Bart Theelen

Altijd blijven zoeken na in de dop geknakte tennisloopbaan; 'daar komt mijn drive vandaan'

Met het veroveren van twee titels op de WK Seniors in 2021 ging voor Bart Theelen een lang gekoesterde wens in vervulling. Het was een doel waar hij hard voor werkte sinds hij begon met seniorentennis 35+, na een in de dop geknakte tennisloopbaan. In de drukkende hitte van het Amerikaanse Florida, gaat hij op voor prolongatie van beide wereldtitels (team en herenenkelspel individueel).

Een dag na de afsluiting van de WK Super-Seniors voor teams beginnen niet alleen de individuele kampioenschappen maar gaat op hetzelfde tennispark in Palm Beach County, Florida, ook de WK Seniors van start, voor tennissers van 50 tot 65 jaar. Van 1 tot en met 6 mei strijden de beste tennissers van drie leeftijdscategorieën (50+, 55+, 60+) om eremetaal op de teamkampioenschappen. Vanaf 7 mei zijn de individuele kampioenschappen.

Voor Nederland staan vier teams aan de start. Bekijk onderaan de selecties met een link naar de toernooipagina's. Het 55+-team onder aanvoering van Theelen, nummer één van de wereld in deze leeftijdsklasse, gaat in grotendeels dezelfde formatie op jacht naar titelprolongatie. Ten opzichte van vorig jaar is alleen Evert-Jan Hulshoff vervangen voor Frans Grimbergen.

In de finale van de teamkampioenschappen boekte Theelen destijds zijn 29ste zege op rij. Een zegereeks die hij later nog uitbreidde naar 43! Alles viel op zijn plaats in 2021 voor de inwoner van Tegelen (Limburg), die naar eigen zeggen zijn beste tennis speelde voorafgaand aan de WK. Na een lange zomer was hij fysiek al een beetje op zijn retour, maar desalniettemin sterk en goed genoeg voor twee gouden medailles. “Hoe je wint maakt niet uit, ik was alleen bezig met de volgende wedstrijd. Ik accepteerde dat ik niet meer zo goed tenniste, dat heb ik heel goed gedaan”, zegt Theelen over het succes in Umag, Kroatië.

Dat hij in 2021 tot zulke nieuwe, grote hoogten steeg, heeft volgens hem één grote, duidelijke oorzaak: tijd. Door een verandering in zijn werk- en privésituatie had hij ineens tijd om handen. Tijd om op de baan te staan, tijd om zich optimaal voor te bereiden op toernooien, tijd om zijn kwetsbare rug te verzorgen en, niet onbelangrijk: te ontzien.

Herniaverschijnselen sinds jeugd

“Ik gunde mezelf de tijd om veel te tennissen. Toch het leukste wat er is. En mijn rug had ik onder controle. Als dat goed is, ben ik zoveel beter. Het onder controle krijgen van die rugproblemen is mijn grootste prestatie. Als je weet hoe ik er af en toe bijloop, dat is dramatisch. Mensen die mij kennen weten hoeveel pijn ik er elke dag aan heb en hoeveel ik daarvoor moet doen en laten om dat goed te houden. Die herniaverschijnselen heb ik sinds mijn jeugd al”, vertelt Theelen, die zijn droom om prof te worden door die rugproblemen in rook zag opgaan. “Ik ben gekomen tot 750 (op de wereldranglijst), maar toen moest ik het opgeven vanwege mijn rug. Ik heb drie keer een comeback gemaakt. Ik heb 150 keer overdag op bed gelegen, van een paar uur tot een dag lang. Ben altijd blijven zoeken naar mogelijkheden. Ik had zoiets van 'het kan niet waar zijn dat dit mij overkomt.' Ja, ik vind het heel erg jammer dat ik dit niet heb kunnen volbrengen. Daar komt ook mijn drive vandaan.”

Zonnesteek

Op de komende WK dient Theelen niet alleen rekening te houden met zijn rug en de concurrentie, maar is ook de hitte een enorm uitdagende factor. “Ik heb twee keer een zonnesteek gehad van heb ik jou daar. Het was zó vochtig en zó heet. Ik was compleet out. Maar dat gaat me niet nog een keer overkomen. Ik weet dat ik zo min mogelijk zon moet pakken en heel veel moet drinken, met zouttabletten en magnesium. Toen zat dit niet zo in m'n systeem. Nu wel. Ik loop nu ook altijd naar de baan via de schaduw. Dan kruis ik de weg misschien wel drie keer. Alles om zo min mogelijk zon te pakken”, aldus Theelen, die net als vorig jaar met een mooie zegereeks aan de WK begint. Hij won de drie toernooien waar hij in 2022 aan de start stond. “Als mn rug goed is en blijft, kan er weer iets moois gebeuren.”

Nederlandse teams WK Seniors:

Vrouwen 50+, Maria Esther Bueno Cup: Eveline Hamers, Florentine Molkenboer-Schneider, Sandy Wenderhold, Mirjam Swarte.

Mannen 55+, Austria Cup: Bart Theelen, Frans Grimbergen, Niels de Kok, Hans van Scheppingen.

Vrouwen 55+, Maureen Connolly Cup: Margit Velds, Jeanette Ozinga, Annemiek Wissink, Esther Hofstede

Vrouwen 60+, Alice Marble Cup: Liselot Prechtel, Carole de Bruijn, Mieke Smits, Karien Theeuwes.