Nora Blom

Wereldtopper Blom maakt rentree op het altijd gezellige ITF Seniors-toernooi in Breda

“We proberen sfeer te maken zonder te overdrijven”, zegt Fred Kuiper van het ITF Seniors-toernooi in Breda, dat dit jaar (eindelijk) haar vijfde editie beleeft. Met Nora Blom die tevens haar rentree maakt na twee jaren afwezigheid heeft het S200-toernooi een meervoudig wereldkampioene en voormalig nummer één van de wereld aan de start staan.

Na het eerste coronaseizoen 2020 hoopte de organisatie, bestaande uit het tennisgekke echtpaar Fred Kuiper/Seraphine Kuiper-Stevens, het toernooi in 2021 aanvankelijk wel door te laten gaan. Die vijfde editie – het toernooi werd voor het eerst gehouden in 2016- werd echter ook in een vroegtijdig stadium geannuleerd toen het aantal (voor)aanmeldingen bleef steken op zo'n twintig.

Dit jaar is het toernooi dat zich voorstaat op 'prestatief seniorentennis in een bourgondische ambiance' terug. Begonnen als S100 (Grade 5) groeide het al snel door, maar de volgende stap bleef uit. Tot spijt van toernooidirecteur Kuiper. “In 2018 dachten we van Grade 3 naar Grade 2 te kunnen gaan, maar daar werd door de ITF een streep doorgezet.” Het toernooi voldeed volgens de internationale tennisfederatie niet aan alle criteria voor een nieuwe promotie en dat lag hem deels in het niveau van de deelnemers. “Van de referee hebben we altijd een goed rapport gekregen. De accommodatie goed verzorgd, de banen idem dito. We zijn wel geprezen, maar kregen niet een nieuwe promotie”, vertelt Kuiper, die aangeeft hoe lastig het is om als klein toernooi naam te maken.

“Belangrijke criteria voor promotie zijn dat je een bepaald aantal spelers hebt, verschillende nationaliteiten en een bepaald niveau van de deelnemers. Dat laatste is de grootste uitdaging. Voor buitenlandse toppers ben je niet aantrekkelijk genoeg omdat zij over het algemeen niet zo ver gaan reizen voor een S100 of S200-toernooi. Dat levert te weinig punten op voor de wereldranglijst. Je probeert dus mensen rechtstreeks te bereiken in de hoop dat het zo wat aantrekt. Nationaal hebben we wel een aantal toppers dat vaak meedoet, zoals Mieke Smits, Peter Vaarties en dit jaar bijvoorbeeld Nora Blom. Voor een S200 zijn dat heel goede spelers.”

Moeder en dochter op deelnemerslijst

Ook dochter Stephanie is weer van de partij in Breda. Zij doet mee aan de leeftijdscategorie 40+. De voormalig landskampioen eredivisie dames (met TC Breda) speelde haar laatste wedstrijd op de Seniorstour in 2019 en keert nu terug op het toernooi waar ze voor het laatst in actie kwam. Stephanie won de eerste twee edities van de ITF Seniors Breda (2016 en 2017). Moeder Seraphine staat op de deelnemerslijst in de 70+-klasse. Zij is ondertussen ook nog eens druk bezig met het bereiden en uitdelen van haar befaamde kersenjam, iets dat niet kan ontbreken op dit toernooi.

'Is er weer jam?'

“We proberen wel het gezelligste toernooi te zijn” zegt Fred. “We hebben een barbecue op vrijdag, deelnemers krijgen een badhanddoek mee. Er is een welkom met koffie en een Brabants worstenbroodje, een goody bag, en de kersenjam dus. Die maakt mijn vrouw zelf en dat is altijd een hit. Zodra de mensen op het park zijn, hoor je al van 'is er dit jaar weer jam?' Dat vindt iedereen altijd leuk. We proberen sfeer te maken zonder te overdrijven.”

Rentree Blom

Het toernooi wordt dit jaar verder opgesierd met de deelname van Nora Blom, een viervoudig wereldkampioene (individueel) die het jaar 2018 afsloot als nummer één in de 65+. In 2019 won ze nog zes internationale titels voordat een heupblessure roet in het eten gooide. “Ze heeft een nieuwe heup en speelt nu voor het eerst weer een toernooi. Ze heeft veel getraind de laatste tijd en vindt het leuk om ons toernooi te ondersteunen, als wereldkampioene”, aldus Seraphine Kuiper-Stevens.

Klik hier voor meer informatie over de ITF Seniors Breda en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.