WK Dames

Wereldtitel Prechtel na geweldige week zonder setverlies, twee finales Wissink

Liselot Prechtel is in het Amerikaanse Palm Beach County wereldkampioen geworden in de leeftijdscategorie 60+. Onze landgenote stond in vijf wedstrijden van het damesenkelspel geen set af en veroverde haar eerste wereldtitel. Annemiek Wissink vloog met twee zilveren medailles in de koffer terug naar Nederland.

Prechtel won op weg naar de finale in vier duels al vier keer een set met 6-0, maar in de finale tegen Helga Nauck kon ze op aanzienlijk meer tegenstand rekenen. Dat was ook te verwachten aangezien de Duitse de nummer één van de wereld is. Prechtel, die dit jaar zestig wordt, won met 7-5, 6-3 van de zestigjarige Nauck. Het is het eerste wereldgoud voor de vrouw die al menig grote titel won in het Seniors-circuit en ook op de WK al vaak ver kwam. In 2018 en 2019 haalde ze de halve finales in de 55+ en in 2016 en 2014 stond ze in de finale van de 50+. Voor haar eerste finale in 2014, net als nu in het Amerikaanse Florida, moest ze destijds verstek laten gaan. Acht jaren later is het in dezelfde snikhete omstandigheden wel raak voor Prechtel.

Twee finales Wissink

Voor Annemiek Wissink was er zilver in zowel het damesdubbel- als gemengddubbelspel 55+. Samen met Carole de Bruin moest ze in de finale van het damesdubbelspel buigen voor de Argentijnse vrouwen Mariana Matilde Metola en Liliana Monica Patron: 6-1, 6-3.

Wissink stond samen met Frans Grimbergen in de finale van het gemengddubbelspel tegenover de Zweedse Magdalena Sekkenes en de Portugees Paulo Travassos. Het werd 6-4, 6-3.

In het damesenkelspel 55+ was voor Wissink en voor Esther Hofstede de derde ronde het eindstation.

De Bruin kwam in het enkelspel uit in de 60+, net zoals in de Team Championships. Zij verloor in de derde ronde van de Britse Gillian Brook: 6-2, 7-5. Het was een drukke week voor De Bruin, die in het gemengddubbelspel 60+ ook nog eens de laatste vier bereikte. Met Patrick Marteijn won de Bruin in de kwartfinales van Prechtel en de Fransman Alain Moracchini met 6-4 6-4. Het Nederlandse duo verloor met dezelfde cijfers van de Britten Gillian Brook en Graham Neale in de halve eindstrijd.

Patrick Marteijn haalde de tweede ronde op twee andere onderdelen, het herenenkelspel en het herendubbelspel 60+ (met de Amerikaan Thure Erik Leto).

Halve finales Theelen

Bart Theelen kwam in de poging om zijn titel te prolongeren in de 55+ tot de halve finales. De Limburger had in de kwartfinales knap gewonnen van de Spanjaard Carlos Costa Bou, die de Duitser Ronald Jung had uitgeschakeld. Jung zat Theelen een week eerder dwars tijdens de ontmoeting Nederland-Duitsland op de WK teams.

Tegen Fernando Jesus Granero begon Theelen sterk, maar de twee jaar jongere Spanjaard trok met 5-7, 6-1, 6-2 aan het langste eind. Granero deed vorig jaar, toen Theelen op Mallorca kampioen werd, nog mee in de 50+. Granero verloor in de finale met 6-1, 6-3 van de Amerikaan Oren Motevassel. Die laatste won ook nog eens goud in het dubbelspel. Op weg naar die titel hadden Motevassel en Joe Perdue afgerekend met Theelen en Grimbergen. In een spannende kwartfinale wonnen de Amerikanen met een supertiebreak: 2-6, 6-2, 10-7.

Klik hier voor alle uitslagen en speelschema's van de ITF Seniors World Individual Championships.

De WK Seniors (1 mei-14 mei) alsmede de WK Super-Seniors (24 april-7 mei) zitten er nu op. Deze toernooien werden allebei gespeeld in Palm Beach County, de Verenigde Staten. Vanaf 31 juli zijn in Portugal nog de WK Young Seniors, voor tennissers van 35 tot 50 jaar. Op dit toernooi gooit Nederland ook altijd hoge ogen.