ITF Seniors senioren cup vrouwen medaille winst Umag

Opnieuw wereldtitel voor Balcune en De Vries, Frantzen pakt goud met Canadese partner

De Nederlandse delegatie heeft op de ITF World Individual Championships voor Masters van 30+ tot en met 45+ haar stempel gedrukt op het dubbelspel. In Portugal veroverden Regina Balcune en Caroline de Vries de wereldtitel in het damesdubbelspel 45+ en deden Romano Frantzen en zijn Canadese partner Henry Choi dat in het herendubbelspel 40+. Met Marcus Hilpert pakte De Vries ook nog zilver in het gemengd dubbelspel 45+.

Als er één speler is die zich dit wereldkampioenschap in het zweet heeft gewerkt dan is het De Vries wel. De 47-jarige dubbelspecialist speelde maar liefst dertien wedstrijden in zeven dagen tijd, resulterend in goud, zilver en een vierde ronde-plaats in het enkelspel. Een week eerder kwam ze op de Team Championships, waar ze vijfde werd met Nederland, ook al vier keer in actie.

Samen met Balcune pakte De Vries de wereldtitel in het damesdubbelspel 45+ door in de finale af te rekenen met de Tsjechische Barbara Mulej en Julia Adlbrecht uit Oostenrijk: 6-2, 4-6, 11-9. Vorig jaar veroverden Balcune en De Vries in het Kroatische Umag hun eerste wereldtitel, toen in de 40+.

Het scheelde weinig of De Vries kon er afgelopen week nog een derde aan toevoegen. Waar ze in het damesdubbelspel de matchtiebreak met 11-9 won, verloor ze die met dezelfde cijfers in het gemengd dubbelspel. De Vries en Hilpert verloren de finale van Brandi Bratek en Wojtek Bratek met 1-6, 7-6 (4), 11-9.

In het enkelspel 45+ kwamen De Vries en Balcune ook sterk voor de dag met een verdienstelijke kwartfinaleplaats. De Vries kwam niet voorbij de Slowaakse Patricia Rogulski, als derde geplaatst: 6-4, 7-5. Voor Balcune viel er weinig eer te behalen tegen de latere wereldkampioen Barbara Mulej (2) uit Tsjechië: 6-1, 6-0. De sportieve wraak op de Tsjechische, een dag later in de finale van het damesdubbelspel, was zoet.

Derde dubbelgoud Frantzen

Romano Frantzen pakte in Portugal voor de derde keer goud op de individuele kampioenschappen voor Masters, zoals de Seniors sinds kort worden genoemd. In 2018 en 2019 was onze landgenoot ook de beste in het herendubbelspel, dat eerste jaar met Jasper Smit. Nu pakte hij goud met de Canadees Henry Choi. Het duo stond het hele toernooi geen set af en klopte in de finale de Duitsers Andrew Lux en Matthias Schramm met 6-2, 6-3.

In het enkelspel 40+ vond Frantzen zijn Waterloo in de vierde ronde. De Fransman Frederic Petitjean (5) was met 6-1, 4-6, 6-4 te sterk. Bernard Jonkman haalde eveneens de vierde ronde. Hij verloor met 6-1, 6-2 van de latere finalist Romain Jurd.

De beste WK-prestatie van Frantzen in het enkelspel is een finaleplaats in 2018. Het seizoen daarop reikte hij tot de hoogste positie van de wereldranglijst voor 35plussers. Franzten is een oud-prof en tegenwoordig tennisleraar bij OLTC in Oegstgeest. Hij was met name actief in het dubbelspel; van 2004 tot en met 2015 behaalde hij twintig titels in het Futurecircuit.

Net geen finaleplaats Hilpert/Beks

Marcus Hilpert en Bart Beks kwamen een paar punten tekort voor een finaleplaats in het herendubbelspel 45+. Het was dé kraker in deze leeftijdscategorie. Tegen de Duitsers Christian Schaeffkes en Franz Stauder, die later goud pakten, werd het 6-4, 5-7, 10-6.

De koppels kennen elkaar goed. Op de Team Championships een week eerder werd Nederland derde ten koste van Duitsland. Hilpert en Beks wonnen toen het beslissende dubbelspel met 10-7 in de derde set.

Hilpert was goed aan het spelen in Portugal, maar een nieuwe medaille zat er niet in. Robert Menendez Ferre was oppermachtig in de 45+. De als eerste geplaatste Spanjaard stond het hele toernooi geen set af. Ook Hilpert kon het hem niet echt lastig maken. Na drie straight sets-zeges moest hij in de kwartfinales met 6-0, 6-3 zijn meerdere erkennen in Ferre.

Experimenteel

Beks (49) beproefde zijn geluk dit jaar in de 30+, de leeftijdscategorie die voor de tweede keer deel uitmaakt van de individuele WK. Op de WK voor teams is 35+ overigens nog steeds de laagste klasse.

Beks die wel vaker dit soort experimentjes uitvoert, trof het niet met de loting. Hij verloor in de eerste ronde met 7-5, 6-4 van de verliezend finalist van vorig jaar, Jens Janssen uit Duitsland. Beks haalde met Mieke van Ganswinkel de halve eindstrijd van het gemengd dubbelspel. De latere kampioenen Mariana Correia (VS) en Goncalo Falcao (Portugal) waren daarin een maatje te groot: 6-0, 6-3.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de individuele WK.