Senioren Plus

Nederlandse mannenteams grijpen naast brons op WK Super-Seniors

Na meerdere succesvolle edities van de ITF Super-Seniors World Team Championships was er dit jaar geen eremetaal voor de Nederlandse equipe, die in zes van de acht categorieën vertegenwoordigd was. De mannen 65+, 70+ en 80+ kwamen dichtbij, maar gingen onderuit in de halve finales en verloren daarna de strijd om het brons.

Nederland en Frankrijk speelden twee jaren geleden tijdens de laatste editie -2020 werd geannuleerd vanwege corona- tegen elkaar in de finale van de Britannia Cup maar strandden nu allebei in de halve finales. Dat betekende dat de wedstrijd die toen bepaalde wie er wereldkampioen 65+ werd, nu bepaalde wie er met brons naar huis ging. En opnieuw moest Oranje buigen voor de Fransen.

Een dag eerder verloor Nederland na een zinderende strijd in de halve finales van Duitsland. Jan Sie ging in drie sets ten onder tegen Achim Pryzbilla (4-6, 6-2, 6-2) en Duitsland stond met één been in de finale nadat Jozef Baumgartner de eerste set van Frits Raijmakers had afgesnoept. Onze landgenoot, de nummer twee op de ITF-wereldranglijst 65+, trok toch aan het langste eind. Na winst van de tweede set zag hij Baumgartner opgeven in de beslissende set. De stand was toen 4-6, 7-6 (6), 4-0. Het dubbelspel was nog spannender en werd met 6-4, 5-7, 7-6 (4) een prooi voor de Duitsers.

In de strijd om het brons verloor Jacob Panman met 6-4, 6-3 van Michel Galey en ditmaal kon Raijmakers de schade niet herstellen. Hij zag zich tegen Marc Renoult genoodzaakt op te geven bij een 3-0 achterstand in de beslissende set. Twee jaren geleden moest Raijmakers ook zijn meerdere erkennen in de Fransman, die toen het onderlinge duel in de finale won.

Vrouwen 65+

De vrouwen 65+ eindigden als vierde. Zij werden tweede in de groep achter Spanje, dat het onderlinge duel met onze landgenotes ruimschoots won. In het vervolg kwam Oranje wederom in een groep en daarin trof het Zwitserland en Finland. Marjo Gruisen, Sylvia Lievers-Kronenburg en Karen Peters wonnen beide duels met 3-0 en legden daarmee beslag op de vierde stek.

Mannen 70+

Voor de mannen 70+ (Rolf Thung, Frank van Lerven, Soen Lim en Henk Venema) was er na zeges over de Maagdeneilanden, Zweden en Israël weinig eer te behalen in de halve eindstrijd tegen Spanje. Thung en Van Lerven verloren hun enkelspel in 'straight sets'. Het dubbelspel werd nog wel gewonnen door Thung en Van Lerven, met 10-6 in de beslissende set.

In de strijd om plaats drie was Denemarken te sterk. Na de enkelspelen was het treffen beslist. Venema verloor met 6-3, 6-0 van Claus Pedersen. Kasper Rud klopte Van Lerven met 6-1, 6-7 (5), 6-4.

Vrouwen 70+

Een zevende plaats was er voor de Nederlandse vrouwen in de 70+-klasse. Een 2-1 nederlaag tegen België in de groepsfase was cruciaal voor het vervolg. Daardoor eindigde Oranje als derde in de groep en greep het naast de kruisfinales. Tegen onze zuiderburen verloor Heleen Janssen-Prins met 6-4, 6-1 van Micheliene van de Wiele. Anneke Jelsma trok de stand recht door Brigitte Bocken-Jacob met 6-3, 6-1 te verslaan. In het doorslaggevende dubbelspel verloren Jelsma en Ria van der Meijden met 6-1, 3-6, 6-1 van de Belgische vrouwen.

In de strijd om plaats vijf waren Spanje en Zweden te sterk waardoor Nederland als zevende eindigde.

Mannen 75+

Ook voor de mannen 75+ was er een zevende plaats. Zij kwamen net tekort om zich te plaatsen voor de play-offs om de wereldtitel. In de groep eindigden ze op setsaldo achter Zwitserland, waar het nog wel met 2-1 van had gewonnen. Nederland won ook met 2-1 van Denemarken maar door een 2-1 nederlaag tegen Noorwegen kreeg Zwitserland de kans om alsnog als groepswinnaar door te gaan. Die greep het door met 3-0 van Denemarken te winnen. In de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht verloren Benno de Jel en Etto van Waning van Italië met 2-1. De laatste wedstrijd tegen Spanje werd met 2-1 gewonnen. Ed Sasker en Etto van Waning wonnen het beslissende dubbelspel van Eduard Oliveras Rovira en Juan Ruiz Perez met 6-0, 6-2.

Mannen 80+

In de 80+-klasse eindigden de Nederlandse mannen keurig als tweede in de groep achter Frankrijk en daarmee plaatsten ze zich voor de halve finales. Daarin was er voor de drie Peters (Buter, Blaas en Korver) en Berend Allert Roelof Lenten geen houden aan tegen de latere wereldkampioen Duitsland. Buter verloor zijn enkelspel met 6-1, 6-1 van Wolfgang Bade en Lenten redde het niet tegen Eckard Kaercher: 6-3, 6-1. Blaas en Korver verloren het dubbelspel met 7-5, 7-5 van Werner Knobloch en Bernd M. Mueller.

De strijd om het brons werd met 2-1 verloren van Frankrijk. Na de enkelspelen was het beslist.

Waar een deel van de spelers huiswaarts keert, blijft een ander deel op Mallorca, Spanje, waar vanaf vandaag (16 oktober) tot en met 23 oktober de ITF Super-Seniors World Individual Championships worden gehouden. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi uitslagen.