PJKUtrecht2022 IJTCGroenvlietkinderen

PJK 2022: 'mooie potten tennis tussen gedreven talenten'

De winnaars van de Provinciale Jeugd Kampioenschappen 2022 zijn bekend. Richting de zevenhonderd spelers streden op twaalf verschillende locaties om de prestigieuze prijzen.

Per provincie kruisten de beste acht spelers de degens met elkaar. In meerdere gevallen was het aantal aanmeldingen zo hoog, dat er bij bepaalde onderdelen een kwalificatietoernooi aan vooraf ging. Dit gold voor de provincies Zuid-Holland, waar de schema's het volst waren, en Utrecht. In sommige provincies viel de opkomst tegen en moesten er categorieën worden geschrapt.

Het kwalificatietoernooi is sinds vorig jaar in het leven geroepen om meer spelers een kans te geven. "We hadden een enquête gehouden waaruit bleek dat veel mensen het jammer vonden dat er spelers moesten worden uitgeloot. Daarom hadden we besloten om alleen de vier hoogst geklasseerden (van de KNLTB Juniorenranglijst) rechtstreeks toe te laten en voor de overige vier plaatsen een kwalificatietoernooi te spelen. Dit hebben wij op zaterdag gedaan en op zondag, eerste pinksterdag, was dan het hoofdschema", vertelt Margot de Raaij, met IJTC Groenvliet organisator van de PJK Utrecht. "Bij ons was er een kwalificatietoernooi bij de jongens tot en met 12 en de jongens van 13/14 jaar", aldus Van Raaij, actief als VCL en lid van de technische commissie van de tennisvereniging in IJsselstein. 

"Het was een ontzettend gezellige dag (zondag) en we hebben veel geluk gehad met het weer. We hadden wel de luxe van drie binnenbanen mocht dat nodig zijn. Alleen de laatste drie partijen hebben we daar gespeeld. Verder was het enorm geslaagd. We hadden ook een poffertjeskraam op het tennispark. En vooral mooie potten tennis gezien tussen enorm gedreven talenten."

De PJK is het toernooi met de sterren van de toekomst, dus daarbij zijn ook de regels van de toekomst van toepassing (Next Gen). Dat wil zeggen: doorspelen bij een netservice, een beslissend punt-systeem bij 40-40, vier games per set en een tiebreak bij een 3-3 stand. "Dat werd ook heel goed ontvangen. Alleen het doorspelen bij een netservice wat minder. Dat is nog heel erg wennen", zag Van Raaij.

Een speler kan een keuze maken in welke provincie hij/zij in actie komt. Hieruit kan er gekozen worden voor; waar hij/zij competitie speelt, woonachtig is of lid is van de vereniging.

Van district naar provincie

De Provinciale Jeugdkampioenschappen worden sinds 2019 in deze vorm gehouden. Daarvoor werkte de bond nog met districten. Het landelijke finaletoernooi met de winnaars van de Districts Jeugdkampioenschappen is toen komen te vervallen. Vorig jaar waren de PJK in verband met corona in de herfstvakantie. Dit jaar kon het weer, volgens schema, in het voorjaar worden afgewerkt.

Leeftijdsklasse

Prijzen worden verdeeld in de categorieën:

Oranje, gemengd, 6-13 jaar, advies 8-11 jaar (geboren 2008 t/m 2011)

Groen 8-14 jaar, advies 10-12 jaar (geboren 2007, 2008 en 2009)

Geel t/m 12 jaar (geboren in 2007 of later)

Geel 13-14 jaar (geboren in 2006 en 2005)

Geel 15-16 jaar (geboren in 2004 en 2003)

Klik hier voor alle winnaars en uitslagen van de twaalf verschillende PJK's.