Oscar Timmers Fotografie Tennis NKS 24082019 DSC8105 Low Res 2048 Px

Na wereldtitel nu ook Europese titel voor Prechtel

Liselot Prechtel beleeft een topjaar op de Seniors-tour. De nummer één van de wereld pakte in navolging van de wereldtitel in 2022 ook de Europese titel in de leeftijdscategorie 60+. Celine Neefkes presteerde boven verwachting op de EK Seniors met zilver in het enkelspel en goud in het dubbelspel.

Op de Ljubicic Tennis Academy (van oud-proftennisser Ivan Ljubicic) in Veli Losinj, Kroatië, kwamen bijna driehonderd tennissers in de leeftijdsgroepen 30+ tot en met 85+ in actie. Onder hen zo'n dertig top tien-spelers zoals Prechtel en Bart Theelen. Zij streden voor de Europese titels en 1000 ITF-punten voor de ITF Seniors-wereldranglijst.

Theelen heeft dit jaar zijn eerste plaats op de wereldranglijst 55+ af moeten staan aan de Amerikaan Oren Motevassel nadat hij er niet in was geslaagd zijn wereldtitel van 2021 te prolongeren. Op de EK had Theelen zich alleen ingeschreven voor het dubbelspel, maar ook daarvoor moest hij helaas verstek laten gaan. De Limburger was met de Rus Sergei Korolev, uitkomend onder een neutrale vlag, als eerste geplaatst in het herendubbelspel 55+, maar het duo trok zich terug voor hun eerste partij tegen de Serviërs Goran Janicijevic en Radislav Maravic.

Goud en zilver Neefkes

Neefkes won in het damesenkelspel 55+ twee spannende wedstrijden (in drie sets) van de Poolse Marzena Rowicka en de Israëlische Cathrin Shalev alvorens ze onderuit ging in de finale. De Italiaanse Elisabetta Morici was met tweemaal 6-2 te sterk.

Naast dit zilver was er ook nog goud in het damesdubbelspel 50+ voor Neefkes met Monique de Klerk-Van Hasselt. Het Nederlandse koppel was in een spannende finale te sterk voor het Hongaarse duo Kinga Bagyi/Rozsa Balta: 6-7 (4), 7-5, 10-3.

Onze landgenotes arriveerden met een goed gevoel in Kroatië na een toernooizege op Cyprus in aanloop naar de EK.

Neefkes loopt al een tijdje mee op de Seniors-tour, maar speelt over het algemeen alleen toernooien in Nederland. Ze werd in 2018 Nederlands dubbelspelkampioen 50+ aan de zijde van Mirjam Glorie-Bodekke, en haalde toen ook de finale van het enkelspel.

Verwachtingen waargemaakt

En dan Prechtel, een vaste klant op de grote toernooien zoals de WK's. Zij was favoriet voor de titel na het goud eerder dit jaar op de WK Seniors en maakte de verwachtingen volledig waar. Prechtel boekte twee makkelijke zeges alvorens ze aan de bak moest in de finale tegen haar Tsjechische rivale Barbora Koutna: 6-3, 3-6, 6-3. Een mooi duel tussen de nummers één en twee van de wereld, uitmondend in sportieve revanche voor Prechtel. Het was namelijk pas de tweede overwinning in zeven (officiële) onderlinge duels tegen Koutna.

Op de slotdag werd er een speciale award uitgereikt aan de oudste der 'Seniors', de negentigjarige Ashley Wilson uit Nieuw-Zeeland.

Klik hier voor alle winnaars, speelschema's en uitslagen van de European Senior Championships 2022. Het toernooi keert volgend jaar terug op dezelfde locatie, in dezelfde week.