ITF World Team Championships

Brons voor mannen 45+ op WK Masters

Op de ITF Masters World Team Championships voor de leeftijdscategorieën 35+, 40+ en 45+ hebben de Nederlandse mannen 45+ brons veroverd. Na een nederlaag tegen de ongenaakbare Fransen, met Arnaud Clement in de gelederen, klopten onze landgenoten Duitsland in de strijd om de derde plaats. Voor de mannen 40+ en de vrouwen 45+ was er een vijfde plaats in Portugal.

Het toernooi werd afgewerkt in Oeiras, onderdeel van het district Lissabon, en het nabij gelegen Estoril en ging voor het eerst door het leven onder de naam 35, 40, 45 World Team Championships. Vorig jaar heette dit toernooi nog de ITF Young Seniors World Team Championships, maar sinds kort is door de ITF afscheid genomen van de term Seniors. Het is in ieder geval de zevende keer dat de jongste Seniors/Masters hun eigen toernooi hebben. Voor 2015 was er alleen een splitsing tussen Seniors en Super-Seniors (vanaf 65 jaar). Nederland is door de jaren heen één van de succesvolste naties geweest op het landentoernooi van de Young Seniors, maar met slechts drie van de mogelijke zes teams aan de start lukte het niet om de reeks gouden en zilveren plakken uit te bouwen.

Wel was er een mooie derde plaats voor de ervaren 45+-formatie bestaande uit Marcus Hilpert, Bart Beks en Dennis Bank. Het Nederlandse trio zette in de groepfase Hongarije en Brazilië overtuigend opzij. Na een bye in de kwartfinales waren de Fransen te sterk in de halve eindstrijd, maar dat was geen schande tegen het sterrenteam met Arnaud Clement en Marc Gicquel. Beks verloor met 6-4, 6-1 van Clement en Hilpert pakte drie games tegen Gicquel: 6-2, 6-1. Het dubbelspel werd niet meer afgewerkt.

In een spannende strijd om de derde plaats werd Duitsland verslagen. Na de enkelspelen stond het gelijk. Hilpert klopte Christian Schaeffkes met 6-4, 6-3 en Beks verloor van Franz Stauder met 2-6, 6-2, 6-3. Het dubbelspel tussen dezelfde spelers werd met 4-6, 7-6 (4), 10-7 een prooi voor onze landgenoten, die de afgelopen twee edities zilver veroverden. Klik hier voor alle uitslagen van de Dubler Cup.

Mannen 40+ vijfde plaats

Jasper Smit, Romano Frantzen en nieuwkomer Martijn van Haasteren begonnen eveneens uitstekend met 3-0 overwinningen op Tsjechië en Ierland. Het Oranje-trio stond zelfs geen set af in deze twee groepsduels, maar vond haar Waterloo in de kwartfinales tegen Italië (2-1). Na een nederlaag van Martijn van Haasteren en een zege van Jasper Smit wonnen de Italianen Giulio Di Meo en Alessandro da Col het dubbelspel van Smit/Van Haasteren met 6-2, 1-6, 10-5.

In de strijd om de vijfde plaats had Nederland vervolgens een bye om daarna af te rekenen met de winnaar van Argentinië-Chili. Tegen de Argentijnen kwam Romano Frantzen weer in actie en die won met 6-1, 6-1 van Ariel Emiliano Furfuro. Smit klopte Federico Pontarolo met 6-2, 6-1. Klik hier voor alle uitslagen van de Tony Trabert Cup.

Vrouwen 45+ vijfde plaats

De Nederlandse vrouwen waren in de Margaret Court Cup veel te sterk voor Argentinië (3-0) en Zuid-Afrika (3-0) in de groepsfase. Mireille Bink, Regine Balcune, Eva Haslinghuis en Caroline de Vries strandden in de kwartfinales tegen Spanje (2-1).

Balcune redde het niet tegen Maria Desamparados Ramon Climent: 6-2, 6-1. Haslinghuis begon sterk maar kwam tekort tegen Rosa-Maria Andres-Rodriguez: 2-6, 7-5, 6-1. Balcune en De Vries redden de eer met een zwaarbevochten zege in het dubbelspel.; 7-5, 4-6, 11-9. Spanje verloor uiteindelijk de finale van Duitsland.

Onze landgenoten eindigen als vijfde na ruime overwinningen op Frankrijk en de Verenigde Staten. Haslinghuis en Bink wonnen in beide ontmoetingen hun enkelspel in straight sets.  Klik hier voor alle uitslagen van de Margaret Court Cup.

Sterrenteam Frankrijk maakt favorietenstatus waar

Aansprekende namen in het Franse team, dat met Marc Gicquel en Arnaud Clement twee voormalig top vijftig-spelers kon opstellen. Met name de deelname van Clement was een geweldig visitekaartje voor het evenement. De kleine Fransman was ooit de nummer tien van de wereld en won de Davis Cup als speler en teamcaptain. Zowel in 2002 en 2003 bereikte hij de finale van het grastoernooi in Rosmalen. Beide keren was Sjeng Schalken te sterk.

Zonder zijn kenmerkende zonnebril en bandana zou je zomaar kunnen vergeten dat we hier te maken hebben met de voormalige topspeler, maar waarschijnlijk was dat ook precies de reden dat hij die attributen nu in de tas liet. “Ik wil geen karikatuur zijn van de speler die ik ooit was”, zei Clement hier vooraf over.

Een andere bekende ex-prof was te bewonderen in de Suzanne Lenglen Cup en ook zij maakte haar status waar. De Italiaanse Alberta Brianti (oud-nummer 55 van de wereld) won het 35+-toernooi met haar teamgenoten door in de finale het altijd sterke Duitsland te verslaan. De Duitse vrouwen verloren vorig jaar van Nederland in de finale, maar ons land had dit jaar geen teams in deze leeftijdscategorie.

Individuele WK

Na de teamkampioenschappen gaan traditiegetrouw direct de individuele kampioenschappen van start. Ook daarin heeft Nederland de nodige ijzers in het vuur. Lees volgende week op deze site over de verrichtingen van onze landgenoten op dit toernooi. Volg hier de uitslagen.