Jongen forehand focus

De Boerdere hoopt dat nieuwe garde juniorentoppers zich aandient in Hilversum

“Het is maar goed ook dat die toppers van vorig jaar nu niet meedoen. Nu is het weer aan de jongere garde om zich te laten zien en punten te verdienen”, zegt Erwin de Boerdere van het ITF J5-toernooi in Hilversum, waar de internationale juniorentour haar weg in Nederland vervolgt.

De Boerdere is een ervaringsdeskundige als het om gaat om (internationale) juniorentoernooien. De tennistrainer en eigenaar van het trainerscollectief Tenniscollege Flevoland organiseert al twintig jaren twee van deze toernooien per jaar. “In die beginjaren waren er twee in Almere, indoor en outdoor. De nationale selectie trainde daar toen ook nog. De laatste jaren is er één in Hilversum (outdoor) en één in Emmeloord (indoor, in het najaar).”

Dit zijn toernooien voor spelers in de leeftijdscategorie tot en met achttien jaar, waar in de praktijk vooral jongens en meisjes van veertien, vijftien, zestien aan meedoen. Kinderen die net uit de Tennis Europe-toernooien (-12 en -14 jaar) komen en hun eerste schreden zetten op de ITF-Juniorstour. “Als je achttien bent, moet je eigenlijk niet meer aan een ITF J5 meedoen, dan ben je toe aan het seniorentennis”, schetst De Boerdere de gewenste ontwikkelingscurve.

Een mooi voorbeeld daarvan is Isis Louise van den Broek, die vorig jaar furore maakte op de Nederlandse ITF J4- en J5-toernooien. Ze haalde de finale in Eindhoven en Hilversum en won in het najaar de J4 in Emmeloord. Dit voorjaar won ze een J3 in Doorn en inmiddels is ze vooral actief in J2-toernooien en deed ze mee aan Roland Garros, waar Van den Broek werd uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi bij de meisjes. Ze is nog altijd maar zestien.

Bij de jongens geldt dit voor bijvoorbeeld Abel Forger (16) en Kyvan Rietkerk (17), de dubbelspelfinalisten in Hilversum van 2021. Zij zijn het niveau van de J5- en J4-toernooien ook ontgroeid.

Veel Zweden

Kijkend naar het deelnemersveld van dit jaar, valt vooral het hoge Scandinavische gehalte op. Zo staan er naast twee Denen en een Noor maar liefst vijf Zweedse jongens in het hoofdschema. “Vorig jaar was er een Zweedse winnaar bij de jongens (Sebastian Eriksson). Toen waren ze hier met een kleine groep. Nu is er een grote groep uit Zweden. Er zijn in deze tijd van het jaar weinig ITF-toernooien daar.”

Het toernooi op de banen van het Tulip Tennis Center in Hilversum telt dit jaar zes Nederlandse jongens die rechtstreeks zijn toegelaten tot het hoofdschema en drie meisjes. Dat hoofdschema barst op woensdag 22 juni los, 

Groot internationaal gehalte

Waar het toernooi vorig jaar nog min of meer gebukt ging onder de strenge coronavoorschriften van de ITF -van alle spelers, ouders, coaches moest elke dag de temperatuur worden gemeten en geregistreerd)- heeft De Boerdere daar dit jaar geen last meer van. “Ik ben heel blij dat die maatregelen eraf zijn. We zitten nu jammer genoeg wel in een andere week, in juni in plaats van juli. Niet meer in de vakantie. Maar dat nemen we op de koop toe”, zegt De Boerdere, die content is met het grote internationale gehalte van zijn toernooi. Naast de al eerder genoemde Scandinavische invloed, zijn er spelers van verschillende continenten. Er is een meisje uit Japan, één uit Brazilië, uit de VS en uit Canada.

Andere speelstijlen en culturen

“Het kwalificatietoernooi was in 2021 nog een vrij Nederlandse aangelegenheid. Nu is dat een internationaal gezelschap. Daar doe je het uiteindelijk voor. Dat de Nederlanders niet telkens dezelfde namen tegenkomen, maar kennis maken met sterke spelers uit andere landen. Met andere speelstijlen en verschillende culturen, zowel op als naast de baan. Dat is toch de charme van zo'n toernooi.”

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen van het ITF J5-toernooi in Hilversum.