HK200818 304

'Sfeer van sportiviteit en respect' op NKS 35+ Outdoor; De Bruin grootste gouddelver

De winnaars van de Nederlandse Kampioenschappen Senioren (NKS) 35+ Outdoor zijn bekend. Carole de Bruin was de grote gouddelver in Hilversum met drie gouden medailles. Annemiek Wissink, Frits Raijmakers, Martin Koek, Anneke Jelsma-De Jong en Ed Sasker gingen met twee titels naar huis.

Wedstrijdleider Riet Sagius en haar team kijken terug op een mooie tennisweek die, 'op een paar kleine incidenten na', in een sfeer van grote sportiviteit en respect verliep. Vrijdag en woensdag bewees het Tulip Tennis Centre zijn waarde toen het spel door de regen naar binnen moest worden verplaatst. “Het was als een sluis die openging. Binnen een kwartier stond alles blank. Dan is het toch wel fijn dat je de hal in kunt”, zegt Sagius over de switch van outdoor gravel naar indoor hardcourt. “Sommige spelers willen toch op gravel en vragen dan om uitstel. We hebben twee verzoeken gehonoreerd om duels te verplaatsen naar zaterdagochtend. Dat betekende wel dat Jan en ik die dag heel vroeg uit de veren moesten. De groundsman moest zaterdagochtend ook aan de bak omdat de banen nog niet bespeelbaar waren.”

Van het enkel- en dubbelspel in de 35+ tot en met het herenenkelspel in de 85+: bijna 250 spelers kwamen afgelopen week in actie in het Tulip Tennis Centre, al jaren een betrouwbare gastheer van de titelstrijd voor Masters, zoals de 35+-tennissers nu worden betiteld. Sinds 1 augustus is de internationale benaming niet meer Seniors maar Masters.

Onder de bijna 250 spelers waren er minder dan vijftig vrouwen en dat betekende bijvoorbeeld dat er geen 40+- en geen 45+-onderdelen waren voor vrouwen. “Dat is jammer, maar ik heb begrepen dat dit in het buitenland ook lastig is. Wisten we maar waar het door kwam. Het is ook op open toernooien een probleem”, aldus Sagius. “We hebben dus wat dames uit verschillen leeftijdscategorieën bij elkaar moeten zetten.”

Wereldkampioene pakt titel 35+

Het zorgde ervoor dat de 44-jarige Regina Balcune, lid van Tulip Tennisvereniging, zegevierde in de 35+-klasse en dat deed ze overtuigend, met drie zeges in 'straight sets'. Twee weken volle bak tennissen op de WK in Portugal weerhield Balcune niet van deelname en zo voegde ze na een tweede wereldtitel (dubbelspel) een zoveelste nationale titel toe aan haar palmares.

Een eerste titel was er voor de winnaar bij de mannen in de laagste leeftijdscategorie (35+). Remi Kegel debuteerde dit jaar in het Masterscircuit en na een halve finale indoor, pakte hij nu de titel ten koste van Stefan Deinum: 6-7, 6-2, 6-1.

Één leeftijdsklasse hoger, bij de veertigplussers, was Dennis Kockx oppermachtig. De man die in 2019 zowel indoor- als outdoorkampioen werd, maakte zijn favorietenstatus (op basis van rating) waar. Alleen Dimitri Weij wist hem een set afhandig te maken, maar in de finale zat er voor Wouter Kropman niet meer in dan één game: 6-1, 6-0.

'Ik ben er al weer klaar voor'

Opmerkelijk was de prestatie van Carole de Bruin, die met een knappe inspanning van zes wedstrijden in twee dagen tijd drie titels oppikte en daarmee de grootste gouddelver werd. De zestigjarige speelster, nummer negen van de wereld in deze leeftijdsklasse, won het enkelspel, damesdubbelspel en gemengd dubbelspel 60+ en deed dat zonder setverlies. “Tien minuten na afloop van een partij zegt ze 'ik ben er al weer klaar voor.' Zij is zo (!) fit. Dat zie je ook aan haar spel”, aldus Sagius.

Een treetje lager, oftewel jonger, was Annemiek Wissink net zo oppermachtig. De oud-nummer één van de wereld pakte goud in het enkelspel 55+ en met Frans Grimbergen in het gemengd dubbelspel 50+.

Twee titels waren er ook voor Frits Raijmakers, Martin Koek en Anneke Jelsma-De Jong. Die laatste deed dat zonder setverlies, in het damesenkelspel 75+ en damesdubbelspel 70+. Raijmakers moest diep gaan in de finale 65+ tegen Just Palm. Na ruim twee en half uur tennis stapte de bondscoach van het Masters-tennis in Nederland als winnaar van de baan: 3-6, 6-4, 6-3. Koek en Raijmakers wonnen in de finale herendubbelspel 60+ met 6-4, 6-2 van Erik Annega en Ed Sasker en met name die laatste verdient een speciale vermelding.

Nooit te oud voor tennis

Sasker is namelijk al tachtig jaar en haalde dus de finale in een veld met veel jongere spelers. De tachtigjarige oud-wereldkampioen veroverde de enkelspeltitel in zijn eigen leeftijdsklasse, waarin hij deze zomer bijzonder goed op dreef is. Hij won een week eerder nog een MT 700-toernooi in Duitsland en daarvoor die in Amstelveen. Dat waren zijn eerste optredens sinds het WK van 2021.

'Je stopt niet met tennis omdat je oud bent, je wordt oud omdat je stopt met tennis.' Het is een gevleugelde uitspraak die vooral met betrekking tot het OldStars tennis gebezigd wordt en die zeker onderstreept zou worden door de vier deelnemers aan het herenenkelspel 85+. Boetie Noë (85) pakte daar de titel met drie straight sets-zeges.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Outdoor, een toernooi dat ook meetelt voor de wereldranglijst, als een 'MT 400'.

Aftermovie NKS 35+

Bekijk alle foto's van het NKS hier.

Proef de sfeer van het NKS 35+ Outdoor met de volgende video: