Senior forhehand focus

Toernooidirecteur Vievermans verrast door positieve impact op Amsterdam Senior International Open

Na de toernooien in Breda en Hoofddorp komen de seniorentennissers in actie op de banen van De Kegel. Het Amsterdam Senior International Open staat voor het eerst onder leiding van John Vievermans. Hij heeft zin in zijn eerste editie als toernooidirecteur.

Vievermans werd eind vorig jaar benaderd door Rogier Liefbroer en de KNLTB om het stokje over te nemen van Liefbroer. ''Rogier besloot na twaalf jaar te stoppen. Ik heb het in overweging genomen. Ik had wel enkele voorwaarden.'' Zo wilde Vievermans het toernooi graag samen organiseren met referee Torsten Juechter. ,,We zijn op elkaar ingespeeld. Kennen elkaar door en door en het is altijd prettig samenwerken. Torsten had wel interesse.'' Daarna maakte Vievermans een afspraak met het team van De Kegel dat het toernooi al jarenlang draait. ,,We hebben samen gezeten en toen hadden we zoiets van 'we gaan er voor'. We pakken het op. We zijn keihard aan de slag gegaan.''

Werken met een team

Vievermans is geen onbekende met het organiseren van toernooi. Hij organiseert al jaren de International Seniors Open Venlo. Wat maakt het organiseren van de seniorentoernooien in Nederland zo leuk? ''Ik kom oorspronkelijk niet uit de tenniswereld, maar het is leuk om te doen. Ik vind het leuk om met een team te werken en om met zijn allen uit het niks iets goed neer te zetten.''

Dat moet natuurlijk ook, het Amsterdam Senior International Open is het grootste internationale seniorentoernooi in het land. Het is een S700-toernooi, het op-een-na-hoogste niveau. Het toernooi in de hoofdstad is het derde seniorentoernooi deze maand in Nederland. Eerder werd er al een toernooi afgewerkt in Breda (S200) en deze week staan de senioren in Hoofddorp (S400) op de baan.

Impact

Het toernooi in Amsterdam trekt een groot internationaal deelnemersveld. ''Ik ben positief verrast door de impact, het is een super internationaal toernooi. Er doen ongeveer 190 tennissers mee uit negentien landen en van vijf continenten. Ons hotel waar we mee samenwerken is volledig volgeboekt, ze zijn zelfs nog op zoek naar kamers voor spelers.''

Bij de internationale seniorentoernooi is het aantal deelnemers over het algemeen lager dan bij voorgaande edities. ,,Mensen maken door corona bewustere keuzes. Dat komt ook door de hogere benzineprijzen, brandstof, et cetera. Daardoor zag je het aantal deelnemers teruglopen, maar wij zijn nu een positieve uitzondering'', geeft Vievermans over het Amsterdam Senior International Open aan.

Goede combinatie

Want op de banen van De Kegel staan deelnemers uit allerlei landen. ''Australiƫ, Nieuw-Zeeland, Amerikanen'', noemt Vievermans. Maar ook dus uit Aziƫ en Afrika. ''Ze zijn er allemaal, dat is leuk voor de organisatie.'' Vievermans denkt ook dat de ligging van het toernooi een belangrijke rol speelt. ''Ik kan natuurlijk niet in de hoofden van de deelnemers kijken, maar Amsterdam speelt hierin ook een rol. Dat is een leuke bestemming en het is een goede combinatie met tennis, dat is wat het zo bijzonder maakt.''

De internationale tennissers brengen dus naast het spelen van de wedstrijden graag een bezoek aan de hoofdstad. "Ze verblijven hier een week. Dat is bijvoorbeeld bij het toernooi in Venlo wel anders. Daar spelen de meeste mensen een wedstrijd en rijden daarna weer naar huis. In Amsterdam blijven spelers toch op het park hangen om wedstrijden te kijken.''

Om de band tussen de spelers nog hechter te maken organiseert Vievermans met zijn team op vrijdagavond een gezamenlijke activiteit. Vrijdag is denk ik toch de drukste dag. Vanuit de spelers is er wel behoefte om iets samen te doen. We gaan een leuke avond organiseren.''

Vievermans kijkt uit naar zijn eerste editie als toernooidirecteur in Amsterdam. ''Het is een mooie uitdaging. We gaan er een mooie week van maken.''

Bekijk hier meer informatie over het Amsterdam Senior International Open.