Daniel Verbeek forhand

Internationaal jeugdtennis terug met ITF Juniors in Emmeloord

Voor het eerst sinds eind juli is er deze week weer internationaal jeugdtennis op vaderlandse bodem. Op de tapijtbanen van Tenniscentrum Emmeloord komen deze week zowel de jongens als de meiden in actie op het ITF Grade 4-toernooi. Toernooidirecteur Edwin de Boerdere hoopt dat de Nederlandse tennissers veel punten pakken voor de ranking.

In het toernooi in Flevoland komen bij de jongens onder andere Daniel Verbeek, Kyvan Rietkerk, Freek van Donselaar, Julian DeSousa en Manvynas Balciunas in actie. Verder staan er veel Franse tennissers op de deelnemerslijst. Verbeek voert de plaatsingslijst aan in Emmeloord. Hij won dit jaar al een ITF Grade 5-toernooi in Caïro en haalde de finales van toernooien in Nabeul (Tunesië), Caïro en Rotterdam

"Al is het geen garantie, maar als je het nu goed doet in de ITF-jeugdtoernooien dan kan je straks bij de senioren mogelijk ook goed presteren. Jongens als Robin Haase, Antal van der Duim en Igor Sijsling deden het tijdens de jeugdtoernooien ook redelijk goed. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat je het bij de junioren niet goed deed en bij de senioren wel."

In het meidentoernooi is Sophie Schouten als eerste geplaatst. Ook Isis Louise van den Broek, Annelin Bakker en Loes Ebeling Koning staan hoog op de plaatsingslijst. "Je hoopt dat de Nederlandse meiden het goed doen. Een Britt du Pree bijvoorbeeld, die is nog heel jong. Maar het zou mooi zijn als ze nu punten kunnen pakken zodat ze verderop in de winter makkelijker in de andere toernooien kunnen komen."

Concurrentie van toernooi in Duitsland

In het meisjestoernooi komen verder veel Belgische meiden in actie. "En een paar goeie ook, dat is wel leuk’", aldus De Boerdere. Hij heeft deze week concurrentie van een ITF 4-toernooi in Duitsland. "Daardoor zijn er veel Duitsers niet gekomen, maar dat is logisch natuurlijk. Het kwalificatietoernooi is dit keer dan ook een grote Nederlandse aangelegenheid. We zitten dit keer in ook in een andere week, een week eerder", weet De Boerdere.

Emmeloord neemt de plaats in van Almere, waar het toernooi de afgelopen jaren werd gehouden. Voor de liefhebber zijn het mooie weken in Flevoland, want na het internationale jeugdtoernooi is er ook nog een Nationaal Ranglijsttoernooi in Emmeloord. "Voor het tenniscentrum zijn het leuke weken, het is elke keer volle bak."

Hoop op Nederlandse finales

Ook in het dubbeltoernooi kunnen de Nederlandse jongens en meiden punten verzamelen voor de ranking. "Dat is bij de jeugd anders dan bij de senioren. Daar heb je een aparte dubbelranking. Er doen veel Nederlanders mee aan het dubbelspel. Dus ik hoop op veel Nederlandse finales, zowel in de singles als in de dubbel. Dat is toch waarvoor je een toernooi organiseert, dat de Nederlandse jongens en meiden het goed doen."

Klik hier voor meer informatie over het ITF Grade 4-toernooi in Emmeloord.