat er dit jaar weer een grote tent is opgezet als 'spelershome'. In de coronajaren 2020 en 2021 werd in verband met de ruimte en de 1,5 meter-richtlijn gekozen voor een tent in plaats van de kantine als ontmoetingsplek. “Dat is ons erg goed bevallen. Het contact met de spelers is ook beter omdat je dichterbij de banen zit.”

Wat in de coronajaren niet kon, maar nu wel weer op het programma staat is de 'high tea' op zaterdagmiddag. “Deelnemers vinden dat altijd heel gezellig”, weet Sagius, die niet wil klagen over het toch wat tegenvallende aantal deelnemers. Waar er de afgelopen vier edities telkens rond de driehonderd spelers van de partij waren (met een piek van 340 in 2020), blijft het nu steken op circa 250. “Er zijn wat blessures en veel zijn op vakantie. We zijn blij met de spelers die er wel zijn en gaan er een mooie week van maken. Hopelijk hebben we niet te veel last van de regen.”

Internationale trend

Bondscoach Raijmakers ziet in het dalende aantal deelnemers een internationale trend. “Of dat nog te maken heeft met corona, of met de inflatie en het feit dat mensen de hand meer op de knip houden? Zeg het maar. De toernooien lopen in ieder geval niet zoals het zou moeten. De trend is dat er twintig, dertig procent minder deelnemers zijn', aldus Raijmakers, die zelf hoopt te kunnen spelen. Hij won vorig jaar het herenenkel- en dubbelspel 60+ en verdedigt met Martin Koek zijn titel in het dubbelspel. In het enkelspel doet de 67-jarige Raijmakers 'gewoon' mee in zijn eigen leeftijdscategorie 65+, mits zijn lichaam dat toelaat althans. “Ik ben licht geblesseerd geraakt tijdens een trainingspotje. Morgen weet ik meer”, zegt Raijmakers enkele uren voor de start van het toernooi.

Geen opmaat naar WK's 

Waar de NKS 35+ altijd een graadmeter is voor de samenstelling van de WK-selecties en vorig jaar ook kon worden gezien als een ideale opmaat naar de drie WK's in september en oktober, zijn die toernooien nu al achter de rug. Het WK Young Seniors in Portugal kwam afgelopen weekeinde tot een einde, wat niet meewerkt in het aantal deelnemers in de leeftijdsklassen 35+, 40+ en 45+. “Je ziet daar altijd wat minder spelers dan in de hogere categorieën. Dat zijn mensen die nog volop in het werkende leven zitten. Van 55+ tot en met 65+ is altijd het best bezet", weet Raijmakers.

Een WK-ganger die deze week wel te bewonderen is in Hilversum is Regina Balcune. Zij veroverde afgelopen week net Caroline de Vries goud in het dubbelspel, voor het tweede jaar op rij.  De 44-jarige Balcune, lid van de Tulip Tennisvereniging, doet mee aan het damesenkelspel 35+.

Op de NKS 35+ (15-21 augustus) zijn niet alleen titels en eeuwige roem te vergaren, maar ook punten voor de ITF-wereldranglijst. Klik hier voor meer informatie, speelschema's en, tijdens het toernooi, uitslagen.