WKSuperSeniors2022 herenteam70+

Podium blijft buiten bereik voor Nederlandse teams op WK Super-Seniors

Op de ITF Super-Seniors World Team Championships is het 65+-team van bondscoach Frits Raijmakers geëindigd als zevende na overwinningen op Spanje en Italië. Voor het 70+-mannenteam (FOTO) was er in de drukkende hitte van het Amerikaanse Palm Beach County een achtste plaats na een spannende groepsfase waarin zij net naast de winst grepen.

Voor de vier Nederlandse teams die meededen aan deze editie van de WK Super-Seniors waren de medaillekansen na de groepsfase verkeken. In het geval van de mannen 65+ en 70+ kwam dat op één groepswedstrijd aan. De 65+-formatie van Frits Raijmakers, Marcel Redelijk, Ben van der Steen en Just Palm werd tweede in de poule na een 2-1 overwinning op Zweden en een 2-1 nederlaag tegen Zuid-Afrika. In die wedstrijd was Raijmakers, de nummer één van de wereld 65+, met 6-2, 6-3 te sterk voor Bobby Favish. Omdat Just Palm het net niet redde tegen Neville Wright moest het dubbelspel de beslissing brengen en daarin waren Klaassen en Wright te sterk voor Raijmakers en Palm: 6-3, 6-7 (5), 6-3.

Nederland werd hierdoor veroordeeld tot de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf en na 2-1 overwinningen op Spanje en Italië eindigden we als zevende. Just Palm en Ben van der Steen wonnen het beslissende dubbelspel van de Spanjaarden Octavio Gallastegui Wery en Afrodisio Tomas. Na de enkelspelen, waarin Raijmakers voor de derde keer in drie wedstrijden de winst greep en Marcel Redelijk verloor, stond het 1-1.

De zevende plaats was een feit nadat Palm en Van der Steen Nederland op 2-0 hadden gezet tegen Italië met zeges in het enkelspel.

Het 65+-team finishte vorig jaar als vierde en in 2019 (2020 ging het toernooi niet door) als tweede. Toen had het, naast Raijmakers, nog de beschikking over Jan Sie. Die maakt nu onderdeel uit van het 70+-team, dat sterk voor de dag kwam maar genoegen moest nemen met een achtste plaats. Het scheelde echter weinig of zij hadden voor de prijzen gespeeld. Na overtuigende zeges over de Maagdeneilanden en Argentinië kwamen ze net tekort tegen Canada.

Jan Sie pakte een punt en Rolf Thung was dichtbij, maar verloor in de tiebreak van de derde set. In het dubbelspel verloren Sie en Thung van Keith Porter en Tim Griffin met 6-1, 7-5. In het vervolg waren Frankrijk (FOTO) en Zweden te sterk voor onze landgenoten. In de afsluitende strijd om de zevende plaats tegen Zweden verloor Henk Venema met 6-4, 6-2 van Anders Hoglund en ging Frank van Lerven met 6-3, 6-1 ten onder tegen Goran Zwahlen.

Vrouwen 65+

Voor de 65+vrouwen-formatie bestaande uit Pia Scheperkamp, Marjo Gruijsen, Sylvia Kronenburg en Thea Rietveld was er een achtste plaats in een speelveld van twaalf landen. Zij eindigden achter Groot-Brittannië in de groepfase en voor Australië. Zuid-Afrika was hierna met 2-1 te sterk en in de afsluitende wedstrijd tegen Portugal was het na de enkelspelen beslist. Theo Rietveld en Sylvia Kronenburg moesten buigen voor hun Portugese opponentes waarna het dubbelspel werd overgeslagen.

Vrouwen 75+

Een tiende plaats op de teamkampioenschappen was er voor de vrouwen 75+ (Anneke Jelsma, Ellie Krocké, Germaine Sonneveldt en Margriet Meijer). Zij werden vierde en laatste in een zware groep met Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Zwitserland. In de laatste wedstrijd, om plaats tien/elf, werd Argentinië met 2-1 opzij gezet. Oud-wereldkampioene Krocké boekte haar eerste overwinning, Jelsma won haar derde van vier enkelspelen deze week.

Klik hier voor meer informatie over de WK Super-Seniors en links naar de uitslagen van alle leeftijdscategorieën.

Individuele strijd

Voor een deel van het spelersveld zitten de WK Super-Seniors er nu op, maar voor een ander deel begint nu de strijd om het individuele eremetaal.  Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de ITF Super-Seniors World Individual Championships (65-90 jaar).