Senioren 35+ dubbel

ITF seniors Middelburg al voor tweede editie gegroeid naar S200

Met de tweede ITF Seniors Open Middelburg barst de internationale tenniszomer in Nederland los. Het toernooi is eerder dan verwacht een trede opgeschoven van S100 naar S200. Toernooidirecteur Marc Felius kan zelf helaas niet meedoen vanwege een zweepslag.

Nu corona voor het eerst in drie zomers geen factor meer lijkt te spelen, kan de Seniors Open Middelburg eindelijk worden gespeeld in de daarvoor bedoelde week. In 2020 ging het toernooi niet door en in 2021 werd deze verplaatst van juni naar augustus. In 2022 is het toernooi op de banen van MLTC in Middelburg de eerste van zeven internationale Seniors-toernooien op Nederlandse bodem. "Het is nog zoeken naar de juiste week", denkt Marc Felius. "Het valt nog niet in een vakantie dus er zijn niet veel meer deelnemers dan vorig jaar. Toen waren er rond de veertig. Het is wel iets internationaler, veel Belgen en Duitsers. En er zijn veel spelers die terugkomen, dat is altijd een goed teken", vindt Felius, die beseft dat hij nog in de fase zit van 'een naam opbouwen' met het toernooi.

De organisatie is al beloond voor een prima eerste editie met een snelle promotie. Waar Felius had verwacht in 2023 te kunnen groeien van S100 naar S200 is dat voor deze editie al bewerkstelligd. "We willen uiteindelijk verder groeien, in ieder geval naar S400 en misschien naar S700. Op welke termijn weet ik niet. Dat we nu al gegroeid zijn naar S200 is alleen maar positief. We bekijken het per jaar."

Het aantrekken van sterkere spelers is de grote uitdaging. Die spelers hebben doorgaans niet veel trek in een toernooi lager dan S400, omdat dit weinig punten oplevert voor de ITF Seniors-wereldranglijst. "Vanuit mijn eigen connecties ken ik er wat. Ik sta zelf redelijk hoog en zo ken ik er nog wel een aantal, maar goed: hoe trek je die spelers? Via de sociale contacten denk ik en dan hopen dat ze mee willen doen."

Dat het toernooi in Zeeland plaats vindt is volgens Felius zowel een voor- als nadeel. "Het is een behoorlijk stuk rijden. Maar aan de andere kant: het toeristische trekt aan. Het is een mooie omgeving waar ook mensen op afkomen. Een aantal Duitsers komt vakantie vieren, die staan hier een week op de camping en spelen het toernooi. Dus dat is tweeledig", aldus Felius, die vanwege een zweepslag zijn eigen toernooi moet laten schieten.

Hopen op evenaring WK-debuut

Felius hoopt en verwacht op tijd fit te zijn voor de WK Young Seniors (individueel) in Portugal, vanaf 6 augustus. Daar gaat hij samen met Bernard Jonkman voor een evenaring van zijn geweldige prestatie van vorig jaar, toen Felius bij zijn WK-debuut zilver veroverde in het herendubbelspel 40+. "Dat was een fantastisch iets vorig jaar. Als we dat kunnen evenaren is het super geslaagd. Ik speelde zonder verwachtingen. Er was twijfel of ik het niveau zou aankunnen, maar dat ging goed. Het ging van kwaad tot erger (haha) en dan sta je ineens in de finale. Dus dit wordt wel een jaarlijks dingetje."

Geluk met weersomstandigheden

Wat betreft zijn eigen toernooi, dat op woensdag 1 juni van start gaat met het enkelspel en een dag later met het dubbelspel, is het vooral hopen dat de weergoden gunstig gezind zijn. "Ik hoop op net zulk mooi weer als vorig jaar. We speelden vijf dagen in de zon, een dag ervoor was het nog aan het hozen en een dag na de finales was het ook slecht weer. Ik hoop weer dat geluk te mogen hebben. Dat kunnen we optimaal genieten van mooi tennis en van de gezelligheid."

Klik hier voor meer informatie over het toernooi op de website van de ITF.