Opa forehand

ITF S400-toernooi mooi slotstuk van internationale weken in Nijmegen

Een primeur voor TV Rapiditas. De vereniging uit Nijmegen organiseert voor de eerste keer een internationaal toernooi voor senioren. Mede-organisator Maureen Völler kijkt uit naar de eerste editie van het International Rapiditas Seniors. ''We hebben er zin in.''

''Ja, het is wel een beetje wennen, even uitzoeken hoe het gaat. We hadden een beetje een onzekere aanloop. We hadden eerst geen referee, maar die is inmiddels toegewezen en nu begint het te lopen'', zegt mede-organisator Maureen Völler, die ook actief is als verenigingsmanager bij de Nijmeegse vereniging. Ze vormt een ingespeeld duo met toernooidirecteur John Peters. ''De lijntjes zijn kort, dat vinden we fijn.''

Vierde toernooi

Na de toernooien in Breda, Hoofddorp en Amsterdam is Nijmegen als vierde aan de beurt op de kalender van internationale seniorentoernooien. Het toernooi op de banen van TV Rapiditas neemt de plek in van het toernooi bij Shot in Zeist. ''Begin augustus is wel een lastige plek, er zijn toch veel mensen op vakantie in deze periode. Het is een moeilijke week'', zegt Völler.

De eerste editie van het ITF S400-toernooi kent dan ook niet een heel groot deelnemersveld. ''We zitten zo rond de zestig deelnemers in het enkelspel, en daarnaast hebben zich een aantal mensen ingeschreven voor het dubbelspel en de mixed. Dat is prima voor het eerste jaar'', weet Völler.

TV Rapiditas heeft wel een historie met het organiseren van toernooien. Völler noemt het open toernooi en het NRT-toernooi. ''En nu zijn er deelnemers bij die vroeger bij ons het A-toernooi hebben gespeeld, zo heette dat toen nog. Die mensen zijn hier vroeger vaker geweest. Ze sliepen toen in tenten bijvoorbeeld. Ze zijn nu op leeftijd, dat zullen ze nu niet zo snel meer doen'', grapt Völler. ''Maar het is wel leuk dat ze hier zijn.''

De Nijmeegse club plaatste ook een oproep op de eigen website om mee te doen aan het internationale seniorentoernooi. ''Binnen de vereniging zijn er wel een aantal spelers die meedoen aan dat soort toernooien. Maar je hebt nu toch veel met vakanties te maken'' , geeft Völler aan. ''Rapiditas is een vereniging die veel activiteiten en toernooien organiseert, daar hoort een ITF-toernooi ook bij.''

Internationale weken

De deelnemers komen naast Nederland vooral uit Duitsland en België. ''Ik heb ook een Oostenrijker op de deelnemerslijst gezien.'' Het is sowieso een internationaal gebeuren de laatste weken in Nijmegen. ''We hebben natuurlijk de Vierdaagse in Nijmegen gehad. En nu zijn er bij Rapiditas wedstrijden voor de Euro Games, een evenement voor de LHBTQ-gemeenschap. Het is dus heel internationaal. Je hoort Engels, Duits om je heen. Die twee toernooien, de Euro Games en het International Rapiditas Seniors, lopen mooi in elkaar over. Dat is heel fijn.''

Het toernooi hoopt een plekje op de kalender te veroveren, zodat er ook de komende jaren internationaal seniorentennis te zien is in Nijmegen. ''We gaan kijken hoe het gaat. Je moet een netwerk krijgen. De spelers die nu meedoen moeten een soort ambassadeurs worden van het toernooi. Dat ze doorgeven dat het een leuk toernooi is en dat we volgend jaar meer inschrijvingen hebben. Die ambitie om te groeien is er zeker.''

Tijdens het toernooi is er ook een gezamenlijke activiteit voor alle spelers. ''Vrijdagavond is er een players diner op het park.'' Verder zit Völler nog te broeden op iets ludieks voor alle spelers. ''Zet er maar in dat de spelers nog een leuke verrassing te wachten staat.''

Bekijk hier meer informatie over het International Rapiditas Seniors.