Rolf Thung

Thung verovert individueel zilver op WK Super-Seniors

Rolf Thung heeft een geweldige prestatie geleverd op de ITF Super-Seniors World Individual Championships. De zeventigjarige Nederlander keert met een zilveren medaille terug van het snikhete Palm Beach County in de Verenigde Staten.

Thung moest pas in de finale van het herenenkelspel 70+ buigen en wel voor de Canadees Keith Porter, dezelfde man die onze landgenoot een week eerder al dwars zat op de Team Championships. In die landenstrijd ging Nederland nipt ten onder in de groepsfase tegen Canada waardoor het uitgeschakeld was voor de medailles. Thung verloor toen in de tiebreak van de derde set van Porter en was dus uit op revanche. Dat zat er helaas niet in voor de oud-voorzitter van de KNLTB, die nog wel sterk begon en zijn tegenstander het eerste setverlies van de week aansmeerde.

Voor Porter het signaal om een tandje bij te schakelen. Thung, die ook nog geen set had verloren tot op dat moment, zag de hoop op een wereldtitel langzaam maar zeker vervliegen. Het werd 4-6, 6-0, 6-1.

Thung is een voormalige proftennisser die in de jaren zeventig zeven keer meedeed aan een Grand Slam-toernooi en bij zijn eerste deelname (Wimbledon 1974) gelijk zijn beste prestatie leverde (derde ronde). Hij was destijds ook een vaste klant in het Nederlands Davis Cupteam. Bij de Seniors is de boomlange Thung de laatste jaren steeds succesvoller geworden. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen in de 70+ en haalde hij de kwartfinales van de WK.

Naast Thung deden nog twee Nederlanders van zich spreken in de 70+. Frank van Lerven haalde de vierde ronde, waarin de Zweed Goran Zwahlen te sterk was: 7-5, 7-6(5). Henk Venema sloeg zich naar de derde ronde en stuitte daarin op de Australiër Tony Dawson: 6-3, 6-0.

Drie kwartfinales Jelsma 

Bij de dames 75+ was er een kwartfinaleplaats voor Anneke Jelsma in zowel het enkel-, damesdubbel- als gemengd dubbelspel. Jelsma, die ook al sterk speelde in de Team Championships, moest buigen voor de Zuid-Afrikaanse Petro Kruger: 3-6, 6-1, 6-2. Kruger zat Jelsma nogmaals dwars in het damesdubbel. Met Ellie Krocke moest ze haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Carol Gay en Kruger: 6-3, 6-4. In het gemengd dubbelspel ging ze met de Zwitser Laurent Barbey onderuit tegen het Britse duo Frances MacLennan/Richard Tutt: 6-2, 6-4.

Raijmakers ditmaal geen medaille

Frits Raijmakers, de wereldkampioen van 2019 en winnaar van zilver vorig jaar op Mallorca, vond zijn waterloo ditmaal in de vierde ronde. De Amerikaan Maxime Buyckx was met 6-1, 6-2 te sterk voor de bondscoach van her Nederlandse seniorentennis 35+. Met de Brit Paul French stuitte Raijmakers in de kwartfinales op zijn voormalige dubbelpartner Didier Kaisserian, die samen met Marc Renoult aan het langste eind trok: 7-6 (5), 0-6, 10-8.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Super-Seniors World Individual Championships, voor spelers vanaf 65 jaar.