Y4A0725

Blog Sophie: Tranen met tuiten

Hey Tennisplayer!

Maak jij er weleens een waterballet van als je een tenniswedstrijd staat te spelen? Dat mag hoor, het overkomt de besten. Welke tenniss(t)er is er nu nooit zó boos of gefrustreerd geweest tijdens de partij dat-ie zijn tranen niet meer kon bedwingen? Maar, als je tranen regelmatig loszitten, is het slim om daar wat aan te doen. Want als we eerlijk zijn, met huilen op de baan schiet je uiteindelijk niet zoveel op. Behalve dat het misschien even oplucht. Ik doe het volgende. Hieronder maak ik twee rijtjes: eentje met ‘huilvoordelen’ en eentje met ‘huilnadelen’. Lees die maar eens door.

Huilvoordelen

Huilen lucht een beetje op.

Huilnadelen

  • Door de tranen in je ogen zie je geen steek (en sla dan maar eens een goeie bal!);
  • Je krijgt een snotneus (ook niet erg handig);
  • Je ademhaling wordt een rommeltje (dan wordt het ook een rommeltje in je hoofd);
  • In het ergste geval verslik je je en krijg je een hoestbui;
  • Je ziet er verslagen uit, dat is een gunstig teken voor jouw tegenstander (die kan dan denken dat je geen zin meer hebt om voor ieder punt te vechten en de partij aan het opgeven bent!).

Gelezen? En, wat is jouw conclusie? Ik denk dezelfde als die van mij. Er zijn meer huilnadelen dan huilvoordelen. En als je alle nadelen bekijkt, kun je zonder twijfel zeggen dat je door huilen tijdens de wedstrijd zéker niet beter gaat spelen. Dát wil je natuurlijk liever niet!

Tips

Wat zou je nu kunnen doen als je de (huil)bui al voelt hangen? Probeer eerst je huilgevoel te boven te komen door een paar keer diep te zuchten via je buik. Als dat is gelukt, bedenk je dan dat je door huilen niet beter gaat spelen en hoe dan ook de wedstrijd niet wint. Ga vervolgens bij jezelf na waardoor je zo baalt en wat je misschien anders zou kunnen doen in je partij. Daarna is het tijd voor een vrolijke gedachte waarmee je jezelf oppept. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je uiteindelijk een heel leuk spelletje staat te spelen (want dat is het toch?) en dat een wedstrijd tennissen, hoe slecht deze ook gaat, altijd leuker is dan een toets maken op school. Heb je alles op een rijtje en voel je je weer wat beter? Dan is het tijd om er met droge ogen weer tegenaan te gaan.

  • Adem je huilgevoel weg.
  • Bedenk: door huilen ga ik niet beter spelen.
  • Wat zou je anders kunnen doen in je partij?
  • Pep jezelf op met een vrolijke gedachte.
  • Ga er met droge ogen weer tegenaan!

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je na afloop van je wedstrijd een traantje moet wegpinken, van teleurstelling of uit frustratie. Helemaal niet erg, en het lucht op. Maar maak er liever geen gewoonte van.

Veel plezier & succes met je wedstrijden!

Sophie Asberg