ITF seniors cup vrouwen winnen Nederland game set match

Na drie keer net niet eindelijk goud voor vrouwenteam 35+

Met Daniëlle Harmsen als joker heeft het Nederlandse 35+-vrouwenteam het felbegeerde goud veroverd op de ITF Young Seniors Team Championships in Umag, Kroatië. Voor de 45+-mannen was er net als op de laatste editie zilver.

Olga Kalyuzhnaya en Andrea van den Hurk wonnen in 2017 en 2019 zilver met Oranje op de Team Championships en in 2018 ook nog brons. Met Harmsen in de gelederen kon de formatie ook die laatste stap zetten. 

Het kwam aan op de dubbelspelen in de halve finales en in de finale, maar Harmsen en Kalyuzhnaya wonnen die in beide gevallen overtuigend. In de finale tegen Duitsland moest Kalyuzhnaya met 6-1, 6-2 buigen voor Steffi Bachofer. Harmsen trok de stand recht door met 6-3, 7-6 (5) te winnen van Katharina Rath. In het dubbelspel hadden onze landgenotes verrassend genoeg niets te duchten van de oosterburen: 6-1, 6-0.

De 35-jarige Harmsen, een voormalig prof die in 2013 stopte met internationaal tennis, won haar vier enkelspeloptredens zonder setverlies. En de eerste drie ook met een enorme overmacht. Alleen in de finale tegen Duitsland had ze het lastig en werd ze voor het eerst tot een tiebreak gedwongen.

De finale was een herhaling van die van 2019, ware het niet dat Duitsland toen met 3-0 te sterk was voor Kalyuzhnaya, Van den Hurk en Selma Andrade.

Wederom zilver 45+-mannen

Waren de Fransen twee jaren geleden te sterk in de finale, ditmaal moesten onze landgenoten de wereldtitel laten aan Spanje. Dat was een ander Spanje dan twee jaren geleden, toen Marcus Hilpert en Bart Beks de strijd in de halve finales na twee enkelspelen hadden beslist. Ditmaal trad Bas Snelders aan tegen Jonathan Garcia (6-2, 6-0) en speelde Hilpert tegen Robert Menendez Ferre. De nummer één van de wereld in zowel de 40+ als de 45+ was met 6-0, 6-4 te sterk voor Hilpert, die voor de WK Young Seniors al een heel succesvolle WK Seniors beleefde.

Halve finales 35+-mannen

Ook een zelfde resultaat als twee jaren geleden was er voor de 35+ mannen Romano Frantzen, Bart de Gier en Stefan Weeda (een gedeelde derde plaats). Zij verloren in de halve finales met 2-1 van Frankrijk. Frantzen kwam er niet aan te pas tegen oud-prof Romain Jouan. De 36-jarige Fransman die in 2012 een hoogste positie van 209 bereikte op de ATP-wereldranglijst, was met 6-1, 6-2 te sterk. De Gier ging met 6-4, 6-2 ten onder tegen Vincent Stouff. In de groepsfase hadden onze landgenoten gewonnen van de VS, Kroatië en Turkije.

Regine Balcune, Caroline de Vries en Floor Snoeijing sloten hun toernooi af met een oppermachtig optreden tegen Estland en eindigden daardoor op de vijfde plaats. Zij eindigden in de groepsfase als tweede achter Frankrijk, dat in het onderlinge duel met 2-1 te sterk was. In de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht won Oranje overtuigend van Zwitserland (2-1) en Estland (3-0). In die laatste ontmoeting stonden onze landgenotes slechts twee games af in twee duels. Caroline de Vries won met 6-0, 6-0 van Llidia Ivanova en Balcune versloeg Llina Suurvarik met 6-2, 6-0. Het dubbelspel werd hierna niet meer gespeeld.

Na de Team Championships worden altijd de Individual Championships gespeeld en deze zijn zaterdag van start gegaan, met wederom meerdere Nederlandse kanshebbers op eremetaal. Zo doet Romano Frantzen in de 35+ een gooi naar de wereldtitel in het herenenkel- en dubbelspel en gaat Bart Beks voor goud in het herenenkel- en dubbelspel 45+. Regine Balcune is als eerste geplaatst in het damesenkelspel 40+ en doet met Caroline de Vries ook mee aan het damesdubbelspel. In het gemengddubbelspel, waarin ze samen met WK-debutant Marc Felius aantrad, is het doek al gevallen. Het Duitse duo Christian Schaeffkes/Susanne Wichsman was in de eerste ronde met 6-7, 6-2, 10-6 te sterk.

Klik hier voor alle speelschema's en, gedurende de week, uitslagen van de ITF Young Seniors World Individual Championships, waar dit jaar voor het eerst in de 30+ wordt gespeeld. Op de Team Championships was 35+ nog de laagste leeftijdscategorie.