Senioren Plus

Raijmakers pakt zilver in enkel- en dubbelspel op WK Super-Seniors

Frits Raijmakers heeft twee zilveren medailles veroverd op de ITF Super-Seniors World Individual Championships op het Spaanse eiland Mallorca.

De bondscoach van het Nederlandse seniorentennis 35+ was als nummer twee van de wereld en lijstaanvoerder in de 65+-klasse de te kloppen man op de mondiale titelstrijd, maar in de finale van het enkelspel was de tank een beetje leeg. Na vijf zeges in het enkelspel moest hij buigen voor de Amerikaan Daniel Waldman met 6-4, 6-1. In de dubbelspelfinale was Raijmakers een dag eerder diep gegaan. Met de Deen Alan Rasmussen verloor hij een spannende finale van de Amerikanen Doug Ditmer en Daniel Grossman: 6-4, 3-6, 10-8.

In de halve finales waren Raijmakers en Rasmussen te sterk voor onze landgenoot Martin Koek en de Brit Edward Topham: 6-2, 6-3. Ditmer en Grossman klopten op weg naar de titel landgenoot Jacob Panman en Nick Lee in de kwartfinales, met 6-3, 7-6 (3). 

Raijmakers beleefde een topjaar waarin hij 26 wedstrijden lang ongeslagen bleef, en zelfs zonder setverlies. Hij boekte maar liefst zeven toernooizeges. Op de WK werd het echter niet zo mooi als op de vorige editie, in 2019. Toen pakte hij twee keer goud. Zijn vaste dubbelpartner, Didier Kaisserian uit Frankrijk, was er dit jaar vanwege een blessure niet bij.

In dezelfde leeftijdsklasse, maar dan bij de vrouwen, bereikten Heleen Janssen-Prins en Sylvia Liefers-Kronenburg de halve finales. Daarin kregen ze met 6-0, 6-0 op de broek van het als tweede geplaatste duo Tina Karwasky/Patricia Medrado.

Thung kwartfinalist in groot spelersveld

Rolf Thung reikte in een groot spelersveld (128, net zo groot als bij een Grand Slam-toernooi) tot de kwartfinales bij de 70plussers. Daarin moest de oud-voorzitter van de KNLTB buigen voor de als vierde geplaatste Spanjaard Jorge Camina Borde: 6-4, 4-6, 6-0.

Thung zijn ploeggenoten op de teamkampioenschappen deden het goed in het dubbelspel. Tjoen Lew Lim en Frank van Lerven verloren in de kwartfinales met 6-0, 7-5 van de Denen Frans Norby en Kasper Rud.

Jelsma dichtbij finales

In de 75+ was Anneke Jelsma dichtbij een finaleplaats in zowel het damesdubbelspel als het gemengd dubbelspel, maar in beide gevallen verloor ze bij de laatste vier na een supertiebreak.

Met de Zimbabwaan Roger Dowdeswell boog ze voor het Amerikaanse duo Donna Fales/Dean Corley: 6-3, 2-6, 10-5. In het damesdubbelspel moest Jelsma met de Britse Christine Baron haar meerdere erkennen in het Chileense duo Lilian Eisele Pardo/Alicia Salazar-Garido: 7-5, 2-6, 10-6.

Henriette Laan werd in de 80+-klasse uitgeschakeld in de kwartfinales van het enkelspel. De Amerikaanse Fales was met 6-0, 6-0 veel te sterk. In de halve finales van het damesdubbelspel ging Laan met haar Franse partner Jeannette Garnier onderuit tegen het Duitse koppel Irmgard Gerlatzka/Elisabeth van Boemmel: 6-4, 6-4.

Primeur met 90+

Dat tennis een sport is die op enorm hoge leeftijd beoefend kan worden, blijkt wel uit het feit dat er dit jaar ook 90plussers meededen aan de mondiale titelstrijd. Twaalf spelers streden om de titel in het herenenkelspel en de Fransman Henri Cruchet kroonde zich tot eerste wereldkampioen in deze categorie.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Super-Seniors World Individual Championships.

Het toernooi op Mallorca was de laatste van de drie WK's op de ITF Seniortour. Eerder dit jaar waren de WK Seniors (50-65 jaar) en de WK Young Seniors (30-50 jaar) in Umag, Kroatië.