man 50 forehand

'Waarom zou je niet kunnen beginnen met tennissen op je vijftigste?'

“Waarom zou je niet kunnen beginnen met tennissen op je vijftigste?”, vraagt Cees Hage, toernooidirecteur van de Dutch Open Seniors Championships in Hoofddorp zich af.

Tenniscentrum Arnolduspark is gastheer van het ITF Seniors 400-toernooi, dat maandag van start gaat en kan rekenen op circa zestig deelnemers. “Dat is minder dan de helft van het aantal deelnemers van de vorige keer (2019, red.). Maar we vinden het belangrijk om het door te laten gaan. Voor senioren is het belangrijk om te blijven sporten en voor de mensen uit het buitenland die zich hadden ingeschreven kun je het niet maken om het te annuleren vanwege te weinig belangstelling”, zegt Hage, die het toernooi in 2020 en 2021 niet door zag gaan. Dat zijn echter niet de enige gevolgen van de coronapandemie.

Hage ziet dat de lange lockdowns voor een trendbreuk hebben gezorgd. “Men reist niet zo makkelijk meer 5000 kilometer voor een tennistoernooi, is zich meer bewust van de eigen 'footprint'. Ook de benzineprijzen werken op dit moment niet mee. Daar komt nog bij dat de restricties wat betreft reizen verschillend zijn per land en dat veel mensen toch een beetje stil hebben gestaan de afgelopen twee jaren.”

Stilstaan deden ze de afgelopen jaren niet bij tenniscentrum Arnolduspark in Hoofddorp, dat beschikt over acht hardcourtbanen (indoor) en elf gravelbanen (outdoor). “Wij zijn gewoon open gebleven, ook in de wintermaanden. Het is überhaupt een heel actieve vereniging”, doelt Hage onder meer op het feit dat de club actief is in de Eredivisie Heren en dit jaar zowel een internationaal junioren- als seniorentoernooi organiseert. In het indoorseizoen was er voor het eerst het Tennis Europe-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger.

Het internationale Seniors-toernooi staat al heel wat langer op de agenda en voor Hage wordt het zijn vijfde jaar, en derde editie, als toernooidirecteur.

Waardering en aandacht

Om het seniorentennis 35+ meer onder de aandacht te brengen is Hage met de gemeente in gesprek om toernooien te organiseren voor deze doelgroep in Hoofddorp en omgeving. Bedoeld om nieuwe spelers te trekken en om de waardering voor deze vorm van prestatief tennis een beetje op te krikken. “Dat zijn mensen die topsport bedrijven tot op hoge leeftijd. Velen geven het op rond hun vijftigste of zestigste, maar deze mensen blijven constant bezig om op dat niveau te kunnen blijven spelen. Die leven daarvoor. Daar mag best wat meer waardering voor zijn. Dat mag breder worden uitgedragen in Nederland”, vindt Hage. Onbekend maakt onbemind, denkt hij. “Mensen weten het waarschijnlijk niet, want we krijgen ook weinig bezoekers. Het is zaak om daar wat meer aandacht voor te genereren.”

Ook niet-tennissers (op leeftijd) hoopt Hage aan te spreken. “Als ze zien wat er mogelijk is... Deze seniorentennissers leven heel gezond en dat is ook goed voor de maatschappij. Zij hebben minder kans op ziekten en maken minder zorgkosten. Waarom zou je niet kunnen beginnen met tennissen op je vijftigste?”, vraagt Hage zich af.

Jeugdige sparringpartners

Om de deelnemers in Hoofddorp te accommoderen biedt het toernooi onder meer de mogelijkheid om een sparringpartner te boeken.

“Dat zijn sterke jeugdleden die we daarvoor selecteren. Als het goed is, kunnen ze ook wat van elkaar leren", denkt Hage. Naast de sparringpartners biedt het toernooi de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de in het pand aanwezige fitnessruimte, er is een bespanservice en deelnemers worden gewezen op activiteiten in de regio. “Amsterdam is dichtbij en populair onder de deelnemers. Daar willen vooral de buitenlanders vaak even naar toe.”

Klik hier voor meer informatie over de Dutch Open Seniors Championships in Hoofddorp.