Bart Theelen

WK Seniors: Nederland volop vertegenwoordigd met medaillekansen in meerdere categorieën

Nederland is in alle zes de leeftijdscategorieën vertegenwoordigd op de ITF Seniors World Team Championships in Umag, Kroatië, die zaterdag van start gaan. Medaillekansen ziet bondscoach Frits Raijmakers voor de 50+- en 55+-formatie bij de mannen.

Met Marcus Hilpert als nieuwste en jongste troef is de 50+-mannenformatie van Nederland één van de grote kanshebbers op de titel in de zogenoemde Fred Perry Cup. Hilpert werd vorig jaar wereldkampioen met Nederland in de 45+ en veroverde vervolgens ook nog eens drie wereldtitels op de individuele kampioenschappen. Dat was op de WK Young Seniors. Dit jaar probeert de tennisleraar iets bijzonders. Hij gaat namelijk meedoen aan de WK Seniors én de WK Young Seniors, die meteen na de ITF Seniors World Individual Championships van start gaan. Beide toernooien zijn in Umag.

“Het zou me verbazen als dit team niet de finale haalt”, zegt bondscoach Frits Raijmakers. "Hilpert en Davids zijn natuurlijk erg sterk en Van den Heuvel bewijst ook al jaren zijn waarde. Hij doet nooit mee aan de individuele, maar pakt altijd zijn punten voor het team”, aldus Raijmakers, die Frankrijk als een belangrijke concurrent ziet voor het goud.

De Fransen zijn ook een geduchte opponent voor Nederland in de Austria Cup (55+), waar we met Bart Theelen de nummer drie van de wereld in de gelederen hebben. “Door coronatijd is het lastig te zeggen hoe de selecties eruit gaan zien, maar Italië, Frankrijk en Spanje zijn sterk. Dat geldt normaal gesproken ook voor Engeland en Australië, maar die hebben zich teruggetrokken”, weet Raijmakers.

Theelen is op de ITF Seniors-tour al 25 duels op rij ongeslagen en reist dus met veel zelfvertrouwen af naar Umag. De 56-jarige Theelen krijgt gezelschap van Hans van Scheppingen (de oudere broer van Dennis), Niels de Kok en Evert-Jan Hulshoff.

Zilver en brons op vorige editie

Twee jaren geleden keerde Nederland met zilver en brons in het vrouwentoernooi terug van de WK Seniors voor teams. Met dezelfde speelsters als toen (Liselot Prechtel, Carole de Bruin en Eveline Podzimek) doet de 55+-vrouwenformatie van Nederland wederom een gooi naar het podium. Op de vorige editie pakten ze zilver. Dat was in 2019 omdat de WK's in 2020 niet door gingen vanwege corona. “Het zou knap zijn als ze dat kunststukje weten te herhalen”, zegt Raijmakers.

Sandy Wenderhold en Mirjam Swarte vormen wederom de kern van het 50+-team bij de vrouwen, Twee jaren geleden wonnen zij brons met Marjolein de Langen-Oudegeest en Nelleke van Velthoven-Weijermans. Nu trekken ze ten strijde met Florentine Molkenboer en Eveline Hamers.

Nederlandse teams WK Seniors

50+ mannen: Marcus Hilpert, Frank van den Heuvel, Hendrik-Jan Davids en Leo Pijnacker.

50+ vrouwen: Sandy Wenderhold, Mirjam Swarte, Florentine Molkenboer en Eveline Hamers.

55+ mannen: Bart Theelen, Hans van Scheppingen, Niels de Kok en Evert-Jan Hulshoff.

55+ vrouwen: Liselot Prechtel, Carole de Bruin en Eveline Podzimek.

60+ mannen: Jan-Pieter Noordermeer, Geert Koeman, Patrick Marteijn en Ben van der Steen.

60+ vrouwen: Karien Theeuwes, Annelies Simons, Mieke Smits en Lucienne Siegmund.

 

Klik hier voor meer informatie over de WK Seniors en de andere WK's van de ITF.

Na de WK Seniors voor teams gaan de individuele kampioenschappen van start. Lees hier meer over dat toernooi.