Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc01911

Samensmelting van verschillende tennisculturen op Hugo Ekker Tennis Academy Cup

Na het indoorseizoen in februari/maart staat het volgende internationale juniorentoernooi van Nederlandse makelij op het programma. Op maandag 2 mei gaat de Hugo Ekker Tennis Academy Cup van start, een Tennis Europe 3-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger.

Na twee jaren afwezigheid keert het toernooi virusvrij terug voor haar derde editie, maar in tegenstelling tot die pre-corona edities (2018 en 2019) is het toernooi nu voor spelers van veertien jaar en jonger en niet meer voor spelers tot en met zestien jaar. “Dat is op verzoek van de KNLTB”, verduidelijkt toernooidirecteur Hugo Ekker.

Het toernooi op de acht gravelbanen van tennispark Buitenveldert, waar voormalig nummer 52 van de wereld Igor Sijsling normaal gesproken les staat te geven, is één van de twee internationale juniorentoernooien in de hoofdstad. Niet te verwarren met de Amstelpark Tennis Academy Trophy onder leiding van toernooidirecteur Ilse Puijker (25 juni-3 juli).

Ekker kijkt vooral uit naar de internationale sfeer op het tennispark en daarmee de samensmelting van verschillende tennisculturen.

“Het is mooi om iets op te kunnen pikken van andere culturen. De beleving is anders. Ze komen uit Zuid-Europa, uit het Oostblok, soms zelfs van een ander continent. Er zijn ook twee kinderen uit Oekraïne. Het is voor sommigen al bijzonder om andere talen te horen. Om te zien hoe ze trainen, welke beleving zij hebben; dat is erg leuk en leerzaam. Het is inspirerend voor alle spelers die hier trainen, als het goed is. Om van zo dichtbij te zien 'wat is het niveau?' Dat gaat wel een sfeer brengen. Het is ook hartstikke leuk om te komen kijken”, aldus de tennistrainer die in het verleden samenwerkte met onder meer Miriam Oremans, Sabine Appelmans, Raemon Sluiter en ook bondscoach van Jong Oranje was.

Vluchtelingen uit Oekraïne 

Ekker heeft met zijn Tennis Academy al iets kunnen betekenen voor Oekraïense vluchtelingen uit de buurt door ze waar mogelijk mee te laten trainen. “Dat is nu een keer of drie, vier gebeurd. Maar dat heeft verder niks met het toernooi te maken. Wat betreft de kinderen die hier komen. Misschien kunnen we daar iets voor betekenen, dat weet ik niet. Ik weet ook niet wat hun behoeftes zijn.”

Yegor Nikiforov gaat zich vanaf maandag proberen te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Volodymyr Revenko is nipt toegelaten tot het hoofdschema en komt vanaf woensdag in actie. Verder is het toernooi internationaal goed bedeeld met in de hoofdschema's jongens en meisjes uit meer dan tien verschillende lande. Daarnaast is er een mooie Nederlandse bezetting.

Wildcards voor landgenoten

Zowel bij de meisjes als de jongens staan zeven Nederlanders in het hoofdschema op basis van hun ranking. Feline Docters van Leeuwen, Fleur den Bresser, Nouk Kleinenberg en Venna Land hebben een wildcard gekregen voor het hoofdschema. Bij de jongens zijn die gegaan naar Finn Stoter, Jesse Vrencken, Bobbi Gerrit Platenburg en Jordi Veenema.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de Hugo Ekker Tennis Academy Cup 2022.

Na dit toernooi is is de ITF 3 Leeuwenbergh Den Haag het volgende internationale juniorentoernooi op Nederlandse bodem. Dit toernooi voor spelers tot en met achttien jaar is van 13 tot en met 19 juni.