WK seniors

Drukkende hitte bij terugkeer in 'Sunshine State' is uitdagende factor in medaillejacht Super-Seniors

Nederland doet met vier teams mee aan de ITF Super-Seniors World Team Championships, waarvan het 75+-team bij de vrouwen in de ogen van bondscoach Frits Raijmakers de grootste kans heeft op eremetaal.

Na het Kroatische Umag (2018 en 2019), een coronajaar zonder WK (2020) en het Spaanse eiland Mallorca (2021) keert de mondiale titelstrijd voor tennissers van 65 jaar en ouder terug in het Amerikaanse Florida. In de 'Sunshine state' kwamen de Seniors vroeger in actie op dezelfde banen als bij het ATP-toernooi van Key Biscane, Miami, maar nu is Palm Beach County de thuishaven. “We zijn daar in 2017 ook geweest, maar niet op ditzelfde tennispark”, zegt bondscoach Raijmakers over de komende editie, die van start gaat op zondag 24 april. Een week later beginnen de ITF Super-Seniors World Individual Championships. Als het aan hem ligt doet de ITF eens een andere staat aan voor de WK Super-Seniors. “We zijn daar nu zo vaak geweest. Zo vaak, dat ik denk: 'het zou leuk zijn om weer eens in California te spelen'. Daar zijn we één keer geweest en daar is het weer aangenamer, minder drukkend.”

Het is een extra factor voor de spelers die dit jaar meedoen aan de WK Super-Seniors: de hitte en luchtvochtigheid. “Het is vooral de benauwdheid”, waarschuwt Raijmakers. “Dus zorg dat je er op tijd bent. Daar hamer ik altijd op, maar met deze omstandigheden is het helemaal verstandig. Want je schrikt er wel even van, als je aankomt. Het is benauwd en het slaat als een deken op je”, aldus de bondscoach, die vorig jaar op Mallorca in zes dagen tijd acht keer de baan opkwam (vijf enkel- en drie dubbelpartijen). Het leidde tot een opgave in het enkelspel op de laatste dag, in de strijd om derde plaats met Frankrijk. In de drukkende hitte van Florida wordt de fit- en bestendigheid nog meer op de proef gesteld.

“Één zware dag redt je wel. Maar de dag erna kom je jezelf tegen. De meesten wel in ieder geval. En dan komen er blessures bij kijken. Als je veel vocht verliest en niet genoeg bijtankt, kom je gegarandeerd in de problemen. Dan ga je forceren en is de kans op blessures groter”, weet Raijmakers.

Medaillekansen

Speculerend over de kansen van zijn eigen 65+-team, verwacht Raijmakers er iets minder van dan in de afgelopen twee edities. In 2019 werd zijn formatie tweede en in 2021 vierde (na matchpoints voor het bereiken van de finale te hebben verspeeld). “Er komen natuurlijk elk jaar jongere spelers bij. De Amerikanen en de Australiërs bijvoorbeeld zijn enorm versterkt. Het wordt er niet makkelijker op, ook omdat Martin Koek er bij ons niet bij is. Alles boven de vijfde plaats zou super zijn.”

Van het damesteam 75+ onder aanvoering van meervoudig wereldkampioene Ellie Krocké verwacht Raijmakers meer. “Die kunnen een eind komen. Ellie is natuurlijk altijd een topper en vormt ook een sterk dubbel met Anneke Jelsma.” En over het herenteam 70+ van voormalig KNLTB-voorzitter Rolf Thung: “Rolf staat heel goed te spelen. Ik verwacht dat die veel partijen gaat winnen. Die kunnen ook voor de top vier gaan.”

Gevolgen corona

De 70+-categorie bij de heren heeft nog behoorlijk te kampen met de gevolgen van corona, waardoor veel spelers voorzichtiger zijn geworden en nog angst hebben om te reizen. Waar er normaal gesproken rond de 25 teams meedoen, zijn dat er nu maar 16. Een half jaar geleden, op de editie van 2021, waren die gevolgen natuurlijk nog duidelijker zichtbaar in het totale aantal teams. Dat waren er toen 80 uit 23 verschillende landen, nu doen er toch alweer 99 teams uit 26 verschillende landen mee.

Invitatie 'wereldteam'

Voorafgaand aan de WK Supers Seniors is er in Palm Beach County een Super-Seniors invitatietoernooi, gemodelleerd naar de Laver Cup/Davis Cup, waarbij een team met Amerikaanse spelers het opneemt tegen een 'wereldteam'. Als nummer één van de wereldranglijst 65+ is Raijmakers daarvoor uitgenodigd. Samen met nog een Europeaan, een Australiër en een Zuid-Amerikaan neemt hij het op tegen 'Team USA'. 

Nederlandse selectie

Door blessures hebben de herenteams 80+ en 75+ zich teruggetrokken en daardoor staan er vier Nederlandse teams aan de start.

Mannen 65+, Britannia Cup: Frits Raijmakers, Marcel Redelijk, Ben van der Steen, Just Palm

Vrouwen 65+, Kitty Godfree Cup: Pia Scheperkamp, Marjo Gruijsen, Sylvia Kronenburg, Thea Rietveld

Mannen 70+, Jack Crawford Cup: Rolf Thung, Frank van Lerven, Jan Sie, Henk Venema

Vrouwen 75+, Queens Cup: Ellie Krocké, Germaine Sonneveldt, Anneke Jelsma, Margriet Meijer.

De Team Championships zijn van zondag 24 april tot en met vrijdag 29 april en op zaterdag 30 april gaan dan de individuele kampioenschappen van start. 

Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten WK's in het Seniors-tennis (35+).