man 50 forehand

Prima tweede editie van ITF Seniors Open Middelburg geeft hoop op alweer een promotie

Toernooidirecteur Marc Felius kijkt terug op een prima tweede editie van de ITF Seniors Open Middelburg en mag zelfs al weer hopen op een nieuwe 'upgrade' voor zijn toernooi.

“Het is heel goed verlopen. We hebben prima weer gehad, net als vorig jaar. Op één dag na dan”, vertelt Felius, die vanwege de regen op zondag uitweek naar TC Souburg voor twee partijen. Het mocht de pret niet drukken in een week waarin Felius en zijn team weer de nodige complimenten kregen voor de organisatie van het toernooi. Complimenten voor de gratis sportfysio/masseur waar volgens Felius 'de hele dag, elke dag' gebruik van werd gemaakt, voor de racketbespanner ('ATP certified') en voor de kantine ('restaurant-inrichting') op het tennispark van MLTC, waar tot 2018 jarenlang Challenger Zeeland werd gehouden.

“Het was dit jaar iets minder lokaal en meer internationaal. Iets meer Belgen, Duitsers en Fransen dan vorig jaar. Een positieve ontwikkeling. Ook nieuw dit jaar was dat we voor iedere deelnemer een t-shirt hadden als souvenir. En natuurlijk zou het mooi zijn als zij dit ook elders dragen, dat is goede promotie”, weet Felius, die mooi nieuws kreeg van hoofdscheidsrechter Jörg Kutkowsky. “Hij zou bij de ITF aandragen dat het toernooi voor volgend jaar al naar S400 kan stijgen. Dat zou wel een heel mooie beloning zijn.”

Promotie

De ITF Seniors Open Middelburg begon vorig jaar als S100-toernooi, de laagste categorie op de internationale Seniors-tour en kreeg voor dit jaar al een promotie naar S200. “Het is nu aan de ITF om te bepalen of we wederom een stap mogen zetten. Dan wordt er ook gekeken naar de ranking van de spelers die de afgelopen twee jaren mee hebben gedaan. Daar moeten dan voldoende hoog geplaatste spelers bij zitten. We hebben er goede hoop op dat we die promotie krijgen.”

30+ wenselijk of niet

Felius is een voorstander van de toevoeging van de 30+-categorie, die sinds vorig jaar onderdeel uitmaakt van dit circuit. Hij kan de poging om het Seniors-tennis te verjongen wel waarderen. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je voor plezier speelt. Ik denk dat er veel spelers zijn van 30, 35 die het minder leuk vinden om tegen gasten van 17, 18 te spelen met ouders langs de kant. Dan is dit een uitkomst. Ook het feit dat je voor punten op een wereldranglijst speelt, is aantrekkelijk”, vindt Felius.

Bondscoach van het Seniorentennis 35+, Frits Raijmakers, is met hem eens wat betreft de ITF-toernooien, maar ziet het liever niet op de NK en WK. “Op zich snap ik de gedachte wel om wat jongere spelers erbij te betrekken en het toernooi zo ook wat aantrekkelijker te maken voor publiek. Vanuit het oogpunt van de toernooi-organisaties begrijp ik dat. Die willen over het algemeen zo veel mogelijk spelers trekken. Voor de NK's en de WK's vind ik het niet wenselijk. Die toernooien zijn groot genoeg. En als je ziet hoeveel profs er nu nog zijn die ouder zijn dan dertig, dan is het toch gek om iemand 'wereldkampioen 30+' te noemen."

Toch is dit de praktijk op de WK Young Seniors, waar in deze leeftijdscategorie ook dit jaar weer een 'wereldtitel' wordt verdeeld op het individuele toernooi. Op de 'Team Championships' blijft 35+ de ondergrens. 

De KNLTB laat de jongste leeftijdsklasse links liggen op de nationale titelstrijd, die dan ook door het leven gaat als de NKS 35+. 

Winnaars enkelspel ITF Seniors Middelburg

30+ mannen: Stijn Sprinkhuizen

35+ vrouwen: Stephanie Vermeulen-Pauwels

45+ mannen: Gunther van der Veeren (België)

55+ mannen: Frank Dillien (België)

55+ vrouwen: Petra van den Akker-Wessels

60+ mannen: Patrick Marteijn

60+ vrouwen: Evelyn Podzimek

70+ mannen: Peter Vaarties

Klik hier voor alle uitslagen van het toernooi, ook in het dubbelspel.