Sophie Schouten- 2019

Internationale jeugdtennissers spelen in sterke tennisregio Den Haag

Voor de tweede week op rij wordt er een internationaal jeugdtoernooi in Nederland afgewerkt. Na het toernooi in Emmeloord spelen de internationale jeugdspelers nu een ITF Grade 5-toernooi in Den Haag.

‘’We zijn blij dat we het weer kunnen organiseren’’, zegt toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk. Het toernooi stond voor februari op de kalender, maar is door het coronavirus verplaatst naar oktober. ‘’Oktober is niet de ideale maand. We hebben dan nog een beetje het najaarscompetitiegevoel. Ik zit liever in februari, in de buurt van het toernooi van Tjerk Bogtstra in Doorn. Volgend jaar houden we het ook weer in februari.’’

Twaalf binnenbanen

De wedstrijden worden gespeeld op de banen van sportcentrum De Rhijenhof. ‘’We spelen op een van de mooiste tennisparken van Nederland, met twaalf binnenbanen. Straks spelen de jeugdtennissers ook het NOJK bij ons, dat is wel leuk. We hebben twaalf binnenbanen, we hebben geen moeite om het toernooischema in elkaar te draaien.’’

De Amerikaan Jelani Sarr, ook al actief in Emmeloord, voert de plaatsingslijst aan in het jongenstoernooi. De Nederlandse inbreng bij de jongens komt van Abel Forger, Luka Novakovic, Lars Wagenaar, Daan Meijer en Jay Temming. ,,Ik verwacht veel Nederlandse deelnemers. Het is belangrijk dat de Nederlandse tennissers punten pakken voor de rest van het jaar. Dat ze hier ervaring op internationaal niveau opdoen. We zijn blij dat we als Burgersdijk Tennis een internationaal toernooi kunnen faciliteren.’’

Sophie Schouten (foto) is de nummer één van de plaatsingslijst in het meisjestoernooi. Verder komen onder andere Annelin Bakker, Sarah van Emst, Joy de Zeeuw en Benthe de Bresser in actie. Van Emst komt met een mooi resultaat naar Den Haag. De Zwolse haalde in Emmeloord de finale van het ITF Grade 4-toernooi, waarin ze verloor van Isis Louise van den Broek.

Regionale topjeugd ook in actie

Burgersdijk vindt het mooi dat hij ook regionale jeugdtennissers een kans kan bieden in Den Haag. ‘’Bij jeugdtennis kunnen veel spelers van elkaar winnen. Het kan alle kanten uit. Het is een toernooi voor de internationale en regionale topjeugd. Een fantastische kans voor ze. En ze kunnen op de banen van hun eigen tennisschool spelen, dat is ook wel leuk.’’

Op vrijdag 22 oktober is er een Kidsday tijdens het toernooi. ‘’We zitten nu al op tachtig aanmeldingen, dat kan wel eens druk worden. Het is ook herfstvakantie in deze regio, dat zal er ook mee te maken hebben. Met het promotieteam van de KNLTB ziet het er altijd mooi uit. Kinderen doen tijdens de Kidsday een circuit van ongeveer anderhalf uur. Op het ABN AMRO-toernooi heb je ook altijd zo’n circuit, met allerlei onderdelen en spelletjes. Het zijn veel oefeningen.’’

Tennis op Richard Krajicek-pleintjes

Naast de Kidsday trekt het toernooi ook Den Haag in. Het toernooi speelt een verbindende factor. ‘’Het zorgt voor binding. We gaan tijdens het toernooi ook altijd naar de pleintjes in Den Haag. De Richard Krajicek-pleintjes. We willen de jeugd uit Den Haag graag bij het toernooi betrekken, dat willen we graag uitdragen. Het is een verlengstuk van het Challengertoernooi. Zo’n jeugdevenement in ook belangrijk voor Den Haag. Het is natuurlijk ook een sterke tennisregio, dat merk je aan alles. Kijk maar naar het toptennis, met bijvoorbeeld de eredivisie met teams als Naaldwijk en Leimonias. Het toernooi past dus ook in de regio.’’

Bekijk hier meer informatie over het ITF Grade 5-toernooi in Den Haag.