Man in actie tijdens tenniswedstrijd

Australische legende luistert ITF Seniors-toernooi in Venlo op

Hoewel het aantal deelnemers aan de International Seniors Open Venlo ook dit jaar wat tegenvalt, kijkt toernooidirecteur John Vievermans uit naar een week met hoogstaand seniorentennis op het volgens hem 'mooiste tennispark van Limburg', bij TC Venlo. "Glenn Busby is een attractie op zich."

Vievermans begon in 2016 met een internationaal seniorentoernooi bij de Roermondse TC, en dat evenement groeide gestaag op de toernooikalender van de ITF. De openingseditie viel zo goed in de smaak (bij deelnemers en bij de 'referee' van de ITF) dat het toernooi voor de tweede editie al werd gepromoveerd van Grade 5, het instapniveau, naar een Grade 3. Na de verhuizing in 2019 naar TC Venlo -volgens Vievermans een heel goede stap, naar 'het mooiste tennispark van Limburg'- volgde het jaar daarop een nieuwe upgrade. Sindsdien heeft het de status van S400 -de ITF heeft de benaming hiervoor aangepast van Grade 1-5 naar S100-S1000. S400 is de op-twee-na hoogste waardering die een toernooi op de Seniorstour kan krijgen. S700 en S1000 hangen hier nog boven, maar in Europa zijn er slechts enkele S1000-toernooien per jaar en is S700 in de praktijk het hoogst haalbare. Nederland telt één zo'n S700-toernooi, in Amstelveen, en ook daarvan is Vievermans sinds dit jaar de eindverantwoordelijke. "Als je extreem goed presteert, kun je nog groeien naar S1000, maar in de praktijk is dat zeer lastig. Je moet voldoen aan veel en hoge criteria met betrekking tot het prijzengeld, beoordelingen van spelers en van de ITF-referee, het aantal deelnemers, de kwaliteit van de deelnemers", aldus Vievermans, die van 2017 tot en met 2021 ook een indoortoernooi voor Seniors bestierde, in Susteren. Dat toernooi werd vorig jaar geannuleerd vanwege de coronamaatregelen en is inmiddels verdwenen van de kalender. Er is daardoor in het komende winterseizoen geen Seniors-toernooi meer in ons land. 

Benzineprijzen

In het door corona geteisterde jaar 2020 waren 'zijn' toernooien de enige op de ITF Seniors-kalender die doorgingen op Nederlandse bodem en ook in 2021 was er geen afstel voor 'Venlo', in tegenstelling tot veel andere evenementen. Er stonden wel minder deelnemers aan de start dan gewend, en Vievermans had gehoopt dat de tennissers na die coronajaren zijn toernooi weer wat makkelijker zouden vinden. Dat valt enigszins tegen. "Nu alles weer mag, zijn er heel veel toernooien. Zeker hier in de omgeving, in Duitsland en België. Het aanbod is veel te groot eigenlijk. Je ziet dat mensen heel bewust kunnen kiezen en dus gaan letten op kosten en uitgaven. Met deze benzineprijzen ga je niet drie keer per week honderden kilometers rijden voor een toernooi", aldus Vievermans, die wel blij is met de kwaliteit van het deelnemersveld.

Seniors-legende

Met name de deelname van Glenn Busby is een opsteker. Deze 65-jarige Australiër, nummer één van de wereld in zijn leeftijdscategorie, is een Seniors-legende. Met name het winnen van gouden medailles in verschillende leeftijdscategorieën dit jaar op de WK is een prestatie die tot de verbeelding spreekt en respect afdwingt bij collega's. Busby pakte de wereldtitel in het herenenkelspel 65+ op de WK Super-Seniors en later ook nog eens op de WK Seniors in de 60+. Dat waren (individuele) wereldtitel nummer zes en zeven voor Busby. Om het spannend te maken voor zichzelf doet Busby in Venlo mee aan het herenenkelspel 45+.

Klik hier voor meer informatie over de International Seniors Open Venlo en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. Er is één wedstrijd ingepland voor maandag en de overige schema's gaan dinsdag en woensdag van start. Het toernooi duurt tot en met zondag.